StoryEditorOCM
Šibenikenergetski kolaps

Struja se vraća u Šibenik, u Centru 112 zbog kvara na telefonskim linijama nisu mogli potvrditi je li stigla u cijelu županiju

Piše M.P./Hina/ Šibenski.hr
21. lipnja 2024. - 14:04

Novo:

Struja se vratila u Šibenik, oko 15. 10 sati, nakon što su grad, županija, cijela Dalmacija te dijelovi BIH i Crne Gore ostali bez elektirčne energije u 12. 25 sati. U Centru 112 kažu kako zbog kvarova na telefonskim linijama za sada ne mogu reći je li se struja vratila u cijelu županiju. 

 

Ranije:

Veći dio Dalmacije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine je u 12.25 sati ostao bez struje, a oko 13:30 sati električna energija se počela postepeno vraćati. Split je dobio struju, kao i dio Dalmacije. Još ranije došla je i u Crnu Goru, odakle je navodno i krenuo kvar. U Šibeniku struje još nema.

O cijelom slučaju oglasio se HEP:

Prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja. Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu sa operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati opskrbu električnom energijom građana RH u što kraćem vremenskom roku.

Što se tiče distribucijske mreže HEP-a, HEP - Operator distribucijskog sustava izvještava da na mreži nema oštećenja.

U 14.15 sati u sjedištu Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o. u Zagrebu izjave za medije dat će ministar gospodarstva Ante Šušnjar i direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a Danko Blažević.

Kako HINA neslužbeno doznaje struja se vraća postupno, te bi najkasnije do 15.30 sati čitava Dalmacija trebala imati električnu energiju. Za sada su u elektromrežu uključeni dijelovi Splita, te drugih gradova i mjesta.

Osim nestanka struje sada se pojavio problem nestanka interneta. Kako se doznaje zbog strujnog, ali i internetskog incidenta građani ne mogu u ljekarnama predizati svoje lijekove.

Struje nije samo nestalo u Dalmaciji. Nije je bilo u dijelovima BiH, Slovonije, te Crne Gore u kojoj je navodno i došlo do kvara.

Zbog nestanka struje su po gradovima bile nesnosne gužve na cestama, a zbog vanjskih temperatura od plus 40 neki su u stanovima mjerili i desetak stupnjeva više temperature.

U Splitu su vatrogasci imali 25 intervencija zbog ljudi koji su ostali zatočeni u liftu te nekoliko zbog gašenja agregata kao i na desetke poziva uznemiraneih građana.

Prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja, izvijestio je HEP.

Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu sa operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi se osigurala opskrba električnom energijom građana u što kraćem vremenskom roku.

Raspad elektroenergetske mreže dogodio se kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju.

 

21. lipanj 2024 15:24