StoryEditorOCM
ŽupanijaŽELJANA ŠIKIĆ

Direktorica Turističke zajednice Šibensko- kninske županije: ‘Prezadovoljni smo sezonom, na 80 posto smo prometa iz 2019. godine‘

Piše Katarina Rudan
28. rujna 2021. - 13:52

Jako smo zadovoljni turističkom sezonom jer smo ostvarili rezultate iznad svih očekivanja. Potvrđuju to brojke, ali i zadovoljstvo gospodarstvenika s kojima smo stalno u komunikaciji. Bilo da se radi o smještaju, što se broji kroz naš fizički promet, bilo o ugostiteljstvu i drugim uslužnim djelatnostima.

Dobra je vijest što je i posezona počela izvrsno, bukinga i dalje ima, a ranije rezervirano rijetko se otkazuje, premda je cijela zemlja u "crvenom". Ako pogledamo brojke, one pokazuju da smo od početka godine do 22. rujna na osamdeset posto turističkog prometa u odnosu na 2019., rekordnu godinu na koju se volimo pozivati. Ostvareno je ukupno 5.590.270 noćenja, što je trostruko više nego lani, te 773.965 dolazaka domaćih i stranih gostiju. Protekli dio rujna približava se brojkama iz pretpandemijske godine i uistinu imamo razloga biti iznimno zadovoljni sezonom – kaže direktorica Turističke zajednice Šibensko-kninske županije Željana Šikić.

– Kad je riječ o strukturi gostiju, trenutačno prednjače Nijemci, koji su tradicionalno naše najjače tržište. Na drugom su mjestu domaći, a potom slijede Austrijanci, Slovenci i Poljaci. Moram istaknuti da je u jednom trenutku, u špici sezone, čak poljsko tržište bilo na prvom mjestu – rekla je Šikić.

Milijun noćenja

Gledajući po destinacijama, najveći broj dolazaka i ostvarenih noćenja zabilježeno je na području koje pokriva TZ grada Šibenika. Putem e-Visitora prijavljeno je 193.563 dolazaka i 1.056.180 noćenja. Na drugom mjestu je područje Turističke zajednice Vodice sa 149.416 dolazaka i 1.032.444 ostvarena noćenja. Slijede potom područja turističkih zajednica Primoštena, Rogoznice, Murter-Kornata, Pirovca te ostali.

Izvrsni rezultati ostvareni su u nautičkom turizmu i u kampovima, koji raspolažu s oko 15.000 ležaja, kao i u privatnom smještaju, u kojem je oko 65.000 kreveta. S obzirom na to da su tijekom prošlogodišnje turističke sezone najlošije prošli hoteli, ova je sezona za njih bila puno bolja, što potvrđuju i brojke.

– U hotelskom smještaju, koji raspolaže s ukupno oko 10.000 kreveta, do 22. rujna ostvareno je 644.566 noćenja, što je izvrstan rezultat u odnosu na lani, kada je ostvareno oko 280.000. Neovisno o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji i mogućim "novim valovima" korone, duboko se nadamo da će se trend povratka na dobra stara vremena u turizmu vratiti. Još su svježa sjećanja na negativne učinke za sezonu koji su uslijedili prošle godine nakon 15. kolovoza, kada je naša županija zbog povećane incidencije stavljena na crvenu listu, što je imalo goleme posljedice na ostatak sezone i posezonu. Bojali smo se ponavljanja tog scenarija, ali, na sreću, on se nije dogodio. Za mnoge turističke gospodarstvenike izostanak prošlogodišnje sezone bio je poguban, trebat će im vremena za oporavak i stoga smo uistinu sretni što je ova sezona, unatoč svemu, donijela i donosi zadovoljavajuće rezultate – govori Šikić, dodavši da je turizam vrlo osjetljiva grana gospodarstva koja reagira na svaku nepredviđenu promjenu.

Odlična suradnja

– Poput živog bića, prvi je osjeti, ali jednako se tako živo i brzo vrati, prilagodi novoj situaciji, što je najbolji dokaz ova turistička sezona. Pripremali smo se za sve moguće scenarije i moram istaknuti da sam iznad svega ponosna na svoj tim, na moje četiri žene koje "dišu" turizam, na naš rad na puno projekata koji otvaraju nove mogućnosti daljnjeg razvoja turizma, kako u priobalju, tako i u našem predivnom zaleđu. Naravno, ponosna sam i na iznimno dobru suradnju s lokalnim turističkim zajednicama i drugim dionicima u turizmu, bez čije podrške i participacije u svakom projektu ne bismo uspjeli. Mislim da smo uistinu divan primjer upravljanja destinacijom. Sad smo već uhodani, mi koordiniramo, a svatko preuzima svoj dio zadatka i prepoznaje benefite takvog destinacijskog menadžmenta. Rezultate razvoja i mogućnosti odmora u županiji koja se diči sa svoja dva nacionalna parka, dva UNESCO sitea, tri parka prirode, prelijepim arhipelagom i zaleđem koje se sve brže razvija kroz aktivni, gastro i kulturni turizam, prepoznaju i naši gosti, na što smo ponosni.

16. travanj 2024 03:52