StoryEditorOCM
ŠibenikGlava Šotobraco

Ode u Šibeniku je vaik bilo važno da je nešto bolje i veće nego u Splitu

Piše Branimir Periša
2. listopada 2021. - 21:40

- Naj mi je smišnije od svega šta su niki saborski zastupnici ostali zgranuti nejudskin iznoson minimalne plaće u zemlji! Pa ota mižerija koju prima 52 ijade radnika iznosi 3400 kuna, šta je samo 25 posto dostojanstvene plaće. Koja tribala biti 15 ijada kuna da bi se rvaski čovik ćutija ka čovik, komentira Dobra Parona članak iz novine.

- Dostojanstveno ka Čeh, recimo! - bacija je buvu El Tigre, na šta je u trenu naiša na dva lica koja su ga pogledala ka da je pa sa Marsa.

- Zna san! - reka je sa zadovoljstvom. Saborski zastupnici začuđeni su mižerjaston minimalnon plaćon, jednako ka i oti na minimalcu s njiovon koja je tu negdi oko dostojanstvene. Svi se daklen čudon čudu, a po vašoj reakciji vidin kako smo, ka i pravi ljudi zadržali dostojanstveno nepokolebljiv odnos prema staroj predrasudi o Česiman.

Česi ka Njemci

Dok mi Rvati gledamo teleskopon na otaj dostojanstveni iznos u bušti, nastavija je prodikati, Česi će za koju godinu biti ka Njemci, a mi volimo misliti da su to isti oni Česi šta su, pari nan se nedavno, prodavali svoje buvele, štramce i ostalo za plažu i kampiranje da bi se sa Jadrana mogli vratiti kućaman.

- Pričajmo o namin, Šibenčaniman! Ol' nan nije Dan Grada, našeg Šibenika nad kojin bdije sv. Mijovil?- zacvrkutala je.

- O, ima prigodna tema i od otomen, privatija je El Tigre. Pa kada već oćete, moran reći, ako niste znali, da nan je veći nego Ličaniman, a i Splićaniman. To je ode ionako oduvik bilo važno, da je nešto bolje i veće nego u Splitu.

Naravski da se ona istoga trena zacrvenila, dok je Bili Smo Uskoro i ne tijući pogleda doli, na ono šta muški nunde nosu, a pristojnomen čoviku ne priliči reći kako se stvar zove.

Na to je El Tigreu okolo justa zatitra đavliji smij.

Nije oto na šta ste odma pomislili, nego je o bi-di-pi-ju rič! Ličani godišnje imaju 48 posto evropskoga standarda, Splićane dopada 47 posto, Zadrane 51,2 posto, nas Užbeniku 50,4 posto, a Dubrovčani se bome, bašu sa 12.575 eura, šta je 65,2 posto evropskoga standarda. Zagreb neću ni spominjati, to su nebesa. Doduše, podaci su od lani, a pari mi se da nema nikakvog razloga da se prominu, napomenija in je.

- Jedino šta smo ove godine poslin vako plodnoga lita ingordi ka Borajci kada in dobro rodu smokve. Biće za zimu, oću kasti, doda je B. S. Uskoro.

Europski standard

Jedino Dobroj Paroni nikako nije jasno po čemu je oto Ličaniman veći nego u Spitu.

Pa to je barenko ćaro ka dan, objašnjava jon El Tigre. Imaju po' Paga u svojoj županiji, a kod sebe Plitvice, koje radu leva-leva. I naravski, puno ih je manje, pa je jasno da in je veći.

- Znači, šta nas je manje, to boje!? - trepće zbunjeno okicaman, na šta jon je El Tigre reka da ne iđe to baš tako i svitova ju neka bude realna.

- E, onda častin, vrcnila je s mista po piće.

- Šta je ovo? - gleda El Tigre razočarano u samo po boce pive, dok je B.S. Uskoro jednako nevoljno muća i privrća onu kapju travarice šta mu je poslužila. Ol’ bi van ruka usanila da ste nan dali pića kako spada? - pogleda ju je razočarano.

- Šta? To van je svakomen preciznih i pošteno izmirenih 50,4 posto od europskoga standarda politrene pive i žeste 0,03. Molin, budite realni...

15. travanj 2024 12:47