StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetko to mene gledi

Što južnije to tužnije: I Šibenčani moraju na preglede kod oftalmologa u Split

Piše Ivica Marković
30. kolovoza 2024. - 08:05

Što južnije to tužnije.

Ova uzrečica se već toliko ukorijenila u narodu da će uskoro postati stara poslovica, koju će vrlo vjerojatno ponavljati i za 100-tinjak godina.

Vrlo je često opravdano upotrebljavamo kada je u pitanju hrvatski zdravstveni sustav, koji se htjeli to mi ili ne priznati umnogome još uvijek razlikuje u Zagrebu i ostatku države. Iako, treba se priznati država ulaže velike napore ne bi li poboljšala i zdravstveni sustav južnije, gdje je i tužnije, kao i u Slavoniji i ostalim dijelovima Hrvatske, u kojima nedostaje svega i svačega, a najviše liječnika i medicinskih sestara.

Prije nekoliko godina, rekao bih i 10-ak pisao sam tekst o činjenici da sve teže ozljede oka ili teža oboljenja očiju, južno od poveznice Rijeka - Zagreb dolaze u Split, u Kliniku za očne bolesti KBC-a Split, gdje rade vrsni, iskusni i vrijedni oftalmolozi. I vjerovao sam da se situacija promijenila, da ljudi imaju manje posla, jer je oftalmologija uznapredovala i u ostalim dalmatinskim županijama pa stanovnici tih dijelova Hrvatske tamo ostvaruju svoje ustavom zagarantirano pravo na medicinsku skrb. No, prevario sam se. Sve je "kao i lani", odnosno onako kako je bilo prije 10-ak godina. I dalje svi oni koji imaju veće probleme s očima dolaze u Split, jer u svojim županijama ne mogu dobiti tako potrebnu medicinsku uslugu.

- Na mjesečnoj razini kod nas na Kliniku za očne bolest dolazi do 30-ak pacijenata iz ostalih dalmatinskih županija, Hercegovine, Zapadne Bosne... koji u svojim krajevima ne mogu dobiti željenu medicinsku uslugu. To se događa iz prostog razloga je u tim krajevima nemaju hitna dežurstva za oftalmologiju ili pripravnosti. Ističem, da u Dubrovniku imaju organiziranu pripravnost (dolazak liječnika na poziv) i oni tamo rješavaju lakše stvari, ali teže stvari i teža stanja sve šalju nama. Isto tako iz Zadra i Šibenika dolaze gotovo svi oftalmološki slučajevi - kazuje nam prof. dr. sc. Kajo Bućan, predstojnik Klinike za očne KBC-a Split.

image

prof. dr. sc. Kajo Bućan

Joško Šupić/Cropix

U Splitu postoji dežurna hitna oftalmološka služba koja radi 24 sata i koja je samo u prošloj godini pregledala 12.172 pacijenta. Ako tome pridodamo da je u Očnoj poliklinici pregledano 58.319 pacijenata jasno je da je u samo te dvije oftalmološke službe pregledan grad veličine Zadra.

- Istovremeno smo na Klinici napravili u toj 2023. godini 4091 "veliki" operativni zahvat, a broj "malih" operativnih zahvata u istom periodu je bio 4886. Najveći je problem što nitko u južnoj Hrvatskoj ili Dalmaciji ne radi traume oka, ne operira stražnji segment oka, glaukom, tumor vjeđa, niti dječje slučajeve... I svi takvi slučajevi dolaze nama u Split - kazuje dr. Bućan.

Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije u Splitu nema oftalmologa.

- U Imotskome radi liječnik koji ima 67 godina života i to u skraćenom radnom vremenu. U Sinju je liječnik koji je nedavno operiran i koji je na bolovanju, u Omišu je oftalmolog kojemu je nedavno produžen radni vijek, jer je prešao 65 godina života, a u Trogiru je liječnica oftalmologinja išla u mirovinu pred godinu ili dvije dana, a tek je nedavno njenu ambulantu preuzela mlada liječnica - kazuje dr. Bučan.

Na Klinici za oftalmologiju KBC-a Split radi 20 specijalista i 11 specijalizanata.

- Teško je, ali se s pravom organizacijom, voljom i ljubavlju prema ovom poslu sve uspijeva. Stižemo sve, a što se tiče lista čekanja nisu one ništa veće od onih i Zagrebu, gdje je kud i kamo veći broj oftalmologa - zaključio je prof. dr. sc. Kajo Bućan.
 

 

06. rujan 2024 12:59