StoryEditorOCM
ŽupanijaSANACIJA Crkve Gospe od Karmela

<br /> Spašavanje kulturnog dobra u povijesnoj jezgri

Piše Katarina Rudan
6. prosinca 2016. - 14:00

Općina Pirovac raspisala je javnu nabavu za izvođača radova na projektu sanacije Crkve Gospe Karmelske smještenoj u kulturno-povijesnoj jezgri Pirovca, koja je 2006.godine dobila status kulturnog dobra. Iste godine i Crkva Gospe Karmelske proglašena je spomenikom kulture. Ukupna vrijednost radova koje je potrebno izvesti na sanaciji crkve je oko 1,2 milijuna kuna, a sredstva bi trebala biti osigurana iz više izvora: Ministarstva kulture, Općine i Biskupije šibenske. Programom su predviđeni građevinski, obrtnički i restauratorski radovi i oni će se odvijati u fazama.
-Prošle jeseni, u sklopu Javnih potreba u kulturi za 2016. godinu, a nakon dobivene potvrde Konzervatorskog odjela Šibenik na glavni projekt, Crkva Gospe Karmelske kandidirana je za građevinsku sanaciju za što je Ministarstvo kulture u ovoj godini odobrilo 120.000 kuna. Radovi će početi nakon provedenog natječaja za izvođača radova. Zbog stanja u kojem se objekt nalazi nužno je što prije početi s radovima, kaže načelnik općine Ivan Gulam.
Kompletna obnova
Zbog toga je projekt cjelokupne obnove, uz suglasnost župnika Gospe Karmelske, pokrenut još u jesen 2013. godine kao jedan od prvih projekata nove općinske uprave. Trebalo je prvo pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i prva sredstva od Ministarstva kulture dobivena su 2014.godine za izradu konzervatorskog elaborata, kao neophodnoj podlozi za buduće projektno rješenje obnove i rekonstrukcije crkve. Na novom javnom pozivu resornog ministarstva za 2015. godinu Općina Pirovac je kandidirala izradu izvedbenog projekta sanacije koji je podrazumijevalo izradu arhitektonsko izvedbenog projekta s detaljnim prikazom obnove, rekonstrukcije i sanacije zidova, vanjskih otvora, poda, stropa, galerije, krova, stolarije, oltara i zvonika , te troškovnik radova.
-Uistinu nam je stalo da radovi što prije počnu jer se radi o izuzetno vrijednom spomeniku kulture. Prvobitnu građevinu podigla je obitelj Draganić Vrančić 1506. godine što je povezano s utvrđivanjem naselja, a sadašnji izgled crkve je iz 18. stoljeća. Da nismo krenuli u ovaj projekt, prijetila bi opasnost da građevina trajno i nepopravljivo izmijeni izvorni oblik te time izgubi i status kulturnog dobra postane upitan, zaključio je Gulam.



















 

06. listopad 2024 09:13