![<p>Šibenska peškarija prošlog vikenda<br>](https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/13/o_27149917_1024.jpg)
Zadnjih dana prosinca na šibenskoj Pijaci odsviran je rekvijem za slanu srdelu i slavni dio prehrambene, pa i gurmanske tradicije Dalmacije.
Riječ je o zanatski soljenoj slanoj ribi, iz barila, na komade i u kartu. Cijela bi Pijaca zamirišala od njih, uspoređivalo ih se s dobrom fetom pršuta, ali nema više, gotovo je. Dušan Računica iz Doca, meštar od toga zanata kao što su mu unatrag pola stoljeća bili roditelji, Zorka i Drago, rasprodao je zalihe, a s prvim danom ove godine i nakon 23 godine ugasio svoj obrt koji je glasio na kćer Jelenu, budući da su supruga Ljiljanka i on umirovljenici.
On je posljednji meštar – kada je nastavljao posao roditelja 2000. bilo ih je petero na Pijaci, a zadnjih 13 godina bio je sam.
Cijeli tekst pročiajte u tiskanom izdanju Šibenskog lista od 4. siječnja.