StoryEditorOCM
ŽupanijaBEZ DLAKE NA JEZIKU

Dožupanica Iris Ukić Kotarac: Pukao je politički brak između mene i župana Jelića, nisam mu ja potrčko i držač vijenaca!

Piše Davorka Blažević
17. ožujka 2023. - 13:26

Iris Ukić Kotarac, zamjenica šibensko-kninskog župana Marka Jelića, do izbora na dužnost bila je jedna od najagilnijih vijećnica, vrlo angažirana, energična, ustrajna u istjerivanju pravde i istine kako je ona vidjela, eksplicitna u javnim istupima, i činilo se da bi mogla biti izvrstan balans u sinergiji s mirnim, staloženim i u javnoj komunikaciji odmjerenim županom Jelićem. No, pokazalo se da su njihove naravi sasvim nekompatibilne, da im odnos pati od manjka ključnih preduvjeta za produktivnu i poželjnu suradnju te da je sveden na formu koja je izvana pristojna, a iznutra implodirajuća.

Dožupanica je i dodatno opterećena permanentnim sukobom Jelića i Stipe Petrine, čija je stranka županov glavni koalicijski partner u Županijskoj skupštini. Iris je desna ruka Petrine, dugogodišnja pravnica u općini Primošten čiji je Petrina načelnik. Ono što je vidljivo jest da je dožupanica u raskoljenoj, često nepomirljivoj koalicijskoj vlasti, gotovo nestala iz javnog političkog prostora.

image

’Jelić je trojanski konj. Ako je itko bio transparentan u politici, ako je itko ikad govorio što misli, i nije imao na umu nikakve zakulisne igre, onda sam to ja’

Nikša Stipaničev/Cropix

Mnogi se pitaju kako tako temperamentna i odrješita žena koja svakomu kaže što misli, podnosi tu neprirodnu situaciju i je li ipak funkcija najvažnija od svega. Odgovor na to, i druga pitanja o funkcioniranju županije, odnosu sa županom, dobili smo u ovom razgovoru s Ukić Kotarac koji je po mnogočemu eksplozivan.

Okidač sukoba

Što je bio okidač sukoba koji traje već dvije godine?

– U NLSP-u smo se dugo pripremali za dolazak na vlast s iskrenom željom da stvari promijenimo nabolje, ušli smo u rizik kada smo prihvatili suradnju i podržali Jelića za župana, a on nas je "otpilio" prvu večer nakon izborne pobjede!

Zar vaš kandidat za župana nije bio Jelić, a vi kandidatkinja za njegovu zamjenicu, s njim na listi. Što je pošlo krivo?

– Tu je riječ o ogromnom egu i taštini. A s druge strane župan Jelić je mislio da će model upravljanja koji je funkcionirao u Kninu samo preliti na županiju (suradnja s HDZ-om) i napredovanje na političkoj ljestvici. U tome mu smetamo.

Često se čini da je županu Knin referentna vrijednost za sve, i za Šibenik, i za Hrvatsku…

– Ja odgovorno tvrdim da je Jelić produkt HDZ-a, još jedan spavač HDZ-a, osoba koja će se "pozvati" kad za to bude vrijeme i po potrebi prešutno vratiti HDZ-u, osoba koja glumi da je reformist, a to nije. Ali, nakon 4 godine mandata morat će položiti račune građanima, predstaviti rezultate, i zato sam smatrala da prije svega treba definirati što ne funkcionira u sustavu, podvući crtu, konstatirati zatečeno stanje, jer to je osnova svakog poslovanja. A mi smo se od starta zatvorili. Osim jedne jedine konferencije, s javnošću nismo komunicirali.

Rekla bih da župan nije htio razotkriti nered i nerad ostao iza Gorana Pauka i njegove uprave. Tražila sam da mi objasni zašto se za to odlučio, a on mi je objasnio da nije prozivao ni Josipu Rimac kad je dobio izbore u Kninu, niti je problematizirao zatečeno stanje, jer nije želio od Knina raditi grad slučaj, a niti da netko poistovjećuje Knin s Rimac, da je to danas ugodno mjesto za život, jedna prekrasna priča. Ispostavilo se da je Jelić na određeni način štitio bivšu gradonačelnicu, pozivajući se na parolu "neka institucije rade svoj posao", a s druge strane "trčao" prijavljivati Petrinu…

Ja odgovorno tvrdim da je Jelić produkt HDZ-a, još jedan spavač HDZ-a, osoba koja će se ‘pozvati’ kad za to bude vrijeme i po potrebi prešutno vratiti HDZ-u, osoba koja glumi da je reformist, a to nije. Ali, nakon četiri godine mandata morat će položiti račune građanima, predstaviti rezultate

Je li župan prijavio Petrinu i za što?

