StoryEditorOCM
ŠibenikRekvijem za srdele

Nema više prodaje jadranske hraniteljice iz barila na komade na ulazu u šibensku Peškariju

Piše Branimir Periša
4. siječnja 2024. - 11:02

Zadnjih dana prosinca na šibenskoj Pijaci odsviran je rekvijem za slanu srdelu i slavni dio prehrambene, pa i gurmanske tradicije Dalmacije.

Riječ je o zanatski soljenoj slanoj ribi, iz barila, na komade i u kartu. Cijela bi Pijaca zamirišala od njih, uspoređivalo ih se s dobrom fetom pršuta, ali nema više, gotovo je. Dušan Računica iz Doca, meštar od toga zanata kao što su mu unatrag pola stoljeća bili roditelji, Zorka i Drago, rasprodao je zalihe, a s prvim danom ove godine i nakon 23 godine ugasio svoj obrt koji je glasio na kćer Jelenu, budući da su supruga Ljiljanka i on umirovljenici.

On je posljednji meštar – kada je nastavljao posao roditelja 2000. bilo ih je petero na Pijaci, a zadnjih 13 godina bio je sam.

image

Veterinarski nadzor treba relaksirati za ovakve obrte, drži Dušan Računica

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Cijeli tekst pročiajte u tiskanom izdanju Šibenskog lista od 4. siječnja.

25. lipanj 2024 05:33