StoryEditorOCM
ŽupanijaDonijeli odluku u zadnji čas

Debelo kasne u pripremama: Rogozničani odlučni za razvrstavanje, ali reciklažno dvorište ostalo tek na papiru

Piše Vedrana Stočić
1. veljače 2018. - 20:17

Rogozničko Općinsko vijeće sazvalo je hitnu sjednicu kako bi u pet do dvanaest donijelo Odluku o prikupljanju mješovitog i biorazgradivog otpada.

Naime, Uredba stupa na snagu danas, 1. veljače, i sve jedinice koje do tog roka nisu donijele svoje lokalne zakonske propise, plaćat će masne penale. Još veće kazne plaćat će one jedinice lokalne samouprave koje do 1. studenoga ove godine ne osiguraju razvrstavanje otpada i reciklažna dvorišta.

Općina Rogoznica i općinski komunalac "Škovacin" debelo kasne u pripremama. Za sada imaju samo Odluku o prikupljanju otpada i u Prostornom planu tek ucrtano reciklažno dvorište. Čeka ih tako otkup zemljišta i izgradnja reciklažnog dvorišta, kupnja kanti za kućanstva i kupnja mobilnog reciklažnog dvorišta. Najveći trošak bit će im izgradnja reciklažnog dvorišta jer kante i spremnike za kompost, s 85 posto novca financirat će Ministarstvo zaštite okoliša kroz jedinstveni sustav nabave.

Nakon donošenja Odluke o prikupljanju otpada i izlaganja Marka Vidovića, direktora komunalnog poduzeća "Škovacin", ostalo je niz otvorenih pitanja, kao uostalom i u samoj Uredbi. Vijećnici nisu dobili jasan odgovor na pitanje hoće li se naplaćivati odvoz papira, kartona, stakla i plastike koji je sada bio besplatan i hoće li novi način prikupljanja otpada bitno poskupiti uslugu. Prema riječima direktora "Škovacina", poskupljenje je nužno jer će trebati zaposliti više djelatnika, više komunalnih redara, zbog četiri kante trebat će se vraćati četiri puta pred svaku kuću, a i Centar za gospodarenje otpadom Šibensko-kninske županije "Bikarac", prema riječima direktora rogozničkog komunalca, poskupio je deponiranje i zbrinjavanje mješovitog otpada. U "Bikarcu" ističu kako oni nisu, i ne mogu biti, uzrok što će općine i gradovi plaćati skuplji odvoz.

Inače, prema rogozničkim propisima o prikupljanju otpada, konačnu odluku o poskupljenju i visini naknade donosi općinska načelnica, propisane su i kazne za nepravilno deponiranje i nekorištenje javne usluge, a kreću se od 300 do 7500 kuna.
Ipak najveći problem i za sada nerješiv, zaključeno je na Vijeću, jest nelegalno deponiranje građevinskog otpada i šuta, pa i opasnog azbesta. Neodgovorni građevinari ostavljaju ga svugdje uz cestu, čak ih ni dežuranje ni prijave policiji nisu omeli u nečasnoj raboti devastacije i zagađenja okoliša.

18. rujan 2024 11:54