StoryEditorOCM
ŠibenikU subotu 25. siječnja

Obilježavanje 29 godina od postrojavanja prvih šibenskih dragovoljaca počet će u 10.15 sati polaganjem vijenca za poginule i umrle na gradskom groblju Kvanj

24. siječnja 2020. - 11:19

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj, u subotu 25.siječnja u 10.15 sati počet će obilježavanje 29. obljetnice prve mobilizacije pričuvnog sastava policije, prvih hrvatskih dragovoljaca s područja nekadašnje općine Šibenik.

U crkvi sv. Ante na Šubićevcu u 11 sati služit će se misa zadušnica na kojoj će biti pročitano 85 imena poginulih i preminulih dragovoljaca, a nakon mise slijedi zajedničko druženje u crkvenoj dvorani.

Uz ovaj događaj, usko su vezani i datumi 16. i 17. listopada 1990. godine kada je u selu Mravnice kod Perkovića prvim dragovoljcima s područja nekadašnje Općine Šibenik u tajnosti podijeljeno 546 pušaka i 72.000 metaka. Organizirano su se okupili 21. siječnja 1991. u hotelu Marina Lučica u Primoštenu i pirovačkom hotelu Miran i prvi put postrojili.

- Bilo je to jedno od najturbulentnijih vremena u novijoj hrvatskoj povijesti i to vrijeme ne smijemo zaboraviti. U siječnju 1991. godine održana je sjednica predsjedništva Jugoslavije u Beogradu na kojoj se govorilo o mogućem vojnom udaru i uhićenju Franje Tuđmana. Šibenski prvi dragovoljci dislocirani su u hotele Miran u Pirovcu i Marinu Lučicu u Primoštenu kako bi djelovali ukoliko bude potrebno. Važni datumi iz tog perioda su i početak travnja kada je stigao još jedan kontingent naoružanja s 240 pušaka, te 2. svibnja, kada se dogodio pokolj u Borovu selu, nakon kojeg kreće obrana tog dijela Hrvatske, a time i Hrvatske u cjelini.

Podsjetit ću da su 28. lipnja svi koji su zadužili oružje raspoređeni u hotele Niko u Solarisu, Raduča u Primoštenu te u skradinsko odmaralište. Potom dolazi do raspodjele, pri čemu je 30 posto ljudi vraćeno u rezervni sastav policije, a 70 posto u Zbor narodne garde, pri čemu nastaje 113. šibenska brigada – kaže Paško Erak, jedan od koordinatora okupljanja prvih šibenskih dragovoljaca i poziva sve koji su bili u Solarisu, Primoštenu i Pirovcu da se pridruže obilježavanju ove važne obljetnice.

27. svibanj 2024 03:25