StoryEditorOCM
ŠibenikGlava Šotobraco

Svaka čast Pelješkomen mostu, puno nan vridi sviman, ali naš Šibenski most, e to je ipak nešto posebno...

Piše Branimir Periša
30. srpnja 2022. - 14:03

– Jo, majko mila, koja lipota od mosta! Pa još ono, nije ravan, nego ga je uzdiglo po sridi, da kruzer oli tanker more ispod... Ma da bi čovik rič reka! – sve se caklu okice Dobre Parone od ushićenja, makar je prispavala noć nakon šta je gledala prijenos uživo sa otvaranja.

Dok se most gradija, dobra i poštena gazdarica velikin je dilon korigirala svoj odnos prema kineskin proizvodiman. Dotad je mislila da je kineska proizvodnja sadržana jedino u asortimanu dućana "Sve po 12 kuna", pa nakon velebnoga mosta sa velikin poštovanjen gleda na sve šta kineska mater rodi. Doduše, zadržala je lokalpatriotsku ingordost i ne da na svoje, šibensko. To oće reći: "Svaka čast Pelješkomen mostu, puno nan vridi sviman, ali naš Šibenski most, e to je ipak nešto posebno!"

– To ste dobro rekli, misleći na ono šta kineska mater rodi! – uključija se El Tigre. Teke zbunjeno počeša se po glavi, jerbo misli kako se jedan dil onoga šta rvaska mater rodi, a pripada političkoj eliti zemlje, ponaša ka da Rimčeva Nevera i Bulićev Smart, šta su prvi prohujali Pelješkin moston, nisu posebni auti.

U skladu s vrimenom

– Namisto da budu u skladu s vrimenon, oni su se na otvorenju mosta ponašali ka da su u renolu 4! Vamo se Milanović, Plenki i Jandroković već miseciman nemilice svađaju i vriđaju prid televizijskin kameraman, a namo su se, na velebnomen mostu, dodirivali koliniman. Stisli se jedni uz druge, ka u renoliću, i motiraju nogaman ka na partiji trešeta, m'oca i sina! – ne more od čuda El Tigre.

– Ma to je biće tajni jezik diplomacije koji mi, obični narod, nikako ne moremo razumiti, jerbo nemamo znanja ka ministar vanjskih poslova Grlić Radman – upleja se u razgovor Bili Smo Uskoro.

– Jeste li vidili kako je Grlić Radman odma uredova kada je njegov kolega, ministar Banožić, koji je teke zakasnija doći na svečanost otvaranja mosta, iz prvoga reda istisnija svoju kolegicu, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković? Banu je Grlić Radman odma stavija di mu je misto, i vratija Mariju u prvi red.

– Ma o čemu vi? – podbočila se Dobra Parona posprdno dodajući:

– Tajni jezik diplomacije, ne mogu od smija! Šta ima biti tajnovito u javnomen pipanju!? Ovi se miluju koliniman, Bane istiskuje Mariju samo ne bi li se teke privija uz nju... Oćete reći da je oto nešto drugo od onoga šta svi vidimo!?

– A ne, ne! – usprotivija se El Tigre. – Ja bi reka da je oto bilo suptilno upozorenje svin budućin putniciman šta će priko mosta do Dubrovnika, da će in još niko vrime za to biti najuputnije putovati i stiskati se u renolu 4, "malomen divu", s obziron na kvalitetu ceste do Stona. Aj, dobro, još otih neuređenih osan kilometara, da ne budemo puno meškinjasti, ka razmažena dica. I to će biti završeno do kraja godine.

Plesači valcera

– Naravski, izvođača radova na otomen dilu pristupne ceste nije rodila kineska ni austrijska mater, nego grčka. Em šta kasnu, em su imbrojali naše radnike, za razliku od Štrabaga.

– Rekla bi da je rvaska mater rodila plesače valcera – rekla je Dobra Parona. – Evo, naš Plenki najavljuje sami med i mliko, naročito kada uvedemo euro. Italiju je evropska valuta skoro satrala, Slovence je euro zaljulja, a nas će ka priporoditi! Kako to? Zašto se Njemačka tako ne ćuti, nego se teška, dugotrajna kriza najavljuje iz samoga vrva države, bez ikakvog tajnog jezika?

– Zato šta Njemačka računa na sebe samu. A mi računamo na Njemce, znajući da su ozbiljni, pa nan je valcer! – reka je B.S. Uskoro i zavrtija turu.

24. travanj 2024 19:11