StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: U kojoj je stranci Željko Burić i kako teku pripreme za 100. obljetnicu Jadrije?

Piše Ivo Mikuličin
15. svibnja 2022. - 20:21

U kojoj je stranci Željko Burić?!

Zanimljiv, dobrosusjedski, pa i prijateljski savjet stiže nama Šibenčanima iz Splita.

- Kleknite pred gradonačelnikom, doktorom Željkom Burićem i zamolite ga da se na idućim izborima kandidira za još jedan mandat. On je jedan od najboljih, ako ne i najbolji gradonačelnik u Hrvatskoj. Kad se pojavi u nekoj televizijskoj emisiji, ti nemaš pojma kojoj stranci pripada. On samo govori o gradskim, komunalnim problemima. Zato je Šibenik i napredovao toliko krupnim koracima. I ne samo to! On sa svojim bliskim suradnicima može naći rješenje za nemale probleme u Šibensko-kninskoj županiji. Probleme, koji su gotovo istovjetni onima u našem splitskom Gradskom vijeću - otvorio nam se poznati splitski književnik Ivan Ivić (op.p. ime i prezime su mu samo zgodna premetaljka), koji je, inače, sve samo ne i simpatizer HDZ-a.

FAFARINKA VAŽNIJA OD MOSTA!

Nemale simpatije među onima, koji žele dodatni napredak turizma u Šibensko-kninskoj županiji izazvao je projekt obalne šetnice, koja bi spojila Vodice sa susjednim Tribunjom. Aktualni gradonačelnik Vodica Ante Cukrov Desto i ambiciozni, ali odmjereni načelnik Tribunja Marko Grubelić žele i na taj način i vizualno prebrisati sve ranije susjedske razmirice.

- Šetnica će, ipak, imati mali most, koji će simbolizirati granicu između Vodica i Tribunja. No, važnija od mosta bit će zasađena fafarinka. Kao znak trajnog mira na tom dijelu Šibensko-kninske županije - otkrila nam je Anita Franin Pečarica, direktorica Turističke zajednice Vodice.

100. OBLJETNICA JADRIJE

Možda griješimo, ali nam se čini da nema opipljivih podataka, koji govore da se sprema velebna proslava 100. obljetnice Jadrije, najstarijeg šibenskog kupališta, koje se u međuvremenu preobrazilo i u miks vikend-naselja i gradske četvrti.

A obljetnicu bi, kako se nekad govorilo, trebalo obilježiti i svečano, i radno. Obnavljanje ili izgradnja novih kabina je već desetljećima šlager-tema, kao i prokop kanala, koji bi omogućio da tzv. Guština uvala dobije izravni kontakt s otvorenim, slanim morem, koje bi sadašnju pomalo boćatu vodu učinilo prirodnijom. Da ne govorimo o barem simboličnom obilježavanju nekad popularnih turnira u malom nogometu, balotama i utakmicama između kabinu, koje su Jadriji davale posebnu čar.

image

Kupalipšte Jadrija

Nikša Stipaničev/Cropix

JASNA JE POČELA SA 7 GODINA!?

Sa simpatijom je primljena informacija da će nekad izuzetno popularna hrvatska pjevačica Jasna Zlokić održati koncert na tvrđavi svetog Mihovila. Da ćemo opet čuti pjesme s dragim okusom naftalina poput "Skitnice". No, kome treba najava da će Jasna na taj način "proslaviti i 60. obljetnicu svoje uspješne karijere"!? Znači li to da je svoj glazbeni put na hrvatskoj estradi simpatična Velolučanka počela već u prvom razredu osnovne škole!?

Da je počela pjevati u doba Ive Robića i Marka Novosela!

ŽIRJE VAPI ZA ČITAONICOM

- Nitko me ne može zaustaviti u mojoj zamisli da Žirje dobije čitaonicu, bolje rečeno prostor, u kojemu bi se preostali i ostarjeli mještani mogli okupljati u jesenskim i zimskim mjesecima, kad naš otok opusti. Da imaju prostor, gdje će moći pročitati novine, pogledati televizor. Zašto bi Žirjani bili uskraćeni za ono, što, primjerice, imaju žitelji Prvić Luke - otvorila nam se Senka Skorić, tajnica KU Žirje.

Neslužbeno, jedini potencijalni prostor za čitaonicu predstavlja bivši mjesni dućan, koji je u vlasništvu Šibenske biskupije. No, uvijek benevolentni biskup Tomislav Rogić oklijeva s odlukom da ustupi taj prostor, zbog bojazni da će taj projekt dodatno potencirati uobičajene malomišćanske svađe na Teutinom otoku.

ŠIBENČANI SU UVIJEK SPREMNI

Novinari beogradske televizijske emisije "Žurnal" snimali su minulog tjedna sportske svjedoke vremena prije početka Domovinskog rata. U Zadru legendarnog Joška Skoblara, te u Šibeniku nogometnog reprezentativca Nikicu Cukrova i autora ovih redaka. Najviše ih je golicala famozna utakmica Šibenka - Bosna.

- Ne mogu vjerovati kolikom ste brzinom donijeli odluku da proslavite već otetu titulu i odbijete putovati na ponovljenu utakmicu u Novi Sad - čudio se beogradski kolega.

Dobio je odgovor u stilu: - Nama Šibenčanima za takve stvari ne treba puno dana. Nije nam trebalo puno vremena ni da se ujedinimo u Rujanskom ratu!

06. svibanj 2024 04:21