StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSVE NA JEDNU KARTU

Stvarno, što bi Hrvatska da nema turizma? Pročitajte koliko smo od te ‘industrije‘ zaradili u prvih devet mjeseci 2023.

Piše I.B.
31. prosinca 2023. - 13:28

Ali stvarno, na što bi ličila Hrvatska, od čega bi živjela i punila proračun, tko bi i na koji način osigurao socijalni mir da nema - turizma? Koja bi to industrija, koja to naša proizvodnja, kakav to hrvatski izvoz nadoknadio ono što nam turizam donosi? Uostalom, evo brojki koje je dostavila Hrvatska narodna banka (HNB).

Citiramo: U trećem tromjesečju 2023. godine prihodi od stranih turista iznosili su devet milijardi i 123 milijuna eura što predstavlja rast od 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje do sada rekordne 2022. godine, odnosno prihodovano je 653,3 milijuna eura više.

Sveukupno, u prvih devet mjeseci 2023. godine prihodi od stranih turista iznosili su 12 milijardi i 972 milijuna eura što predstavlja rast od 11,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, odnosno prihodovano je milijardu i 331 milijun eura više. Kraj citata.

Dakle, govorimo samo o stranim turistima, i dolazimo do brojke od 13 milijardi eura za prvih devet mjeseci!

Ne treba sumnjati da su poneku milijardu dodali i domaći gosti. Turizam već godinama donosi oko 18 posto BDP, što znači da je svaki pet euro koji je proizveden, odnosno zarađen u Hrvatskoj došao upravo od turizma. Naravno da nije dobra činjenica što je Hrvatska sve karte bacila na samo jednu kartu, kao da ništa drugo ne postoji. Samo usluge i usluge, proizvodnja i pamet - nula bodova.

Ali i to što imamo, taj turizam, sami potkopavamo. Počevši od betonizacije i divlje gradnje, divljačkog osvajanja pomorskog dobra, općeg nereda koji vlada u prostoru, do nerješenog pitanja smeća i odlagališta otpada na cijeloj obali. Još tome dodajte potpunu nebrigu o povijesnim spomenicima od kojim bi drugi zaradili stotine milijarda eura (dovoljno je pogledati na što liče Dioklecijanog vodovod i Salona... Sramota!) A ni mi novinari nismo bez krivice. Svaka sezona počinje sa iščuđavanjem koliko košta kava na splitskoj Rivi ili Stradunu. Ma zamisli? A koliko košta kava u Veneciji, Rimu ili Parizu?

Nastavimo li ovako uskoro ćemo ubiti i tu zlatnu koku. Doista je posljednji trenutak da to malo pameti što je imamo u zemlji, upitamo - kako dalje? Kako sačuvati turizam, ali i Hrvatsku, prvenstveno njezinu obalu, i one koji na njoj žive, i kako naš turizam dovesti do puno ozbiljnijih brojki koje, s obzirom na prirodu koju smo nezasluženo dobili u ruke i povijesne znamenitosti (s kojima pogotovo nemamo nikakve veze), "zaslužujemo".

27. travanj 2024 02:09