StoryEditorOCM
ŠibenikKonstituirano šibensko Gradsko vijeće

Bivši ravnatelj šibenskog kazališta Dragan Zlatović ubuduće će ravnati šibenskim političkim "teatrom" (FOTO)

20. lipnja 2017. - 12:59

Doktor znanosti Dragan Zlatović novi je predsjendik šibenskog Gradskog vijeća. Izabran je jednoglasno, potporom pozicije i opozicije.na konstituirajućoj sjednici GV-a. Za potpredsjednike GV-a, također jednoglasno, izabrani su HDZ-ov Stipica Protega i SDP-ov Joško Šupe.

Konstituirajuću sjednicu novog saziva GV-a Šibenika, u kojemu većinu od 13 vijećnika ima HDZ, dok koalicija SDP-HSS-HSU ima 5, Most i Hrast po 2, a NL Stipe Petrine čak 3 vijećnika, otvorila je predstojnica Ureda državne uprave Edita Grubišić, a do izbora novog predsjednika vodio je Tomislav Lucić. Umjesto gradonačelnika Željka Burića u vijećničke klupe je sjela Zorana Bačelić, umjesto dogradonačelnika Danijela Milete Dino Papak, a umjesto SDP-ova Josipa Živkovića njegov stranački kolega Joško Šupe.

Zlatović dolazi sa šibenskog Veleučilišta gdje već godinama radi kao predavač, (ko)autor je nekoliko knjiga i brojnih znanstvenih i stručnih radova. Bio je dugogodišnji ravnatelj Kazališta u Šibeniku, a s te je dužnosti odstupio svojevoljno, podnoseći ostavku, nakon čega se povukao iz politike. Povratak u aktivnu politiku, kako sam kaže, rezultat je njegovih razgovora sa skupinom mladih ljudi koji su ga zamolili za potporu i pomoć u realizaicji projekata od posebnog interesa za grad Šibenik, a to, veli, nije mogao odbiti.

-Jednom davno Victor Hugo je rekao da je vlast čast i obaveza- kazao je Zlatović zahvaljujući vijećnicima na ukazanom povjerenju i časti da bude "prvi među jednakima", među izabranim vijećnicima GV-a.- Predizborno i izborno vrijeme je iza nas, a pred nama vrijeme u kojemu trebamo, uz međusobno uvažavanje i uljudbeni način komuniciranja, učiniti sve da nam Šibenik, kako kaže naš gradonačelnik, ide samo naprijed. Vjerujem da nam je to svima cilj neovisno o različitim putevima koji do njega vode- izjavio je u svom nastupnom govoru novi predsjendik GV-a Šibenika. Podsjetio je vijećnike i da su baš na dan konstituiranja šibenskog GV-a, 20. lipnja 1928. u Skupštini Kraljevine Jugoslavije smrtnim hicima ubijeni Pavle Radić i Đuro Basariček a od posljedica ranjavanja preminuo je i velikan hrvatske pravne misli Stjepan Radić. Sjetio se i Miljevačke bitke iz Domovinskog rata koja se obilježava 21. lipnja te odao počast svim palim braniteljima, a vijećnicima poželio "sretne i berićetne nastupajuće blagdane".

Uz čestitke izabranom vodstvu GV-a,šibenski gradonačelnik Željko Burić poželio je Vijeću bar onoliko konstruktivnosti i rada koliko je bilo i u prošlom mandatu te najavio otvorenost za sve prijedloge koji su na dobrobit Šibenika, neovisno s koje strane dolaze, jer, reći će Burić, nitko nema pravo na isključivost.

28. rujan 2024 12:10