StoryEditorOCM
ŠibenikIn memoriam

Umro je Ivo Despot, proslavljeni "Krkin" veslač, reprezentativac, olimpijac i veslački sudac

22. kolovoza 2017. - 14:39

Danas je težak i tužan dan za šibensko i hrvatsko veslanje. Nakon duge i teške bolesti umro je Ivo Despot (66), proslavljeni "Krkin" veslač i veslački sudac, sudionik sjajnog razdoblja šibenskog veslanja, reprezentativac i olimpijac 70-tih godina. Bio je jedan od najboljih hrvatskih "štrokera", prirodno talentiran za ritam zaveslaja po kojem se trebala povoditi cijela posada, govore poznavatelji ovog sporta kojim se Šibenčani s razlogom ponose.

Na Olimpijskim igrama u Muenchenu nastupio je 1972., u osmercu, a u četvercu "bez" na Mediteranskim igrama u Splitu 1979. osvaja srebrenu medalju. Nedavno je na proglašenju najboljih sportaša Županije dobio nagradu za zaslužnog sportskog djelatnika koju je u njegove ime primio sin.

-Ajme prijatelji moji. Tužan san i nemojte zamiriti. Izgubija san najboljeg prijatelja na svitu. Ovo pišem jer ne znam šta ću. Toliko mi je teško i tija bi mu se pridružiti, napisao je na svome fejsbuk profilu shrvani Drago Kristek, Ivin nerazdvojni prijatelj još iz zajedničkih veslačkih dana.

Napustio nas je jedan od najvećih u povijesti "Krke", štroker kojem nije trebao štrokmetar, lav bez straha i sportske mane, vođa šampionskih četveraca i osmeraca Kluba, olimpijac... naš veliki Ivo Despot! - rastužen je i Dražen Crnogaća, predsjednik VK "Krka".

Čovjek, gospodin i prijatelj, tako se o Ivi Despotu izjašnjavaju svi koji su ga poznavali. Na svojim fejsbuk stranicama u povodu smrti velikog veslača objavu donosi i splitski VK "Gusar", vječiti "Krkin" rival:
-Nakon duge i teške bolesti, kojoj je sa samo njemu svojstvenom upornošču prkosio, umro je veliki Gusarev rival a prije svega veliki prijatelj šjor Ive Despot. Šibenska Krka ostala je bez dobrog duha, najboljeg štrokera a mi Gusaraši bez velikog prijatelja. Neka van je laka zemlja dragi šjor Ive, napisali su "Gusarevci". Pokop Ive Despota je sutra u 16 sati, na groblju sv. Petra u Mandalini.

26. lipanj 2024 01:59