StoryEditorOCM
Šibenikuspjeh šibenskih gimnazijalaca

‘Pegla‘ izabrana među deset najboljih srednjoškolskih listova u državi, a intervju urednice Franke Ivić među najbolja novinarska ostvarenja

Piše Marija Lončar
19. travnja 2021. - 09:57

Nije prvi put da šibenski gimnazijalci postižu uspjeh sa svojim školskim listom "Pegla" na školskoj Smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva (LiDraNo). Međutim, ove godine imaju razloga za dvostruko slavlje.

"Pegla", školski list Gimnazije Antuna Vrančića, izabrana je među 10 najboljih srednjoškolskih listova u cijeloj državi, a intervju glavne urednice, maturantice Franke Ivić, "Halo, ode Dujin ćaća!", proglašen je jednim od najboljih novinarskih radova. Zbog toga je, zajedno s "Peglom", pozvan na državno LiDraNo, koje će se ove godine održati online, od ovoga ponedjeljka 19. do petka, 23. travnja. Tada će, naime, "Pegla" i Frankin intervju biti i predstavljeni ostalim sudionicima LiDraNa.

– Frankin je tekst jedan od deset najboljih novinarskih radova iz cijele države. Pisan je u zavičajnom govoru te se, na opušten i šaljiv način, bavi aktualnom temom – pandemijom koronavirusa – kazala je Danja Bujas, mentorica novinarske grupe šibenske gimnazije.

"Pegla" je, ističe Bujas, puno više od školskog lista. Ona šibenskim gimnazijalcima i gimnazijalkama pruža mogućnost da se bave temama koje ih zanimaju i slobodno izraze svoju kreativnost, kritičko mišljenje i stav. Okuplja širok krug talentiranih učenika koji se bave pisanjem, ilustriranjem i fotografijom. Sve ilustracije i većina fotografija u "Pegli" njihov su autorski rad, dok je naslovnicu s temom "Budi svoj!" osmislila i ilustrirala učenica trećeg razreda Marija Baljkas.

– Upravo se ta ideja da, unatoč svemu, treba ostati svoj i odolijevati kalupima u koje nas društvo želi staviti proteže kroz cijeli ovogodišnji broj, u kojem obrađujemo razne aktualne teme, kako one školske, tako i teme iz kulture, književnosti, glazbe, mode... Treba naglasiti da je ove godine, iz epidemioloških razloga, "Pegla" osmišljena i realizirana online, dok su se redoviti sastanci novinarske grupe odvijali preko Google Classrooma – istaknula je Bujas.

22. travanj 2024 22:14