StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRoditelji prosvjedovali

Traže pravo na izbor pri cijepljenju svoje djece po uzoru na 18 zemalja EU (FOTO)

9. travnja 2017. - 19:37


Oko 350 građana, roditelja s djecom, okupljenih u Građansku roditeljsku inicijativu "Za slobodu izbora", prosvjedovalo je na zagrebačkom Trgu Francuske Republike tražeći pravo na izbor pri cijepljenju djece.

Prosvjed je trajao oko sat vremena, a govornici su, među kojima i pravnica i liječnica, upozoravali na rizike cijepljenja jer se, kako su istaknule, zdravo dijete izlaže nuspojavama. Od zakonodavca su zatražili da odmah ukine obavezu cijepljenja i preformulira u preporuku, kao u 18 razvijenih zemalja Europske unije.

Na transparentima koje su istaknuli je između ostaloga pisalo: "Tražimo pravo na izbor po uzoru na 18 zemalja EU", "Mama i tata odlučuju", "Pedijatri, prestanite šutjeti o nuspojavama", "Pedijatri, pozovite se na priziv savjesti", "Čemu Konvencija koju se ne poštuje", "Vratite Imunološki", "Stop uvozu neprovjerenih cjepiva".

Na prosvjedu su se potpisivale dvije peticije, za upisivanje necijepljene djece u vrtić i za ukidanje zakonske obaveze cijepljenja.

-Mi smo roditelji koji prihvaćamo odgovornost. I upravo zato inzistiramo na poštivanju i primjeni važećih propisa Republike Hrvatske - Zakona o zaštiti prava pacijenata, Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Pravilnika o načinu provođenja imunizacijem - poručila je Iva Pucelj iz Inicijative.

-Došlo je do toga da je nemoguće uopće upisati necijepljeno ili djelomično cijepljeno dijete u vrtić. Roditelji se prijavljuju sanitarnoj inspekciji iako njihovo dijete nije zarazno. Roditelji se šalju na razgovore kod epidemiologa. Na kraju završavaju na Sudu, budu kažnjeni s 2000 kuna, a ono što je zanimljivo, nakon što se ta kazna plati, nema više nikakvih problema i dijete više ne predstavlja opasnost, dijete znači više nije zarazno - izjavila je Pucelj.

Rekla je da 18 zemalja EU koje nemaju obavezu cijepljenja već preporuku, imaju puno veću procijepljenost djece zbog toga što postoji povjerenje između pedijatra i roditelja jer roditelji s preporukom dobivaju sve informacije, transparentne i točne. 
Najavila je da planiraju dalje organizirati prosvjede, sve dok se taj problem ne riješi.

Osim u Zagrebu, roditelji su prosvjedovali i u Splitu.

05. listopad 2024 22:17