– Koliko znam, jest. Za kuće u Primoštenu koje su županu u medijskom prostoru poslužile kao učinkovito sredstvo odbijanja Stipinih kritika za njegov rad. Bez obzira na to koliko Stipini prigovori na sporost rada bili opravdani, Jelić bi svaki napad tumačio kao namjeru da Stipe sa sebe skine fokus javnosti (kao da Stipe u 20 godina rada već nije imao 700 neosnovanih prijava…). Međutim, iako župan ima pravne savjetnike, treba znati da pozivanje na tuđe nepravno ponašanje ne eskulpira od vlastitih pogrešaka.

Problemi s Turčinovim

Da pokaže koliko je Petrina zapravo nevjerodostojan?

– Točno, i da time sruši jedinu figuru koja mu konkurira i može dovesti u pitanje njegov kredibilitet. Jelić zauzima pomirbenu politiku u odnosu na rad starih struktura, štiti ih, dok, posebice u odnosu na Tonija Turčinova, ima blag stav. Tu pokazuje nevjerodostojnost, a upravo je Turčinov početak naših problema.

Kako to?

– Prije konstituiranja ŽS-a Turčinov je uvjetovao podršku Petrini tako da je od mene tražio da naša vijećnica, koja je izabrana i u OV Murtera, bude predsjednica Vijeća, odnosno da njemu kao načelniku drži stranu. Time bi joj praktično otupio oštricu, a ona bi iznevjerila svoje birače. Na tu ucjenu ni naša vijećnica ni Petrina nisu htjeli pristati, tako da do izglasavanja Petrine za predsjednika ŽS-a, nismo znali kako će Turčinov glasati.

Simbolički, bilo nam je važno dobiti mjesto predsjednika Skupštine kao putokaz građanima da ne treba odustajati. Vjerujem da nitko nije zaboravio da su za vrijeme župana Pauka, Stipu zaštitari "čupali" iz vijećnice. Borba je trajala deset godina, ali smo uspjeli. Upravo radi toga zatražila sam od župana da se više angažiramo oko Skupštine, da s partnerima pokažemo jedinstvo, da ih uključimo u odlučivanje i dokažemo da smo stabilna vlast. Jelić mi je na to doslovno rekao da njega ne zanima ŽS i da može imati većinu na drugoj strani.

S HDZ-om?

– Da. Rekla sam mu da to ne može raditi jer je to izdaja birača, a on mi je nonšalantno odgovorio, "ja sam župan, mene to ne zanima".

Građani su nezadovoljni učinkom vaše vlasti, ono što se na površini vidi je župan koji se doima kao netko tko je već nadrastao županijsku razinu i nakon dvije godine mandata sprema se za nacionalnu, a vas nema nigdje…?

– Točno.

U dvije godine mandata bila sam dva puta pred ostavkom. Stradala mi je štitnjača, pokupila sam sve moguće boleštine. Međutim, kome bih ostavkom napravila uslugu? Jeliću i HDZ-u. Sve što se napravilo u ovoj županiji u zadnje dvije godine, i najmanja promjena, došla je od mene ili zamjenika župana Ognjena Vukmirovića

Zašto je tako?

– Župan sam sebi skače u usta kad govori da poštuje žene, jer je mene doslovno u županiji sveo na polaganje vijenaca. Ja sam držačica vijenaca. Sve što radim za sustav u povjerenstvima za stipendije, za poljoprivredu, za malo poduzetništvo, turizam..., to je samo zbog formalnosti, ali na potpisivanje ugovora nisam pozvana, iako odradim cijeli posao koji im prethodi.

Župan gdje god ide sa sobom vodi pročelnicu, prije je to bila Cecilija Tolo, a sad je to Agneza koja je ozbiljna službenica i ima itekako puno pročelničkog posla koji ne može raditi zbog protokolarnih obveza uz župana, kojem nikad nije palo na pamet da zove mene. Pozvao me da idem na Barone kušati med i na degustaciju vina u Split jer je on zauzet. Doslovno je šovinist. Samo što je pristojan i javno neće komentirati kako izgledaš, ali svojim postupanjem itekako dokazuje da je običan formalist koji ne drži do žena, pa ni do mene.

