StoryEditorOCM
Šibenikjesenski upisni rok

Ostalo oko 200 slobodnih mjesta: Zbog korone u Šibenik dolazi više studenta iz Dalmacije, a sve manje iz unutrašnjosti Hrvatske

Piše Marija Lončar
24. kolovoza 2021. - 11:21


Na šibenskom Veleučilištu u tijeku su prijave za jesenski upisni rok, a traju do 16. rujna. Naime, na preddiplomskim stručnim studijima Turističkog menadžmenta, Prometa, Upravnog studija i Poslovne informatike preostalo je ukupno 215 slobodnih mjesta, od čega je 152 rezervirano za redovite, a 63 za izvanredne studente.

U ljetnom upisnom roku na ovu šibensku visokoškolsku ustanovu upisalo se svega 80 brucoša, no dekan Ljubo Runjić ističe kako je riječ o istom broju upisanih na prvu godinu kao i proteklih godina, te očekuje kako će upisna kvota nakon jesenskog roka biti dobro popunjena.

-Generalno, zadovoljni smo brojem upisanih u ljetnom roku, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da je posljednjih nekoliko godina došlo do značajnog pada broja maturanata u Hrvatskoj. U jesenskom roku planiramo upisati još 80-ak brucoša na preddiplomske studije što je i realna brojka s obzirom da u ovom trenutku prema podacima iz sustava postani-student.hr imamo oko 50 prijavljenih, a krajni rok za prijave je 16. rujna do 14. 59 sati. Konačne rang liste bit će objavljene istoga dana nakon 16 sati – istaknuo je Runjić, napominjući kako je situacija oko koronavirusa utjecala na upise, ali i strukturu upisanih studenata.

-Primjetno je da imamo više studenata iz Dalmacije, nego prije korone, jer je dio studenata iz unutrašnjosti Hrvatske odlučio studirati doma zbog neizvjesnosti oko cjelokupne epidemiološke situacije, lockdowna, online studiranja i slično. Možda je najizraženiji pad upisa prošle godine bio kod stranih studenata koji dolaze studirati na Veleučilište u sklopu međunarodne mobilnosti. Ipak, prema trenutnim prijavama u novoj akademskoj godini očekujemo rekordan broj stranih studenata, odnosno njih više od 20 – rekao je Runjić.

image
-SPECIJAL SD-
Sibenik, 101120.
Ljubo Runjic dekan Veleucilista u Sibeniku.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Osim za preddiplomske, u tijeku su upisi i za dva diplomska studija koja se izvode na Veleučilištu u Šibeniku: Menadžment i Upravni studij. Riječ je o ukupno 120 studenata, a prijave traju do 30. rujna.

-Upisne kvote su 80 studenata na studiju Menadžmenta i 40 na Upravnom studiju te očekujemo, kao i prošlih godina, popunjenost od minimalno 90 posto, jer su upravo diplomski studiji Veleučilišta u Šibeniku prepoznati kao jedni od najkvalitenijih stručnih studija u Hrvatskoj, a na što smo iznimno ponosni – tvrdi Runjić ističući kako Veleučilište pokreće i nove studije kojim želi privući još više studenata u Šibenik.

Tako se studij sestrinstva priprema već neko vrijeme, a Runjić kaže kako ove jeseni slijedi i novi krug pregovora s Gradom Šibenikom kao partnerom na tom projektu.

-Za studij sestrinstva na proljeće smo uspješno proveli izbore u nastavna zvanja za 11 predavača iz područja biomedicine i zdravstva, a upravo je u tijeku izbor za još 17 novih predavača koji će predavati na tom studiju. Na jesen planiramo održati sastanak s Gradom Šibenikom, koji je naš ključni partner za osnivanje novog studija, nakon čega ćemo poduzeti daljnje
korake oko prijave za inicijalnu akreditaciju. I to nije sve, jer u 2021./2022. planiramo početi s izradom elaborata za novi diplomski studij iz računarstva, budući da tržištu rada trenutno vlada velika potreba za stručnjacima iz tog područja – kazao je Runjić.

 

25. svibanj 2024 00:47