StoryEditorOCM
ŠibenikNema radnika

Počela potraga za radnicima. Traže ih i ugostitelji, a šibenska policija već je izdala 1158 dozvola strancima

Piše Toni Veljača
26. ožujka 2023. - 17:07

Približavanjem turističke sezone, koja već polako kuca na vrata, aktualizira se priča, ali i problem s radnicima, kojih u djelatnosti ugostiteljstva i turizma već godinama nedostaje. Samo lani, na području Hrvatske, stranim državljanima je odobreno više od 100 tisuća dozvola za boravak i rad, a trend uvoza radne snage, po svemu sudeći, nastavit će se i u ovoj godini.

Do konobara, kuhara, recepcionera, sobara i sličnog kadra, poslodavci sve češće posegnu preko agencija specijaliziranih za posredovanje pri zapošljavanju, a koji im onda tu “naručenu” radnu snagu, dovedu iz susjedne BiH, Srbije, Kosova, ali i dalekog Nepala i Filipina.

Problem je eskalirao

Da će nadolazeću sezonu opet izvući strani radnici, dokazuju i podaci koje nam je ustupila Policijska uprava Šibensko-kninska. Naime, lani je stranim državljanima za rad i boravak na području Županije izdano 4598 dozvola, od čega je više od pola dozvola, njih 2511, izdano za rad u turizmu.

- Nema sumnje, problem s radnom snagom u sektoru ugostiteljstva i turizma je očit - naročito kod, uvjetno rečeno, malih ugostitelja - kazuje nam direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole.

Trend zapošljavanja stranih državljana nastavio se i u prva tri mjeseca 2023. godine. PU Šibensko-kninska do sada je izdala 1158 dozvola stranim državljanima, od čega je 344 namijenjeno za rad u turizmu.

- Nije to samo problem u turizmu, pogledajte brodogradnju, građevinu i druge djelatnosti. Sezona je kratka, plaće očito više ne zadovoljavaju naše ljude i onda dolazimo do situacije da se poslodavci odlučuju na uvoznu radnu snagu dok naši ljudi idu raditi izvan granica države. Kako tome stati na kraj - teško je reći - zaključuje Karađole. 

18. travanj 2024 21:48