StoryEditorOCM
ŠibenikMINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA

Za energetsku obnovu kulturnog dobra Vlada dosad odobrila 14 milijuna eura - tu su i Gradska knjižnica i Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku

Piše HINA
28. kolovoza 2023. - 21:21

U okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra, Ministarstvo kulture i medija (MKM) odobrilo je do sada 11 projekata, ukupne vrijednosti gotovo 14 milijuna eura, s tim da se i dalje primaju prijave na taj poziv. 
Ministarstvo je u ponedjeljak priopćilo  kako su do sada donesene odluke o financiranju energetske obnove Državnog arhiva u Sisku, Ljetnikovaca Crijević Pucić u Dubrovniku,  Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu, Muzeja grada Koprivnice, Guvernerove palače u Rijeci, Gradske knjižnice i čitaonice Lipik, Starog grada u Varaždinu, Samoborskog muzeja, Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" i Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku te Gradske knjižnice Valpovo.
Dodijeljenim bespovratnim sredstvima financirat će se energetska obnova zgrada kulturne djelatnosti koje imaju status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra ili se nalaze unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline, a u stopostotnom su javnom vlasništvu.
Još je uvijek moguće poslati prijavu na ovaj javni poziv s obzirom da je ukupan iznos bespovratnih sredstava koja se dodjeljuje projektima 39,8 milijuna eura. Stopa sufinanciranja iznosi sto posto ukupnih prihvatljivih troškova, navodi MKM.
Ministarstvo kulture i medija je 2017. godine među prioritetnim temama u području kulturne baštine istaknulo poticanje i provedbu mjera energetske učinkovitosti s obzirom na to da od ukupnog nacionalnog fonda zgrada u Hrvatskoj, važnu skupinu predstavljaju zgrade izgrađene do sredine 20. st. Znatan dio tih zgrada pripada graditeljskoj baštini, odnosno imaju status zaštićenog kulturnog dobra.
Stoga su stručnjaci Ministarstva sa suradnicima izradili i Preporuke za primjenu mjera energetske učinkovitosti na graditeljskoj baštini koje su namijenjene davanju jasne informacije o ocjeni i unapređenju energetskog stanja kulturne baštine na temelju vrednovanja i očuvanja svojstava kulturnog dobra, kroz procedure i kriterije usklađene sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.
Poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada i zaštita i očuvanje kulturnih dobara usmjereni su prema zaštiti okoliša, jednoj od ključnih sastavnica održivog razvoja, koja je od početaka u središtu europskog projekta, ističe MKM.
 

26. travanj 2024 20:12