StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetloša prognoza

Stiže nova drastična promjena vremena, evo kada se očekuje nevrijeme i u Dalmaciji

Piše Šibenski.hr
24. srpnja 2023. - 15:08

Danas će u većini zemlje biti većinom suho, sunčano i vruće, uz jačanje južine, a od sutra opet nestabilno uz pljuskove, grmljavinu, ponegdje i olujno nevrijeme s tučom, pri čemu od srijede i svježije, na Jadranu s burom.

DHMZ je za danas izdao žuto upozorenje za moguće grmljavinsko nevrijeme za četiri regije - karlovačku, zagrebačku, Istru i Kvarner te gospićku regiju. Upozorenje je izdalo i Ravnateljstvo civilne zaštite. Pišu da je moguća grmljavina te mjestimice jak i olujan vjetar i tuča poslije 16 sati u Gorskom kotaru, karlovačkom području uz granicu sa Slovenijom, a poslije 18 sati u Zagorju i Međimurju.

Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a je za HRT objavila detaljnu prognozu za danas.

Novi će tjedan u Slavoniji, Baranji i Srijemu početi uz sunčano vrijeme te umjeren dnevni razvoj oblaka. Uz umjeren jugozapadni i južni vjetar temperatura će od jutarnjih oko 19 °C porasti na oko 35 °C.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano, poslijepodne uz postupni porast naoblake. Navečer i u noći na utorak uz jak razvoj oblaka lokalnih pljuskova i grmljavine, ponegdje i izraženijih, može biti uglavnom na krajnjem sjeverozapadu. Danju ponovno vruće uz temperaturu između 32 i 34 °C.

Vruće će biti i na sjevernom Jadranu i u Lici. Prevladavat će sunčano, poslijepodne na zapadu oblačnije, a uz umjeren i jak razvoj oblaka krajem dana i u noći na sjevernom Jadranu, osobito u Istri, raste vjerojatnost za mjestimične pljuskove i grmljavinu, lokalno moguće i izraženije. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, na Jadranu umjereno i jako jugo.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. Puhat će umjereno jugo, od sredine dana u jačanju pa će i more biti malo do umjereno valovito.

Najviše sunčanog vremena bit će na jugu Hrvatske, uz umjereno jugo. Nakon tople, mjestimice i vrlo tople noći najviša dnevna temperatura zraka bit će između 33 i 36 °C.

U utorak u kopnenom području promjenjivo i nestabilno uz lokalne pljuskove i grmljavinu, mjestimice i izraženije te jak vjetar, a ne može se isključiti ni tuča. U srijedu i dalje nestabilno uz kišu, ali i osjetno svježije. U četvrtak smirivanje vremena uz obilje sunca.

Na Jadranu u utorak pljuskovi i grmljavina, lokalno izraženiji na sjevernom dijelu, u srijedu će se proširiti i na veći dio Dalmacije. U četvrtak ponovno pretežno sunčano. U utorak će jako jugo najprije na sjevernom dijelu okrenuti na jak jugozapadnjak, a u srijedu će prolazno zapuhati bura s kojom će i malo osvježiti.

Sutra je za cijelu Hrvatsku na snazi upozorenje zbog grmljavinskih nevremena. Narančasto upozorenje je na snazi za Slavoniju, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju te za Istru i Kvarner. Za splitsku i kninsku regiju na snazi je žuto upozorenje za nevremena, dok je na dubrovačkom području na snazi narančasto upozorenje zbog visokih temperatura.

02. svibanj 2024 02:15