Sladoled je, unatoč visokim cijenama, za mnoge i dalje najslasnije ljetno osvježenje. No, kakva mu je kvaliteta i zdravstvena ispravnost?
Kontrole kvalitete sladoleda na Kvarneru uhvatio se Odsjek za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.
– U ovoj godini u ugostiteljskim objektima u našoj županiji obradili smo 75 uzoraka sladoleda. Od toga 31 uzorak ili 41 posto uzorkovanih sladoleda nije bilo zadovoljavajuće, što je prema mojoj procjeni i dosta više od lanjske brojke nezadovoljavajućih uzoraka sladoleda od 33 posto, kaže Ivona Žarkovac Saršon s tog odsjeka, piše Novi list.
U nezadovljavajućim uzorcima utvrđen je povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija te enterobakterija.
– Srećom, patogene bakterije poput salmonele nisu utvrđene u niti jednom uzorku. Nađene bakterije ukazuju na nehigijenu, počevši od obrade sladoleda do njegovog čuvanja i higijene samog objekta. Mi ne određujemo kazne, ne penaliziramo ugostitelje, to je posao inspektorata, ističe Saršon Žarkovac i dodaje kako postoji mogućnost da je jedan od razloga za takve nalaze manjak radnika u ugostiteljstvu kao i nedovoljno educirani ugostitelji.
Bilo bi realno očekivati da će se i inspektorat uključiti u priču, baš kao i ostale obalne županije i njihovi zavodi za jvano zdravstvo.