-Nema više pišit ću, kakit ću, malo ćemo u ugostiteljskim objektima raditi, malo nećemo, pa ćemo malo otvoriti terase, pa zatvoriti, i opet ispočetka… Ljudi saberite se, dajte nam, proglasite lockdown, odmah, sutra, od četvrtka. Zatvorite nas da bi ovo ljeto mogli preživjeti! Vjerovali ili ne, ove riječi dolaze iz usta nekih splitskih ugostitelja koji su nam na najbanalnije novinarsko pitanje kako ide posao, je li im se isplatilo otvoriti terase, ili zatvorenim i nadalje držati svoje objekte, odgovorili ovim stavom, čak i pojedinačnim apelom Kriznom stožeru.
Sve veći broj dalmatinskih vlasnika restorana u kopernikanskom obratu priželjkuje privremenu mjeru zatvaranja ugostiteljskih objekata, terasa, dostava, coffe to go-a do. 1. svibnja, maksimalno 15-og. I to kako bi nadolazeću sezonu, kako vele, nikada kontroverzniju, težu, neizvjesniju, nekako preživjeli, makar djelomično spasili. Korona galopira, broj zaraženih rapidno raste, britanski soj uzima žrtve, stanje u bolnicama se pogoršava. Zatvaranje bi preventivno, vele, smanjilo veće okupljanje, samim tim i zarazu. Brojke bi onda možda i pale. A to je jako bitno jer turistička sezona je tu. I ne obećava.
-Ma o čemu mi pričamo, tko će nam doći na odmor, nitko. Pa pogledajmo situaciju, sve je više zaraženih, brojke lete u nebo. Cjepiva nema. Nismo valjda tolike ovce da mislimo kako nas strani mediji ne prate iz dana u dan. I da oni gore u Europi što odlučuju, analiziraju našu situaciju. Neće oni tako lako preć preko katastrofalnog stanja. Na kraju će zbog svoje zaštite ili zatvoriti granice, ili kanalizirati svoje u drugu, sigurniju turističku zemlju. Ljudi saberimo se, ovo nam je zadnji trenutak. Svi ćemo propasti, bez turizma gubimo svi. Zatvorite nas odmah, već sutra, i tako ostanimo do daljnjega, dok se situacija ne poboljša. Nisu nas tribali ni otvarati– rezolutan je poznati splitski ugostitelj Davor Grabovac Graba.
Njegova konoba 'Otprilike ovako' nema terasu, samim tim i ne radi već duže vrijeme. Hoće li proraditi, kada će otvoriti, misli li pojačavati tim, za sada na ta pitanja nema odgovor. Ali zato je uvjeren da nas čeka turistička sezona puno lošija nego lani. Lockdown do daljnjega traži kao preventivnu akciju, zajednički, udruženi strukovni udarac pošasti koja ne jenjava.
-Sto godina bi i moji kolege i ja mogli pričati o tome da nam se buža od dva kvadrata s kondutom od po metra naziva ugostiteljskim objektom. O tome da nemamo identitet ni poštivanje kategorizaciju. I o tome da Nacionalna udruga ugostitelja tu gleda samo na sebe, odnosno objekte s teracama, a ne na sve. I o tome zašto je netko otvorio, a netko nije. Ali sada je najvažnije ljeto 2021. I ono što mi možemo napraviti da ga izvučemo. Nismo se ni trebali otvarati do 1. svibnja, trebao se čekati zadnji datum za rad, pa da mirni od korone, s malim brojkama čekamo puni vlak prema jugu. Razumite, na korak smo od kolapsa. Zato kažem, zatvorite nas da se zaraza smanji, da nam dođu gosti, da brzo smanjimo brojke. Propast ćemo svi – veli Graba.
Nakon niza godina ovo je prva sezona u kojoj poznatog splitskog chefa Duju Pisca nitko s obale ne pita ima li raspoloživih kuhara, konobara iz BiH, Srbije, Crne Gore. Sve je stalo, nitko ne razmišlja o ljetnom ekstra zapošljavanju radne snage. U kuhinju restorana Biberon –ex Šumica ulazi dva dana prije 1. svibnja, a na naše pitanje što misli o brzinskom lockdownu odgovara kako ga priželjkuje kao spas za predstojeću sezonu.
-Bez njega smo propali. Ako s krajem travnja i u svibanj uđemo s visokim brojem zaraženih nema nam spasa. Istina je da su moji brojni kolege intenzivno tražili ukidanje mjera, otvaranje makar teraca. Ali sada moramo biti razumni i preventivno razmišljati. Ovo je rat, i naravno da će žrtava biti, pa bolje da ih imamo sada nego da nam ljeto ostane turistički prazno. S povećanjem broja zaraženih najveći gubitnici bit ćemo mi. Zato dižem i ja glas za lockdown, zato i neću raditi do 1.svibnja, jer to nam je jedina šansa. Korona party za nas znači turistički manjak – veli i chef Pisac.
Ovo je tek vrh ledenjaka, brojni su nam vlasnici ugostiteljskih objekata, da ne bude zabune i onih koji sada rade jer imaju terase, i oni zatvoreni, rekli kako podržavaju lockdown. Pomalo zvuči čudno s obzirom da su do prije koji mjesec vlasnici kafića i ugostiteljskih objekata vapili, kumili, molili da ih se otvori, omogući rad. Istina je i kako ugostitelji negiraju da se transmisija virusa događa baš na njihovim štekatima, u druženjima oko stolova. Misle kako im je epicentar u obiteljskim i kućnim skupovima. No sada je sve to u drugom planu. Najvažnije je izvući se iz problema.
-Ne bi s imenom u novine jer znam da bi mogao izazvati bijes i negodovanje kolega. Pa ću radije ovako. Zatvorite nas, odmah, što prije. Jer ovo nema smisla. Ugostitelj sam već dugo i znam dobro što tražim. Nitko nam u goste doći neće, jer ni ja sam ne bih na odmor išao u zemlju u kojoj bolest galopira i kosi. Znam, znam tražilo se otvaranje, i ok, otvorio sam i ja terasu, rekao sam sam sebi, idem, pa nek mi makar nešto sitno vrti. Nema kruva svemu ovome. Treba zatvoriti sve, i restorane, i kafiće, i taj nesretni coffe to go iz pekara, trafika, restorana. Jer šta ti vridi sve kad čovik uzme kavu i sidne na štekat. Ljudi moji zatvarajmo se do poboljšanja situacije i spašavajmo se. Nitko nam doći neće – veli nam naš sugovornik.
Novi paket mjera se donosi u četvrtak. Ugostitelji s kojima smo razgovarali nam potvrđuju da im brojne kolege misle isto, i s nestrpljenjem čekaju, kako vele, glas razuma. Jer ne miriše na dobro.
Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, kaže:
-Sigurno ima objekata koji smatraju da se ne isplati raditi jer se uz protuepidemijske mjere i ne može uprihoditi koliko je potrebno. Mahom objekti uz obalu vjeruju da je pametnije možda još pričekati, i čisto ući u sezonu. Ali to su sve individualna mišljenja.
Sjever Hrvatske sigurno ne podržava zatvaranje, pogotovo što idu ljepša vremena. Tako da se to ne može svesti na zajednički nazivnik. Ono u čemu se ugostitelji jednoglasno slažu je činjenica da nismo dokazani izvor zaraze. Te da se svako nekontrolirano okupljanje mora jednako kontrolirati.
S obzirom da nam se stalno nešto mijenja, jednoglasno smatramo i kako bi na vrijeme morali znati moguće izmjene i plan stožera, kako bi mogli organizirati poslovanje.