Na Danima hrvatskog turizma u Malom Lošinju, u kategoriji najboljih djelatnika u turizmu "Čovjek – ključ uspjeha" laskava titula kuhara godine pripala je višestruko nagrađivanom chefu poznatog primoštenskog restorana "Mediteran" Peri Savanoviću. Savanović je u gotovo dva i pol desetljeća rada osvojio brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima, a jedan je od samo nekolicine Hrvata koji se mogu pohvaliti članstvom u prestižnoj asocijaciji World Master Chefs, koja promovira vrhunsko kulinarstvo, baš kao i najviše standarde u proizvodnji hrane. Najnovija nagrada primoštenskom chefu ima, kaže, posebno značenje.
– Svaka je nagrada dragocjena na svoj način i svakom se ponosim, no ovu koju je dodijelila Hrvatska turistička zajednica, krovna turistička institucija, doživljavam posebnom jer predstavlja priznanje struke, potvrdu dosadašnjeg rada i poticaj za daljnje napredovanje u branši. To je još jedan dokaz da sam na pravom putu, i da se svaki trud i rad prepoznaje, da biva u konačnici nagrađen. Ljudi su, naime, pokretač napretka u turizmu, njegova duša i tijelo, bez njih su čak i najglamurozniji restorani i hoteli tek prazne institucije – mišljenja je chef.
Nagrada, dodaje, nije samo njegova, nego je plod timskog rada ljudi u njegovu poslovnom i privatnom okruženju.
– Svi su oni dali svoj doprinos, izgrađivali me, nadograđivali, hrabrili, educirali... Ponosan sam na te ljude i zahvalan na njihovu doprinosu. U mojem poslu teško je privatno odijeliti od poslovnog jer svaka dimenzija života međusobno se prepliće.
Mladim generacijama koje su se odlučile za poslove u turizmu, osobito za njegovu struku, Savanović savjetuje ustrajnost i stalnu edukaciju, prikupljanje novih iskustava i ustrajan rad.
Na svoga kuhara, inače, ponosan je i Davor Perkov, vlasnik restorana "Mediteran", baš kao i svi zaposlenici. I Perkov ističe da nagradu kojom je ovjenčan predani angažman, odricanje, a najviše trud, rad i zalaganje, doživljava kao posebno priznanje cijelom timu.
Bogato radno iskustvo ovogodišnji kuhar godine stekao je i radom u talijanskim restoranima u Njemačkoj, kamo je otišao nakon završene ugostiteljsko-turističke škole u kojoj je, zahvaljujući izuzetnom talentu, bio oslobođen mature. Kao šef kuhinje u hotelu "Esplanada" u Wegbergu kuhao je za poznate zvijezde. U impresivnom CV-u valja izdvojiti i Savanovićev status predavača pri Kuharskoj akademiji Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER), kao i to da je jedan od osnivača "Croatia Chefs Cluba" s kojim je sudjelovao na brojnim natjecanjima, edukativnim i promotivnim skupovima hrvatske gastronomije. Jela koja je pripremao našla su se i na trpezama hrvatskih predsjednika, a sudjelovao je i u brojnim kulinarskim emisijama.