StoryEditorOCM
Šibeniku srcu grada

Cvjetni trg ustuknuo pred skuterima: točno je četiri godine prošlo otkako je s Vanjskog uklonjena benzinska postaja INA-e

Piše Zdravko Pilić
2. travnja 2021. - 13:16

Točno je četiri godine prošlo otkako je s Vanjskog uklonjena INA-ina benzinska postaja, pumpa, stanica... kako su je već zvali Šibenčani kojima je dugi niz godina bila – neizostavna.

Zapravo je "pumpa na Vanjskom" bila jedan od sinonima za ovaj dio grada, a kada je srušena, polovinom ožujka 2017. godine, onda se iz gradske uprave najavljivalo kako će na njezinom mjestu niknuti mali urbani gradski trg za – prodaju cvijeća. To za prvu ruku, a u međuvremenu će se, kazao je tada gradonačelnik Željko Burić, raspisati arhitektonsko-urbanistički natječaj za uređenje tog prostora, koji je INA, nakon što je sama uklonila svoju pumpu, i uredila o svom trošku, popločala i predala Gradu.

Život jedno, želje drugo

No, kako su želje jedno, pa makar bile i cvjetne, a život nešto sasvim drugo, pokazalo se već nakon godinu dana da za cvijećem u Šibeniku nema neke velike pomame, ali da mnogi voze motore i skutere. Pa da im treba mjesto za parking, osobito nakon što se počela uređivati Poljana i podzemna garaža ispod nje. Motori – odnosno motoristi – su se tada s Poljane, na kojoj su se dotad bezbrižno parkirali, maknuli na kamenom popločani Stari Pazar, ostavljajući nerijetko na njemu i ružne mrlje od ulja. Za njima su tada došli i komunalni, odnosno prometni redari, počeli im lijepiti kaznu, pa su oni tada od Grada počeli tražiti – alternativno rješenje. Dajte nam da parkiramo ispred Krešimirova doma!

No, kako je tamo isto kamen, a i komplicirano je organizirati parking, iz gradske su se uprave dosjetili jednostavnijeg rješenja. I ponudili im parkiralište za dvotočkaše na praznom trgu na Vanjskom. Na kojem je samo trebalo promijeniti betonske rubnike, umjesto uspravnih staviti upuštene i iscrtati 50-ak mjesta za skutere. Bilo je to u listopadu 2018. godine.

Iako se u početku činilo da ta priča i neće baš uroditi happy endom, i da je onima koji voze skuter ili si kupe "mali motorin" za po gradu malo "vanka ruke" ostavit skuter "van grada" – iza Gospe – pa u grad ići pješke, s vremenom se ta lokacija za tu namjenu ipak pokazala pogođenom. O čemu svjedoči i slika našeg fotoreportera Nikše Stipaničeva, snimljena početkom ovog tjedna.

Parking je, kako vidimo, sasvim pristojno popunjen, u vrijeme dok prava sezona điravanja "na dva kola" nije još pravo ni počela. Pokazalo se tako, još jednom, da je neovisno o tome što mi osobno mislili, planirali i crtali, da je najbolji projektant i arhitekt – vrijeme. I navika. I da je, gledajući kroz tu prizmu, nedavni idejni arhitektonsko-urbanistički natječaj za uređenje tog dijela Vanjskog – koji opet miriše na benzin – postao gotovo pa izlišan.

Predviđali niz sadržaja

Iako je na njemu bilo sjajnih radova, intrigantnih i zanimljivih, koje su Šibenčani – svih 15 pristiglih, među kojima i tri nagrađena – mogli početkom veljače ove godine vidjeti i detaljno pregledati izložene u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić". No ono što je već na prvi pogled bilo lako za uočiti bila je činjenica da je većina njih predviđala na ovom prostoru čitav niz javnih sadržaja, ali malo i najmanje, baš onih kojih je na ovoj slici najviše, s parking mjestima za skutere.

Zato će biti vrlo zanimljivo pratiti daljnji razvoj događaja na Vanjskom i javnu raspravu što bi se sve moglo/htjelo/znalo dogoditi na tih tisuću četvornih metara dragocjenog prostora u samom srcu grada, koji nam je odlazak INA-e otvorio oku i srcu. I tko će pobijediti. Ljudi ili motori, urbanizam ili navika, planska ili divlja gradnja, odnosno "ad hoc" rješenja? Ako bude kao dosad, odgovor je unaprijed poznat!

07. svibanj 2024 11:11