StoryEditorOCM
Županijaprošetajte s nama

Dinara dobila planinarsku obilaznicu: uživancija u 64 kilometra netaknute ljepote

Piše Šibenski.hr
23. rujna 2024. - 13:44

Na kninskoj tvrđavi u povodu velike 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj otvorena je dinarska obilaznica. Važna karika u planinarskoj infrastrukturi na našoj najvišoj planini, piše HRT

- Mi svake okrugle obljetnice želimo ostaviti nešto što trajno. Da je korisno za daljnji razvoj planinarstva, pa tako smo otvorili planinarsku obilaznicu Dinara. Uostalom, to je naš nacionalni simbol, kao najviši vrh. Ljudi je posjećuju, a kroz obilaznicu možda će vidjeti i nove sadržaje i upoznati taj kraj. Sigurno će imati veliki odaziv za obilazak po Dinari, kaže predsjednik HPS-a Darko Berljak.

Glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar dodaje kako je zamisao osnivanja planinarske obilaznice po Dinari postojala i ranije, ali je namjera bila da se uređenjem planinarskih puteva i objekata na toj planini - da dodatni sadržaj velikoj obljetnici hrvatskog planinarstva.

Zajednički je to projekt Hrvatskog planinarskog saveza i Ministarstva turizma i sporta koji su za provedbu osigurali materijalna sredstva. Tadimir Radovolja najavio je da će ministarstvo kroza uređenje i opremanje planinarskih objekata, registriranih planinarskih puteva i obilaznica - i dalje poticati razvoj posebnih oblika turizma.

- Ministarstvo turizma i sporta je kroz projekt Sigurna i održiva planinarska infrastruktura omogućilo Hrvatskom planinarskom savezu uređenje ukupno 2600 kilometara planinarskih putova i više od 30 objekata, a među njima su upravo i putovi i objekti na Dinari, dodao je Alan Čaplar.

Važan je to element u turistički bogatoj ponudi kninskoga kraja, napominje direktor TZ-a grada Knina Ivan Sorić. U skladu je sa strateškim ciljevima da se Knin brendira kao središte hrvatskog avanturizma.

No Dinarska obilaznica nije namijenjena samo planinarima i turistima. Domaće stanovništvo, kaže župan Marko Jelić - sraslo je s Dinarom i često su na planini. Želja im je promovirati planinu, ali i zaštititi taj prostor od negativnih utjecaja za krajobraz.

Koliko se radilo o važnom događaju posvjedočili su planinari iz svih krajeva Hrvatske koji su se okupili unatoč najavi izrazito lošeg vremena, no priroda je nagradila hrabre.

- Lom od prije mjesec dana na Matterhornu nije me spriječio da se pojavim na otvorenju obilaznice Dinara. Ja sam iz HPK Sv. Mihovila iz Šibenika. Mi smo sudjelovali u izgradnji obilaznice. Uvijek kažem da je Dinara moj drugi dom i iskreno jedva čekam da prohodam da prođem cijelu obilaznicu, kazala je Antonia Viljac. 

"Ovo je velika stvar za planinarstvo, jedna od najboljih i najljepših planina u Hrvatskoj ali je dosta neistražena", "Bili smo na Dinari puno puta i na ovoj tvrđavi i jako nam se sviđa", "Meni je jako drago kad vidim ovoliki broj ljudi, nekako mi srce raste na ovoj prekrasnoj našoj tvrđavi Knin", samo su neke od reakcija okupljenih planinara.

Upravo je prvi planinarski žig prva točka obilaznice na Kninskoj tvrđavi - drugoj po veličini tvrđavi u Europi.

- Bilo je logično da tu u kraljevskom gradu bude polazna točka Onda se zaobilazeći grad kroz prirodu dođe do sljedeće točke i nastavi se po planini. Ovo je mjesto koje je uistinu zaslužilo da otvori obilaznicu, kaže predsjednik HPS-a Darko Berljak.

Planinarska obilaznica Dinara duga je 64 kilometra i ima 14 točaka na potezu od Knina do Kijeva, objašnjava Alan Čaplar. Na kontrolnim točkama nalaze se planinarski pečati. Riječ je o vrhovima, kulturno povijesnim spomenicima, prekrasnim lokalitetima koje svatko tko obilazi Dinaru treba upoznati.

Od Kninske tvrđave do druge točke obilaznice slapa Krčić ima 6 km hoda, negdje oko sat vremena. Iako prva etapa prolazi kroz središte Knina uz prekrasnu rijeku Krku, ona vješto zaobilazi većinu znakova civilizacije i vodi do lijepog vidikovca i slapa koji je zbog suše prestao teći.

- To je Topoljski buk. Tu završava rijeka Krčić. Taj sam slap je iz rijeke Krčić. Ujedno ispod slapa je izvor Krke. Jedinstveno je ovo mjesto gdje je izvor jedne rijeke i ušće druge rijeke, objašnjava povjerenik Komisije za planinarske putove Ivica Ercegovac.
Zanimljivim i lijepim lokacijama poput Napoleonova mosta obilaznica nas vodi prema mitskoj planini koja nas je dočekala lijepa, ali surova.

- Dinaru sam imao priliku u nekoliko navrata upoznati. Strahopoštovanje prema toj planini i vizurom koju predstavlja prešlo je u veću povezanost. Cijeli masiv predstavlja praiskonsku izvornu ljepotu, iznova budi osjećaj uzvišenosti i poniznosti prema planini, naglašava predsjednik Izvršnog odbora HPS-a Igor Eterović.

Prilikom snimanja ove priče na svoj vrh Dinara ekipu HRT-a nije pustila, pa ćete lijepe vidike obilaznice morati potražiti sami. Sada po dobro označenim putovima uz sigurna skloništa, piše HRT

 

23. rujan 2024 13:45