StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVELIKO ISTRAŽIVANJE

Turisti oduševljeni Šibensko-kninskom županijom: Murteru ‘petica‘ za smještaj, Vodicama za provod. Evo kako je prošao Šibenik

Piše Šibenski.hr
26. siječnja 2024. - 18:30

 Iz godine u godinu, Hrvatska se pozicionira kao top turistička destinacija u svijetu. Kao i prošle godine, tvrtka GetByBus provela je istraživanje kako bi saznali čime točno Hrvatska privlači posjetitelje, koja mjesta su najpopularnija te što možemo očekivati u nadolazećoj sezoni.

U istraživanju je sudjelovalo više od 500,000 njihovih putnika koji su koristili platforme GetByFerry.com i GetByBus.com.

Putnici su prvo odgovarali na opća pitanja poput načina dolaska, broja noćenja i razloga posjeta. Zatim su odgovarali na pitanja o gradovima i mjestima koja su posjetili. Ocijenili su ih u kategorijama poput općeg zadovoljstva, gastronomske, kulturne, zabavne i druge turističke ponude. Osim gradova, putnici su ocjenjivali i nacionalne parkove, odnosno njihove prirodne ljepote, cijene ulaznica, održavanje i druge aspekte.

U nastavku vam donosimo dio rezultata istraživanja, kojeg u cijelosti možete pročitati ovdje.

Što je posjetitelje najviše oduševilo u Hrvatskoj - Top 5 najposjećenijih gradova

Od brojnih gradova i otoka koje su putnici posjetili ovog ljeta najviše se istaknulo 5 gradova. Najposjećeniji bio je Split, a slijede ga Dubrovnik, Zagreb, Zadar, te na kraju grad Hvar. Svaki od njih je jedinstven, pa tako i njihova ponuda.

Posjetitelji su gradove ocjenjivali u raznim kategorijama poput općeg zadovoljstva, gastronomske, kulturne, zabavne i druge turističke ponude. ‎Unatoč listi od top 5 gradova napominju da su se u istraživanju posebno istaknuli i Šibenik, Rijeka i Opatija - gradovi čije ocjene također nisu zanemarive.

Šibenik su posjetitelji  boravak u gradu ocijenili iznimno visoko, ocjenom 4.5 od 5. Uz to, gosti su se tijekom boravka u Šibeniku osjećali iznimno sigurno, a jako im se svidjela i kulturna baština grada.

Je li kvaliteta usluga popratila porast cijena u sezoni 2023.?

Sezona 2023. prva je u kojoj kao valutu nisu korištene kune. Uvođenjem eura porasle su i cijene u Hrvatskoj, pa se postavlja pitanje - je li porasla i kvaliteta usluga koje nudimo?

Što se tiče najposjećenijih gradova, Zagreb se dokazao kao grad s najboljim omjerom cijene i kvalitete smještaja, a Zadar je posjetitelje oduševio izborom restorana i cijenama hrane. Uz najposjećenije gradove, svojom ponudom istaklo se i nekoliko manjih gradova.

Po pitanju smještaja, Malinska, Baška i Murter ocijenjeni su čistom peticom za kvalitetu smještaja. Štoviše, Malinska je jednako ocijenjena i za cijenu smještaja! Visoke ocjene dobili su i Baška i Murter s čak 90 posto i 87 posto zadovoljnih posjetitelja.

U kategoriji restorana i njihovih cijena, očekivanja posjetitelja najviše su ispunili Baška i Poreč s visokim ocjenama i za ponudu i cijene restorana.

S druge strane, na dnu liste našao se Ston gdje je tek oko 60 posto ispitanika reklo da je zadovoljno cijenama u restoranu, a oko 70 posto bilo je zadovoljno samim izborom restorana.

Ponudu smještaja posjetitelji su najniže ocijenili u Starom Gradu na Hvaru te u Skradinu.

Gdje su najbolji provodi, a gdje su najzanimljivije atrakcije?

Dobar provod i zanimljive atrakcije izrazito su važni putnicima koji posjećuju našu zemlju. Pitali su posjetitelje za mišljenje u kategorijama: noćni život i zabava, događanja, znamenitosti i aktivnosti.

Rezultati su pokazali kako su se posjetitelji najbolje provodili u Novalji i Vodicama. Čak 89 posto ispitanika izrazilo je zadovoljstvo provodima u Novalji, a 86 posto u Vodicama. Najzanimljivije atrakcije i aktivnosti za naše posjetitelje nalaze se u Dubrovniku, s 88 posto zadovoljnih ispitanika, dok ni Split ne zaostaje s njih 87 posto.

Uz to, uspoređivali su ocjene gradova na otocima i na obali. Premda gradovi na obali u pravilu imaju više posjetitelja, gradovi na otocima su itekako zadovoljili naše posjetitelje.

‎‎Hrvatsku iznadprosječno sigurnom zemljom smatra više od 96 posto posjetitelja

Kao mala zemlja s relativno malim gradovima u usporedbi s europskim metropolama, Hrvatska je poprilično sigurna zemlja. Prema rezultatima istraživanja čini se da se i naši posjetitelji osjećaju sve sigurnijima kada dođu kod nas na odmor.

