StoryEditorOCM
Šibenik‘Želim život‘

Danas se navršava 15 godina od prerane smrti Ane Rukavina: ostavila je dubok trag i u Šibeniku

Piše šibenski.hr
26. studenog 2021. - 09:24

Dana se navršava 15 godina od prerane smrti novinarke Ane Rukavina. Ona je rođena u Zagrebu, gdje je završila osnovnu školu i Centar za kulturu u Križanićevoj ulici. Studirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti, gdje je diplomirala 12. listopada 2001. godine. Radila je u gradskoj rubrici Vjesnika od ožujka 2002. Kasnije se preselila u Šibenik, gdje se udala i nastavila raditi kao dopisnica Vjesnika.

Sredinom 2005. godine dijagnosticirana joj je leukemija. Liječila se na Odjelu za transplantaciju koštane srži na KBC-u na Rebru i počela se oporavljati, da bi se u listopadu 2006. bolest vratila. Napisala je dirljivo pismo o svojim tegobama, moleći za pomoć u liječenju, jer je postojala mogućnost da ode na terapiju u SAD. Njeno pismo jako se brzo proširilo po internetu i drugim medijima te je velik broj ljudi ponudio pomoć. Željela je usmjeriti pozornost javnosti na nedostatak donora koštane srži i na potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine.

Umrla je 26. studenoga 2006. u 30. godini života. Nakon njezine smrti, osnovana je ‘Zaklada Ana Rukavina’, koja prikuplja sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži. Slogan zaklade je ‘Želim život’.

- Ana nas je prerano napustila tog nedjeljnog jutra prije 15 godina, ali njena ljubav prema životu živi i dalje kroz 144 osobe koje su dobile priliku za život zahvaljujući njenoj viziji proširenja Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i Banke krvi iz pupkovine za javne potrebe koja nosi njeno ime. Živi kroz nadu pacijenata koji danas prolaze kroz težak period borbe. Živi i kroz svakog od sedmero liječnika koji su zahvaljujući vašim donacijama dobili priliku za stručno usavršavanje u najboljim svjetskim i europskim klinikama kako bi oboljelima pružili najkvalitetnije liječenje, ali i lijepu i utješnu riječ koja ponekad učinkovitije liječi od svega drugoga. Živi čak i kroz neophodne medicinske uređaje koje je Zaklada Ana Rukavina donirala bolnicama, a koji omogućuju bržu i bolju dijagnostiku pa i samo liječenje. A živi i kroz sve vas koji nam zadnjih 15 godina vjerujete i pomažete volontiranjem, donacijama i nesebičnom podrškom. I 15 godina nakon preranog odlaska, Ana i dalje živi kroz svoje optimistične riječi i beskrajnu ljubav koju je imala za život i ljude – objavili su danas na stranicama Zaklade Ana Rukavina.

19. travanj 2024 05:35