StoryEditorOCM
FotođirŠetnja kalama je lutrija

Obišli smo ‘kuće ubojice‘ u šibenskoj gradskoj jezgri: donosimo popis derutnih objekata i veliku fotogaleriju

Piše Marija Lončar
21. siječnja 2022. - 10:46

Kad se krajem prošle godine urušila stara trošna kuća u Ulici blajburških žrtava, tik uz popularni kafić "Moderato cantabile", javnost je bila šokirana. Žrtava, na sreću, nije bilo, uvelike i stoga jer je hrpa kamenja i drvenih greda pala u dvorište kuće. No, nije prošlo puno, a novi slučaj zabilježen je u samom srcu grada, u staroj gradskoj jezgri, u Ulici Nikole Tavelića. Alarm se upalio i u šibenskoj gradskoj upravi, iz koje su hitno poslali komunalce na teren u obilazak kako bi se detektirale i druge zgrade potencijalno opasne za prolaznike.

– Za prvu ruku, ono što su obilascima zabilježili naši komunalni redari, desetak je objekata na kojima su se vizualno utvrdili nedostaci, dakle, ono što se može s ulice vidjeti na pročelju. To ne znači da je to sve. Eto i objekt u Blajburških žrtava koji se urušio, pogledom s ulice ničim nije odavao da bi se to moglo dogoditi, ali ta je konstrukcija unutra očito bila u takvom stanju da se sve urušilo – govori pročelnik Komunalnog odjela Grada Šibenika Ante Nakić.

Šetnja kalama - lutrija

No, problematičnih kuća, pročelja s kojih opada žbuka, trošnih krovova s kojih prijete crjepovi, rasklimane i rasušene škure i ruzinavi oluci u povijesnoj gradskoj jezgri ima napretek i nisu od jučer. I koliko god da se slika središta grada posljednjih godina značajno promijenila otkada su mnogi prodali svoje stare kuće i djedovinu u kojoj nitko nije ni živio, a kupili ih i preuredili u apartmane oni s dubljim džepom, dovoljno je podignuti pogled s uređenijih prizemlja i prvih katova prema krovištu da čovjek shvati kako je šetnja gradskim kalama nerijetko prava avantura.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Štoviše, lutrija jer nikada ne možeš biti siguran kada će se na ulicu stropoštati kakva cigla ili stari oluk. Jedna od takvih mogućih kuća ubojica je i potpuno derutni objekt tik uz Tommyjevu samoposlugu u Ulici kralja Zvonimira, glavnoj šibenskoj prometnici i ulici kojom dnevno prođu tisuće Šibenčana. Kuću je nemoguće zaobići ili se odmaknuti od nje na neku koliko-toliko sigurniju udaljenost, budući da je pločnik jedva širok da se na njemu dvoje ljudi može mimoići.

Svakodnevnu prijetnju predstavlja i kuća na samom kutu Ulice biskupa Fosca i Ulice 15. siječnja 1873. godine, nasuprot kojoj je OŠ Fausta Vrančića. Ona je pak ublažena drvenom skelom koja je postavljena oko kuće koja izgleda kao da će joj se dio pročelja jednostavno odvaliti od ostatka konstrukcije. Koliko će trajati privremenost tog rješenja, nitko ne zna, ali zna se da kroz taj drveni tunel svakodnevno prođe stotine đaka.

Kao, uostalom, i skela postavljena u Ulici Vladimira Nazora oko zgrade Iljadica, poznate po najljepšem secesijskom pročelju u Šibeniku. Stoji tu već godinama, a stavljena je upravo kako na glavu onih koji ulaze u zgradu, u kojoj se nalaze i neke javne ustanove, a u prizemlju je i Privredna banka Zagreb, ne bi pao kakav kamen s fasade koja odavno vapi za obnovom.

Međutim, kako je skela od drva, a privremeno stoji, kažu nam neki stanari okolnih kuća, skoro desetak godina te je od kiše, sunca i vjetra i sama postala toliko trošna i klimava da je postala veća prijetnja negoli sama zgrada i prava je sreća da se nikakva tragedija do sada nije dogodila. Ipak, sa srećom se nije igrati, pa su komunalci u svojem nedavnom obilasku i to evidentirali. Upit je, kažu, upućen suvlasnicima koji su najavili sanaciju skele, ali su zamolili za "razuman" rok da to provedu.

Zatrpan prolaz

Kritična situacija zbog oštećenja na pročelju zabilježena je i u Uskočkoj ulici. Vlasnici sporne zgrade, kako se doznaje u Komunalnom odjelu, još su prije angažirali građevinsku tvrtku za te radove te su od Konzervatorske službe zatraženi i posebni uvjeti za izradu projektne dokumentacije.

U istoj ulici komunalci su "otkrili" i prolaz, barem je tako zavedeno u zemljišnim knjigama, ali on je zakrčen kamenjem koje je popadalo s obližnje ruševine. Grad Šibenik najavio je kako će prolaz očistiti te ukloniti sve što bi se moglo urušiti.

Nakić ističe kako će komunalni redari nastaviti obilaziti gradsku jezgru i popisivati derutne zgrade koje ugrožavaju prolaznike.

Je li se ovaj put Grad Šibenik zaista ozbiljno uhvatio ukoštac s tim problemom ili će sve stati na prvom obilasku i "snimanju" prvih desetak opasnih objekata? Pitamo to Nakića, imajući na umu situaciju s palačom Divnić na Meduliću koja je desetljećima propadala i s koje su škure po jačim burama redovito letjele na pločnik.

image

Zbog starosti zgrada u centru grada, prijeti opasnost od urusavanja zgrada i padanja dijelova fasada, prozora, skura i krovova ali i od zastitnih skela koje dugo stoje.
 
Nikša Stipaničev/Cropix

I tada su iz Grada stizale najave o odlučnom rješavanju tog problema i prijetilo se kaznama neodgovornim suvlasnicima, da bi na kraju, kada je trebalo do njih i doći, sve preko noći palo u vodu. Sve dok palača nije prodana i konačno preuređena da bi postala hotel.

Da je novca, bilo bi i sanacije

Nakić uvjerljivo ističe kako ipak postoje mehanizmi, ali napominje i kako bi Grad mogao odlučnije to rješavati da u svojem proračunu ima poveća sredstva da sam obavi takve zahvate, a onda troškove refundira od vlasnika. Sudskim putem, naravno, samo kada sve ne bi dugo trajalo.

– Mi vlasnicima naložimo sanaciju, a ako to ne naprave, imamo mogućnost kažnjavanja sukladno Odluci o komunalnom redu i praktički onda idemo s rješenjem o izvršenju. Ako ne postupe po tom rješenju, Grad Šibenik to bi trebao napraviti svojim sredstvima, kojih baš i nema, a onda bi se kasnije pokušao naplatiti sudskim putem. To je malo škakljivo, jer bismo morali imati nekoliko milijuna na raspolaganju da idemo u obnovu privatne imovine, a naplata sudskim putem može trajati godinama. Ako od ovih deset objekata postignemo da stranka sanira barem dva, postigli smo napredak. Postoje mogućnosti da suvlasnici i vlasnici zatraže sufinanciranje preko natječaja Ministarstva kulture, jer riječ je o staroj gradskoj jezgri i zaštićenom kulturnom dobru, a koliko mi je poznato, upravo se tako sada obnavlja i zgrada na Meduliću, u prizemlju koje su i dva ugostiteljska objekta – zaključio je Nakić.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
23. travanj 2024 13:35