StoryEditorOCM
ŽupanijaŠibenski El Clasico

Bitka za lokalni HDZ: Bivši ministar juriša na poznato lice iz domaćeg nogometa!

Piše Zdravko Pilić
22. kolovoza 2024. - 08:09

Ivan Malenica vraća se u igru. Nije prošlo niti sto dana, otkako je Barbari Štrbac iz Nove TV ekskluzivno otkrio kako više nakon pet godina neće biti ministar pravosuđa i uprave – iz obiteljskih razloga - i kako se povlači na rezervnu poziciju, u saborsku zavjetrinu na Markovu trgu, novoizabrani zastupnik življi je nego ikada. Nema gdje ga nema! Svugdje je – američka je veleposlanica došla u posjet Šibeniku, eto i njega, prati je u stopu. Dan je općine Kijevo, eto i njega tamo, ministrica Vučković dolazi u posjet izgorjelim djelovima županije, nakon katastrofalnog požara u skradinskom zaleđu, eto i Malenice s njom, koji se ni u predizbornoj kampanji nije našetao ovoliko koliko je prošpartao zadnjih dana – i mjeseci. Razlog, dakle, može biti samo jedan – Ivan Malenica je u novoj kampanji. Samo je ovaj put u pitanju kampanja za novog predsjednika Županijskog odbora HDZ – a. A vodi mu je nitko drugi nego onaj ko mu je vodio i kampanju za Sabor, njemu i HDZ-u, u Devetoj izbornoj jedinici – Novica Ljubičić. A to je već ozbiljna kombinacija!

Lesi se vratio kući

Da se Lesi vratio kući – i da ne misli samo paradirati okolo i veselo mahati repom, nego da je spreman po potrebi i pokazati zube – prvi je osjetio dr. Željko Burić, šibenski gradonačelnik i još uvijek aktualni predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, čiju je namjeru da ravnatelja Kristijana Stipaničeva ostavi na čelu OB Šibenik, kao svog osobnog favorita, baš on razbucao odmah u startu, koristeći pritom prilično vješto podatak kako je Stipaničev svojedobno, uz to što ga je na čelo bolnice stavila vlast Jelića i Petrine, javno podržao i Mislava Kolakušića. A to premijeru ne bi baš najbolje sjelo, teško bi mu to bilo objasniti, da se nekog takvog ostavilo na čelu bolnice.

image

Ante Kulušić

Nikša Stipaničev/Cropix

A kad su čuli Plenkijevo ime, naravno da su ostali HDZ-ovci, ustuknuli! I Stipaničev je praktički maknut s dnevnog reda. Barem za sada. Naravno da je u pitanju bila finta, ali dobro odigrana, Malenica se na neizravan način poslužio premijerovim autoritetom, a da ga istodobno nije zloupotrijebio, predriblao je sve na brzinu i na rutinu, što je samo znak da u Zagrebu nije gubio vrijeme, nego da se ‘tamo gore‘ i prilično dobro iškolovao. Nije to više onaj plahi Ivan otprije pet godina! Na pragu 40-ih, u punoj snazi, s najboljim godinama pred sobom. I s puno vremena! Još s Novicom na čelu svog izbornog Stožera, motiviranim da vrati ‘milo za drago‘ svima onima u stranci koji su mu radili o glavi dok se on, usred predizborne kampanje,borio za još jedan mandat na čelu Zelenog grada. A nije ih malo, Novičin je spisak tu prilično dug.

Šibenski El Clasico

A na tom spisku je zaisgurno negdje pri vrhu i Ante Kulušić, koji zajedno sa svojim Novicom, šefom svog stožera – a to je Miho Mioč – radi isto što i Malenica. I on obilazi i šparta županijom uzduž i poprijeko, kupeći ‘vojsku‘ za odlučni boj, izbor predsjednika Županijskog odbora. Aktiviraju se jataci i osvježavaju stare veze i ‘sigurne kuće‘, čak i one prastare, kao što je Mirko Radak. Jer, svaka pomoć dobro dođe i svaki glas može biti odlučujući, sve su kombinacije otvorene, i sve je u igri. Već u devetom mjesecu trebali bi se u HDZ-u znati kandidati za čelne funkcije za loklane izbore dogodine, župana prvenstveno, pa je i to razlog što su ‘veliki manevri u tisnim kalama‘ ove godine počeli i ranije nego inače, čak i prije nego su minule velike vrućine. U svakom slučaju, očekuje nas unutarstranački ‘El Clasico‘ – Kula, stari Modrić, koji se još ne misli povući, jer smatra da još ima baruta u nogama, i mladi Yamal, Malenica, s Miočem i Ljubičićem na klupama. Protivnici koji se poznaju u dušu i ničim ne mogu iznenaditi jedan drugog! I ostali koji svoju šansu vrebaju iz prikrajka

17. rujan 2024 18:24