Naime, čak 96 posto posjetitelja ocijenilo je Hrvatsku s čistom peticom, što je za 13 postotnih poena više u odnosu na prošlu godinu, kada ih je 83 posto ocijenilo Hrvatsku kao izrazito sigurnom. Ipak, nekoliko gradova se posebno istaknulo, a to su Primošten, Rovinj i Krk. S obzirom da su prošle godine ovu titulu nosili gradovi Opatija, Stari Grad i Rovinj, može se zaključiti kako se posjetitelji osjećaju nešto sigurnijima u manjim gradovima u Hrvatskoj.

Neljubaznost lokalaca - istina ili mit?

Ljubaznost osoblja i lokalnog stanovništva nešto je što može obogatiti ili u potpunosti upropastiti savršen odmor. Zato su ove godine odlučili provjeriti kako Hrvatska stoji s ljubaznošću lokalnog stanovništva. Uslijedilo je ugodno iznenađenje s čak 94 posto ispitanika koji su ocijenili ljubaznost Hrvata s ocjenom 5!

A tko je bio najljubazniji?

Premda su se naši gosti osjećali iznimno dobrodošlo u svim gradovima, kao najljubazniji lokalci posebno su se istaknuli - Istrani. Naime, Rovinj, Pula i Poreč apsolutno su oduševili naše posjetitelje svojim gostoprimstvom te na taj način Istri osigurali titulu domaćina godine. Gradovi u kojima su naši ispitanici boravili su općenito dobili jako visoke ocjene pa valja spomenuti i neke od njih koji su se našli odmah za petama Istranima, a to su Omiš, Makarska i Primošten.

Nacionalni parkovi i dalje privlače svojom ljepotom

Nacionalni parkovi možda i nisu toliko popularna ljetna destinacija, ali su svakako jedan od najljepših izbora za provesti dan u prirodi. Od ukupnog broja posjetitelja Hrvatskoj, 42 posto ispitanika izjasnilo se da su ujedno posjetili i neki od naših nacionalnih parkova. Prošle godine je njih 39 posto posjetilo nacionalne parkove, što također ukazuje na pozitivan trend posjeta prirodnim ljepotama Hrvatske.

Posjetitelji su parkove ocjenjivali kroz 5 kategorija: gužve, cijene ulaznica, objekti unutar parka, čistoća te prirodne ljepote. Također, posjetitelji su ocijenili i ukupno zadovoljstvo parkom kojeg su posjetili. Od ponuđenih kategorija najnižu ocjenu dobile su cijene ulaznica, a zatim gužve. S druge strane, posjetiteljima su se najviše dojmile prirodne ljepote, a drugu najvišu ocjenu dobila je kategorija čistoće. Najposjećeniji nacionalni park je bio, očekivano, Plitvička jezera. Uz to, dobio je i najvišu ocjenu za ukupno zadovoljno te tako zauzeo prvo mjesto. Na drugom mjestu nalaze se Brijuni, a treće dijele Krka i Paklenica.

Prirodne ljepote nacionalnih parkova opravdavaju cijenu ulaznica

Posjetitelji su najviše ocjene dali kategoriji “prirodne ljepote”, dok su “cijene ulaznica” na predzadnjem mjestu. Ipak, pogledamo li pobliže omjer cijene i kvalitete, čini se da se isplati posjetiti nacionalne parkove. Naime, samo 3 parka imaju nešto lošije ocijenjen omjer prirodnih ljepota i cijena ulaznica, a to su Krka, Kornati i Mljet. Međutim, posjetitelji generalno smatraju da cijene nisu previsoke.

Na primjer, čak 77 posto posjetitelja reklo je da su zadovoljni cijenama ulaznica u NP Krka, koji je najniže ocijenjen park što se tiče omjera, dok je s prirodnim ljepotama bilo zadovoljno čak 97 posto posjetitelja. S druge strane, Paklenica ima najbolji omjer s čak 97 posto posjetitelja zadovoljnih cijenom ulaznica, a gotovo svi posjetitelji bili su zadovoljni prirodnim ljepotama.

Dakle, može se zaključiti da prirodne ljepote naših nacionalnih parkova opravdavaju cijenu ulaznica. U slučaju da se netko ne slaže s time, može pridonijeti manjim gužvama i na taj način nam osigurati višu ocjenu za tu kategoriju sljedeće godine.

Zaključak

Hrvatska nastavlja rušiti vlastite rekorde u kvaliteti turističkih sadržaja. Svoje posjetitelje iz godine u godinu oduševljava prirodnim ljepotama, ponudom delicija iz svih krajeva i gostoprimstvom. Uz to, naši putnici su oduševljeni čistoćom, kako smještaja, tako i destinacija, poput nacionalnih parkova.

Čime će nas iznenaditi 2024. godina? Samo vrijeme će pokazati.

27. travanj 2024 08:15