StoryEditorOCM
Šibenik‘želim život‘

Rođendan Ane Rukavine: u perivoju koji nosi njezino ime položeno cvijeće i zapaljena svijeća, danas bi imala 45 godina

Piše Šibenski.hr
28. ožujka 2022. - 17:01

Na današnji dan 1977. godine rođena je Ana Rukavina, hrvatska novinarka. Njezin vapaj "Želim život" u jeku teške bitke s leukemijom dirnuo je srce cijele Hrvatske. Iza Ane je ostala Zaklada zahvaljujući kojoj je u Registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica  više od 61.400 potencijalnih darivatelja dok je u Banku krvi iz pupkovine darovano i prijavljeno u Svjetski registar (World Marrow Donor Association) više od 3600 doza krvi iz pupkovine.

Zahvaljujući velikom trudu i ulaganjima Zaklade Ana Rukavina, Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pri samom je vrhu članova Svjetskog registra po broju upisanih potencijalnih darivatelja na 10.000 stanovnika. Javna Banka krvi iz pupkovine Ana Rukavina, pak,  među prvih je deset zemalja članica Svjetskog registra.

U znak sjećanja i zahvalnosti za Aninu plemenitu životnu misiju, u šibenskom gradskom perivoju koji nosi ime Ane Rukavina,  Danijel Mileta,  zamjenik gradonačelnika Šibenika,  Paško Rakić ispred Ureda za društvene djelatnosti Grada Šibenika te Neda Klarić i Anita Aužina, predstavnice Zajednice žena „Katarina Zrinski“,  položili su cvijeće i zapalili svijeću.

06. svibanj 2024 05:58