StoryEditorOCM
ŠibenikGlava šotobraco

Kada poteče Rijeka pravde, najbolje se držati kantuna

Piše Branimir Periša
31. ožujka 2024. - 15:35

El Tigre upa je u betulicu Dobre Parone, zazva jon dobar dan, osvrnija se oprezno okolo sebe i onda zauzeja misto u kantunu bufetića. Oto je bilo protivno njegovomen običaju da se razbaši nasrid šanka, tako da ga vidi i čuje svako ko prođe kaleticon.

Gleda ga ona nako skutrenoga u kantunu i ne more se čudon načuditi šta se oto događa. Taki čovik, glasan i sklon pivčenju, odjedanput se skupija u kantun, ka po d‘nara sira u masnoj karti.

– Ode san se sklonija o‘ stra‘ da me ne dovati nalet bujice Rijeka pravde. Jerbo, kada grune, najveći će udar, draga gospojo, biti na vratiman. Onda bi me silina vodene mase, zajedno sa šankon, mogla zalipiti u zid, a nisan lud da me poslin skidaju špatulon – odgovorija je ladan ka špricer.

– Dobar potez, pod uvjeton da se čovik prije svega pobrine za dicu, da ih ne uzmu za taoce – odgovara iz drugoga kantuna Bili Smo Uskoro. Očito, konzultirali su isti vojni priručnik o taktičkin djelovanjiman u izvanrednin situacijaman. Na to je Dobra Parona propištala ka ekspres lonac:

– Ma, jel‘ dosta toga više!? Oto sa uzimanjen dice taoca reka je Milanović figurativno i stoput objasnija da se odnosi na Ustavni sud i liste SDP-a. Tija je ilustrirati kako sud more šta oće, al‘ se ota samovolja odnosi jedino na SDP-ovce – bubnila je ljutito kanavaćon.

– Puštite vi oto! – smireno je odmanija rukon El Tigre. Šta mislite, zašto zec prvi biži digdi u kantun kada lovci počnu akati? Pa nije lud, jerbo dok on dokaže da nije vuk, čagalj, nit‘ lisica, ode glava. Najnovije od Prisidnika Zokija je da će institucije osloboditi tako da će podiliti otkaze sviman iz HDZ-a. To je, biće, sami vrv demokratske pravičnosti: nema Rijeka pravde vrimena zastajati u nedoumici ‘oće li ‘vamo oli tamo; ona iđe, teče i nosi, pa ti poslin pribiri, prijo moj!

– Doduše, mogu van reći da je nas malene Rvate Rijeka pravde dobro izbubala o obalu kada je svojedobni SDP-ov ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, u Vladi premijera Milanovića, odredija penalizaciju za prijevrimeni odlazak u mirovinu – poduvatila je Dobra Parona. – I to doživotnu penalizaciju. Međutin, ol‘ HDZ oto nije moga kasnije poništiti, šta nije. Očito in je dobro došlo, ako ista stvar zakonski stoji do danas. Jel‘ se i vamin pari da su drugi na vlasti nastavili tamo di su prvi započeli? Oli ja, od huke raznih riječnih bujica loše čujen!?

– Dobro, Linić je prvi načeja INU i zajedno sa naftnin nalazišton Bijela polja proda je Mađariman za siću. Ostalo je, bison pravednika, dotuka Sanader... – mrmlja B.S. Uskoro.

– A bilo je frke i Frke Petešića iz HDZ-a sa prijavaman boravka. Pa se otkrilo da splavari Rijeka pravde Grbin i Bauk ka saborski zastupnici SDP-a primaju naknade za odvojeni život i putne troškove, jerbo u metropolu tobože dolazu iz Pule, odnosno Pučišća na Braču, iako godinaman živu u Zagrebu... Svaka pinka dobro dođe, e – nastavila se Dobra Parona nasumično nabrajati grije politike ove ili one rike, bila plava, ol crvena.

– Čast Frki, ali Bauk je ipak dotur! – zaključija je El Tigre iz sigurnosti svoga kantuna. – Kako se Arsen samo domislija da mu, ka ostalin normalnin Bračaniman, ne triba emigrirati u Australiju nit‘ u Ameriku... Više vridi biti dijaspora u Saboru nego svi dolari ovoga svita...

29. travanj 2024 23:42