StoryEditorOCM
ŠibenikIN MEMORIAM

Umro je Boris Kale - priznati hrvatski domoljub, intelektualac i nepatvoreni bodul

Piše Ivo Mikuličin
25. siječnja 2019. - 13:50

Puste su žirajske kale otkad nema Kale! Po sivom zimskom vremenu i uz medijsku tišinu na svom je Žirju sahranjen dr. Boris Kale (86).

Taj priznati hrvatski domoljub, intelektualac i nepatvoreni bodul nikad nije ni tražio pozornost medija za svoje uloge u nekim važnim zbivanjima. No, ostaje istina da je nerijetko bio na pravom mjestu i u pravom trenutku kad se krojila sudbina njegova Žirja, Šibenika i Hrvatske.

Imao je funkciju potpredsjednika Izvršnog vijeća Skupštine općine Šibenik i člana ratnog Kriznog stožera, kad su trupe zloglasnog Ratka Mladića zaprijetile Dalmaciji i Hrvatskoj.

Kale je bio jedan od onih šibenskih političara, policajaca i vojnika koji su na vrijeme osjetili što se sprema, ali i kako odgovoriti agresoru. Sa svojim prijateljem dr. Onesinom Cvitanom bitno je olakšao Nikoli Vukošiću i ostalima preuzimanje topovske bitnice JNA na Žirju. Važnog punkta obrane Šibenika. Granate sa Žirja prve su utjerale strah u kosti tih dana prečesto spominjanom zločincu, pukovniku JNA Slavku Lisici. Poslije prvih žirajskih granata Lisica je kao zec pobjegao sa Šibenskog mosta.

U Rujanskom ratu odmjereni Žirjanin je pukotine u neprijateljskim redovima tražio u kontaktima s preostalim Hrvatima u JNA, poput admirala Friedricha Morettija.

- Doktor Kale je uživao nemali ugled na području cestogradnje i održavanja cesta. Bitno je pridonio boljim hrvatskim zakonima u toj sferi – drži poznati šibenski gospodarstvenik Marko Slavica, koji je s Kalom dijelio dobro i zlo u šibenskom Poduzeću za ceste u doba kad je tvrtka pokrivala prostor od Starigrada do Podorljaka.

Cestovno iskustvo i lokal-patriotizam na zgodan su se način pomiješali kod dr. Kale, kad je još u prvoj ratnoj godini, zajedno sa spomenutim Slavicom, inzistirao na uređenju cesta na Žirju. Jednako zbog branitelja i otočana.

Dr. Boris Kale bio je, ako niste znali, nadareni nogometaš, koji je nosio dresove Karlovca i svog Šibenika. I nadareni pjesnik, čiji su se radovi našli u žirajskoj zbirci "Jedra riječi". Kale je jedan od šest doktora nauka, koje je dao Teutin otok. I brat druge dvojice žirajskih intelektualaca. Pokojnog Eduarda i Ante, koji živi na zadarskoj adresi.

16. lipanj 2024 12:14