StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

S diplomom na posao: Veleučilište uvodi studije javne uprave i poslovne informatike

23. studenog 2018. - 12:24

Veleučilište u Šibeniku će već iduće akademske godine dobiti dva nova studija. Riječ je o specijalističkom studiju javne uprave u dvogodišnjem trajanju te trogodišnjem preddiplomskom studiju poslovne informatike!

Agencija za znanost već se pozitivno očitovala o oba studijska programa, a Veleučilište od dopusnice dijeli tek potpis resorne ministrice Blaženke Divjak. Na razvijanju novih studijskih programa intenzivno se radilo mjesecima, a usporedno se, kaže Ivan Malenica, dekan Veleučilišta u Šibeniku, pomno istraživalo tržište rada kako bi studenti nakon stjecanja diplome bili što konkurentniji i zanimljiviji poslodavcima.

- Za specijalističkim studijem javne uprave do sada je vladao veliki interes i nema dvojbe da ćemo bez ikakvih problema ostvariti upisnu kvotu od 20 redovnih i 20 izvanrednih studenata. Dapače, tu ćemo kvotu s lakoćom realizirati i sljedećih godina, jer je realna i financijski opravdava postojanje studija.

Što se tiče drugog studijskog programa, i do sada je Veleučilište upisivalo studente na studij informatičkog menadžmenta koji im je osiguravao znatna informatička znanja i vještine. Po stjecanju diplome, međutim, postajali bi prvostupnici ekonomije, pa su se, pokazalo se, teže zapošljavali na području informatike. To više neće biti slučaj. Kada diplomiraju na novom studiju poslovne informatike, naši će studenti i formalno biti prvostupnici poslovne informatike, iznimno kompetentni u svojoj struci i poslodavci će ih prepoznati na tržištu rada i vrednovati njihovu diplomu. Stoga od iduće akademske godine neće biti potrebe za dosadašnjim studijem informatičkog menadžmenta, pa će se taj program "ugasiti", a studentima koji ga pohađaju ćemo pružiti mogućnost prebacivanja na studij poslovne informatike, koji će prve godine upisati 50 redovnih i 20 izvanrednih studenata - objašnjava dekan Malenica.

Novi kolegiji

S obzirom na to da studij turističkog menadžmenta tradicionalno postiže odlične upisne rezultate i da poslodavci iz turističke branše studente "regrutiraju" za stalni posao još u fazi stručne prakse, taj program je "osvježen" kako bi, dodaje dekan, na pravi način odgovorio potrebama tržišta rada.

- Uz nove studijske programe kojima ćemo nadoknaditi ovogodišnji manjak upisanih studenata koji je svojstven svim hrvatskim visokim učilištima, u zadnjih godinu dana radili smo i na revidiranju postojećih studijskih programa kako bi naši studenti stekli nova znanja.

Uvrstili smo neke nove kolegije, a budući da je riječ o stručnom studiju, pojačali smo udio obavezne stručne prakse i stavili veliki naglasak na taj segment studijskog programa. Važno je da naši studenti do završetka studija točno znaju što ih sutra očekuje na tržištu rada, da raspolažu svim stručnim znanjima koja se zaista primjenjuju u praksi i da im sutra ništa ne ostane nepoznato. Uostalom, stručna praksa je prilika dokazivanja potencijalnom poslodavcu koju su i do sada brojni studenti, pogotovo turističkog menadžmenta, iskoristili na najbolji način. Nakon stjecanja diplome dočekao ih je posao. Brojni su primjeri naših studenata iz cijele Hrvatske koji su se zaposlili, zasnovali obitelj i ostali živjeti u Šibeniku - veli Malenica.

Radi se i na uspostavi bliskijih odnosa Veleučilišta sa zagrebačkim Prometnim fakultetom kako bi šibenski prvostupnici prometa, inače jedini u Dalmaciji, nastavili studirati u Zagrebu bez polaganja razlikovnih kolegija. Zbog njih su se do sada teško odlučivali za upis na diplomski studij prometa budući da su u tih godinu dana, koliko im je trebalo za polaganje razlikovnih ispita, gubili studentska prava kao redovni studenti.

Kadrovsko osvježenje

Malenica je zadovoljan i kadrovskim osvježenjem Veleučilišta u Šibeniku. U posljednjih godinu dana, od kada je izabran za dekana te visokoškolske ustanove zaposleno je, kaže, četvero ljudi u nastavi, a novi studijski programi otvaraju mogućnost daljnjeg zapošljavanja u akademskom okruženju. Do sljedeće akademske godine bit će završeni i radovi dogradnje veleučilišne zgrade za novih 1500 četvornih metara. Ovih će dana biti izabran izvođač druge faze radova, koji će trajati osam mjeseci.

- To nam je jako bitno zbog novih studijskih programa za koje mora postojati dovoljno prostora. Usporedno s novim, uređujemo i postojeći dio zgrade. Opremili smo dvije nove učionice tako da polako, ali sigurno studentima osiguravamo primjereni prostor za rad po najvišim standardima - zaključio je šibenski dekan.


Suradnja s Oracleom
Zanimljivo je da je Multinacionalna kompanija Oracle sudjelovala u kreiranju studijskog programa poslovne informatike. U suradnji s tom cijenjenom korporacijom studentima Veleučilišta u Šibeniku bit će, za trajanja studija, omogućeno besplatno stjecanje brojnih stručnih certifikata vrijednih i 20-ak tisuća eura.
- Riječ je o zanimanju budućnosti, koje naročito cijene poduzetnički centri u unutrašnjosti Hrvatske, specijalizirani za područje informatike. Osijek, primjerice, razvija informatiku na najvišoj razini i povlači velika sredstva za ulaganje na to područje. Nadam se da ćemo se i mi u Šibeniku povesti tim primjerom. Studij poslovne informatike korak je u tom smjeru - mišljenja je dekan.


Studentski standard će biti na najvišoj razini
- Možemo reći da će za dvije godine studentski standard u Šibeniku biti na najvišoj razini. Imamo studentsku menzu koja je sagrađena prije nekoliko godina i u koju je uloženo 2,5 milijuna kuna. Imat ćemo suvremeni studentski dom na Palacinu, vrijedan 80 milijuna kuna. Građevinska dozvola je izdana. Slijedi izrada izvedbenog projekta tako da bi sljedeće godine mogli početi radovi. Imat ćemo i novi prostor Veleučilišta. Zadovoljavamo sve preduvjete da osiguramo nove generacije studenata - uvjeren je dekan Malenica.

25. svibanj 2024 00:48