StoryEditorOCM
ŠibenikKolaps sustava

Šibenčani preko noći ostali bez svojih liječnika, u Domu zdravlja nemaju rješenje: Na natječaje se nitko ne javlja

Piše Marija Lončar
10. rujna 2024. - 14:15

Mnogi bi ovih dana, parafrazirajući naziv grupe na jednoj popularnoj društvenoj mreži, mogli reći – iz Šibenika si ako nemaš svog liječnika obiteljske medicine. Odnosno, ako si, bez ikakve krivice i saznanja, posve nenadano ostao bez izabranog liječnika! Mnogi Šibenčani i Šibenčanke, naime, ostali su u čudu kada su, primjerice, zbog viroze ili kakve druge infekcije, otišli potražiti liječničku pomoć, jer su dolaskom u ordinaciju saznali da nemaju svog liječnika, tj. liječnicu. Otišao je na drugo radno mjesto, drugi grad, na porodiljni ili specijalizaciju, ali mu zamjena nije pronađena.

Neke ambulante, javljaju nam uznemireni čitatelji, liječnika nemaju već koji mjesec, a povremeno ga mijenjaju liječnici iz drugih ambulanti. I svaki put uskoči netko drugi, na nekoliko sati ili dana, ovisi o obvezama prema svojim primarnim pacijentima, pa su medicinske sestre ostavljene da se same bore s nagomilanim problemima i nezadovoljnim, a nerijetko i bijesnim građanima koji zbog novonastale situacije ne mogu računati na primarnu zdravstvenu skrb u punom opsegu. Iako je plaćaju!

image

Ilustracija

Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Administrativno je objašnjenje jednostavno: na službenim internetskim stranicama Doma zdravlja Šibenik, ambulante koje su otale bez doktora nazivaju "tim bez nositelja". Za pacijente je to u stvarnosti kaos koji ih košta živaca i zdravlja. Žale se i da umjesto svojih liječnika, imaju "zamjenu zamjene" što ponekad komplicira međusobnu komunikaciju, a nadasve narušava povjerenje u sustav javnog zdravstva.

Da je situacija alarmantna potvrđuje i podatak da je Dom zdravlja u Šibeniku tražio šestero liječnika, ali se na raspisani natječaj nitko nije javio. Ustvari, javila se samo jedna liječnica, ali nije htjela prihvatiti rad na neodređeno. Tražila je ugovor na određeno vrijeme jer, otvoreno je rekla, u potrazi je za specijalizacijom i čim joj se ukaže prilika otići će iz ambulante i okrenuti se daljnjem usavršavanju!

Nedostatak liječnika na šibenskom području veliki je problem, priznaje i ravnatelj Doma zdravlja Šibenik Petar Čagalj, no rješenje, konstatira sa žaljenjem, nije na vidiku! Čak i sada kada plaće zapslenicima Doma više ne kasne, kako je to bilo prije nekoliko mjeseci. Ili, kako objašnjava Čagalj, zakasne evenutalno dan ili dva!

image

. Na fotografiji: Petar Cagalj, ravnatelj Doma zdravlja Šibenik

Niksa Stipanicev/Cropix

-Istina je, nedostaje nam liječnika obiteljske medicine na području grada Šibenika. Nedavno smo imali natječaj za tri liječnika na neodređeno, dva za specijalizaciju iz obiteljske medicine te jedan za zamjenu. Javila se samo liječnica koja je umjesto na neodređeno, tražila da je primimo na određeno vrijeme. Ova situacija rezultat je svojevremene reorganizacije hitne pomoći gdje nam se vremenom povećao broj liječnika, a povećao se i broj specijalizacija za bolnicu. S druge strane ljudi su demotivirani da rade u obiteljskoj medicini. Naprosto na tržištu nema kadrova. Ne možete naći liječnika, a problem postaju i medicinske sestre, jer kada tražimo zamjenu, ako netko ode na godišnji ili mora na bolovanje, ne možemo naći zamjenu. Jasno nam je da je ljudima to veliki problem, ali ne možete doktora izmisliti ako ga nema – govori Čagalj i kaže kako je sve dodatno zakompliciralo i to što nije moguće dovesti ni liječnika iz susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, s kojima ne postoji jezična barijera. Naime, pravila EU o nostrifikaciji diploma iz zemalja koje nisu članice Unije, previše je složena, kaže Čagalj. Dodaje i kako bi u Šibeniku i županiji sve bilo još i gore da nije umirovljenih liječnika: jedni su zamrznuli mirovinu i rade puno radno vrijeme, a drugi su prihvatili opciju od četiri sata dnevno!

Čagalj napominje i kako HZZO-a traži da ga Dom zdravlja Šibenik redovito obavještava o tomu što sve poduzima kako bi riješio manjak liječnika i pacijentima osigurao primjerenu zdravstvenu skrb. Odgovor teško da može utješiti pacijente.

- Radimo što god možemo da pacijentima olakšamo situaciju. Među ostalim, u ambulante koje su ostale bez liječnika uskaču kolege ako su u istoj zgradi ili smjeni. Ili, liječnici rade prekovremeno. U međuvremenu, natječaji stalno idu, ponište se ako se nitko ne javi i raspišu novi dok god se ne popune radna mjesta – rekao je Čagalj.

12. rujan 2024 14:21