StoryEditorOCM
ŠibenikGlava Šotobraco

Lako je Bajdenu u ukrajinskoj ferati, neka se ode malo provozat s našin HŽ-on!

Piše Branimir Periša
25. veljače 2023. - 16:33
US President Joe Biden speaks to the media prior to boarding Marine One and departing from the South Lawn of the White House in Washington, DC, on February 24, 2023. - The President is travelling to Wilmington, Delaware for the weekend. (Photo by SAUL LOEB/AFP)Saul Loeb/Afp

Izgleda da je na pomolu novi jubimac Dobre Parone iz svita politike. Niko drugi doli Marko Primorac, ministar financija. Mušterije iz bufetića dobre i poštene gazdarice jedino se nadaju da Marko neće završiti ka i prvi nježin jubimac, kolekcijonar umjetnina, lovac i proračunski krivolovac Nadan Vidošević. Za njin je uzdisala isto ka i poslin za Sanaderon, a obojica su znade se kako završila.

Nego, čimen je oto dični Markiša osvojija naklonost Dobre Parone, toliku da trepće okicaman i namišća frizuricu na sliku mu i priliku? Eto, puno ju je šarmira i od srca nasmija kada je užežin upisa državnih obveznica poručija puku i svekolikoj javnosti neka slobodno istramakaju teke šoldi u otu investiciju. Jerbo, ako će Arsen Bauk uplatiti i s otin dati viru državi, onda morete biti sto posto sigurni da će se isplatiti! –​ poručija je Markiša i oborija Dobru Paronu s nogu.

Mirita zlatnu medalju

– Svaka mu čast! Prid njih je velebna karijera, a za ovo mirita zlatnu medalju za marketinški slogan. Kako se samo sitija... – trepće li trepće okicaman.

– Bome! –​ reka je El Tigre, ne krijući poštovanje prema Markišinon potezu. S timen je ne samo ispravija nezgodnu nespretnost nikidan, nego je učinija da se skroz zaboravi prvotna šteta. Kada su ga novinari pitali oće li on uplatiti, reka je da još ne zna, jerbo mora pitati svoju paronu, a drugi predstavljač državnih obveznica, ministar mora Oleg Butković reka je da neće, jerbo “nije on taj tip”.

– Biće in Plenki obojici dobro opra uši! Ako je, zamiritali su –​ priključija se Bili Smo Uskoro. Nakon ovoga sa Baukon, inače profešuron matematike i informatike i on će ono teke sirotinje staviti u obveznice ne bi li se sa božjon pomoći nakotilo po stopi od 3,25 posto.

– Ma šta s božjon pomoći!? S Baukovon pomoći! Spasija je brački bodulac Vladu, a pametni Markiša zavalja narodu argument koji niko ne more odbiti! – rekla je Dobra Parona. I dodala šta moremo biti sritni da je Bauk u svoje vrime nepogrešivo dobro izračuna, pa nije ka svaki pošteni Bračanin emigrira u Ameriku oli Australiju, nego u Sabor. Otkako je uveden euro, njojzi ispod štramca više ne šuškaju štivane kune. Bila jon je oto najlipša uspavanka, otaj šum šuške, a saće blaženo usnivati kada upiše državne obveznice, znajući da jon šolde neće miši izisti, nego da će se štokoda eura još izleći.

Dajem mu popust

–​ Častin Markišu prvon zgodon kada dođe u Šibenik! Daću mu 30 posto popusta! – svečano je objavila, na šta su se ova dvojica, ka jedan, zagrcnila pićen.

–​ Triset posto, za Gospu! Ol’ taki ministar ne mirita biti čašćen u punoj cijeni!? –​ izbečili su se na nju.

– Jo vas! – brani se. Pa ol’ mu ne nudin deset puta veći popust nego šta će on meni dati kamata za upis obveznica!?

Digli su ruke od diskusije š njon, do te mire nepopravljivon. B.S. Uskoro izmota je nešto po svomen mobitelu i zabrinuto in objavija da rvaski puk eto, ima lipe planove sa državnin obveznicaman, međutin sve će oto pasti u vodu ako Amerika bankrotira pa izazove globalni slom, jerbo državne financije ne stoju baš najboje.

– E, samo neka se prisidnik Bajden voza feraton po Ukrajini, u zoni visokoga rizika... –​ zamislija se El Tigre, na šta je Dobra Parona otpovrnila:

Lako je dok se voza ukrajinskon žejeznicon. Ali, ne daj bože da mu pane na pamet doći u Zagreb, pa do Dalmacije sist u HŽ-ovu feratu...

20. travanj 2024 11:56