StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKIŠA, GRMLJAVINA...

Vakula najavio vremenske ekstreme, moglo bit doći do problema, evo kada stiže promjena!

Piše šibenski.hr
1. listopada 2020. - 22:14

Listopad je u većini krajeva počeo jutarnjom svježinom te se ubrzo nastavio mnogima ugodnijom toplinom, ali i neugodnijom južinom, koja će potrajati i sljedećih dana - pri čemu će u mnogim krajevima najkišovitije biti u drugom dijelu subote, na Jadranu vjerojatno još i potkraj nedjelje te u ponedjeljak prijepodne. Ponegdje će opet biti nevremena, a i jakog i olujnog juga, plavljenja riva, izvijestio je Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Već u petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti toplije nego u četvrtak. Uz uglavnom sunčano vrijeme te slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar poslijepodnevna će temperatura zraka većinom biti 24 i 25 °C, a jutarnja oko 12 °C.

Uz južinu će iznadprosječno toplo biti i u središnjoj Hrvatskoj, ali i oblačnije, uz malu vjerojatnost za pokoju kišnu kap uglavnom uz granicu sa Slovenijom.

U gorju i na sjevernom Jadranu barem malo kiše sigurno će pasti u mnogim mjestima, osobito prijepodne, a i poslijepodne su mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom, posebno na riječkome području. Puhat će umjeren, ponegdje i jak, na udare i olujan južni i jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo, pri čemu će more biti umjereno valovito, gdjegod i valovito. Temperatura zraka ujutro će biti od 9 do 14 °C, uz more od 15 do 19 °C, a poslijepodne oko 22 °C. U gorju će biti  malo niža.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije poslijepodne će biti viša, uglavnom 23 ili 24 °C, a ujutro od 16 do 19 °C. U unutrašnjosti će iznositi oko 10 °C. Bit će promjenjivo oblačno uz povremenu mjestimičnu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, te uz većinom umjereno i jako, na udare mjestimice i olujno jugo, uz koje će more biti umjereno valovito i valovito, prema otvorenome vjerojatno i jače valovito.

I sljedećih dana na Jadranu promjenjivo, uz povremenu grmljavinu i kišu, najčešću i najobilniju od subotnjeg podneva do nedjeljnog jutra, te ponovno vjerojatno od nedjelje navečer do ponedjeljka prijepodne. Ponegdje će biti i olujnog nevremena, plavljenja riva, a moguće su i pijavice. Uz jugo i jugozapadnjak, u subotu jak i olujan, zatim malo slabiji, temperatura zraka malo će se mijenjati.

Na kopnu će najtoplije biti u subotu - na istoku čak i oko 30 °C, ali u drugom dijelu dana i većinom najvjetrovitije i najkišovitije jer postoji velika vjerojatnost za izraženije pljuskove s grmljavinom pa i olujno nevrijeme, najprije u zapadnim krajevima, navečer i u noći i drugdje. U nedjelju i ponedjeljak bit će sunčanije, ali i svježije, uz slabiji vjetar i povremenu mjestimičnu kišu, češću i obilniju u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije.

19. travanj 2024 06:12