Mesijanski kompleks

Petrina je župana nazvao manipulatorom koji boluje od mesijanskog kompleksa. Je li to bio okidač sukoba među njima i razlog da župan odluči presjeći s vama sve što može?

–​ Jelić je inicijator našeg sukoba. Samo što on nije bio svjestan da mi, a tu mislim na NLSP i naše biračko tijelo, nismo karijeristi. Nama politika zaista služi za ono za što se prema vani deklariramo, a to su promjene i realizacija obećanog programa. Mene ne zanima karijerni put u politici, u smislu odlaska u Sabor, dobivanja pozicije ministrice prosvjete ili mjesto profesorice na Sveučilištu, kao što su, možda, županove ambicije. U izbornoj noći župan nam se nije ni javio da čestita na pobjedi…

Izgleda da vi kao zamjenica župana samo figurirate?

– Točno!

Pa kako i zašto prihvaćate tu poziciju?

– Grozno. Očekivala sam da ću raditi timski, jer znam ako nas je više da ćemo brže napraviti posao, da ćemo "brainstormingom" doći do boljih rješenja i raditi u korist građana. Ako se izoliraš tako da s pročelnicima razgovaraš jedan na jedan, da nemaš kolegija, a u dvije godine održana su tri ili četiri, što je to onda?!

Pa kako se dogovarate o poslu?

– Nikako. Župan je glavni, on komunicira s pročelnicima, ja sam izvan sustava.

Doživljava li vas župan, možda, kao trojanskog konja Stipe Petrine?

– Ne, ne! Jelić je trojanski konj. Ako je itko bio transparentan u politici, ako je itko ikad govorio što misli, i nije imao na umu nikakve zakulisne igre, onda sam to ja. Nema tu trojanskog konja, imaš posao, imaš problem, trebaš novac da napraviš što si obećao… Zašto je Petrina skočio odmah? Kad dođete u određene godine i imate jako puno političkog iskustva, lako i brzo prepoznate da je nešto krivo u sustavu.

Ali, zašto Petrina i Jelić nisu sjeli i interno rješavali nesuglasice i probleme?

– Zato što je Jelić Petrinu iskoristio i odbacio. Kao što je odbacio i mene.

Ne svađamo se...

Je li Petrina tražio razgovor sa županom u četiri oka?

– Naravno. Pa ne bi mi nikad išli javno u sukob da nije bilo ignoriranja – "tko si ti, što ćeš ti meni"… Ako nemaš komunikaciju da su reforme nužne i da ih moramo brzo provesti, a zna se da se bolni rezovi rade u prvih šest mjeseci do godinu dana, ako zadržavaš status quo, ako je tebi sve laganini, ako godinu dana rastežeš imenovanje upravnih vijeća, ako izbjegavaš govoriti o krucijalnim stvarima, a čekali smo 10-20 godina da promijenimo sustav, onda vas pitam tko je tu lud?!

Neke kadrovske promjene su napravljene…

– Da, na moju inicijativu.

Jeste li s njima zadovoljni?

– Ne. Predložila sam razrješenje Semire Škugor, jer je ona, koliko god župan smatra da je izrazito korektna i stručna osoba, bila na čelu sustava koji nije funkcionirao. Znači, po defaultu je trebala otići. Župan je postavio Sanju Slavicu Matešić, nekog tko je bio dio istog sustava, a kako je govorio, bio je nezadovoljan njezinim radom. Već time je poslao poruku da je za status quo.

Za pročelnika financija postavio je Denisa Samohoda, zaposlenika koji je bio informatičar, koji nije imao pet godina rada na financijskim poslovima, a dotadašnja pročelnica je morala otići. I sve se to događalo bez moga znanja. Nemam osobno ništa protiv Denisa, ali u poslu mora postojati nekakav red.

Tražila sam njegovo razrješenje, jer nam odsjek za javnu nabavu uopće ne funkcionira. Imamo u županiji jednu izrazito vrijednu službenicu, Mateu Kartelo, ali ona ne može sama voditi cijelu javnu nabavu u županiji. Župan moje mišljenje nije uopće akceptirao. Meni nije smetalo što je Denis bio, ili još uvijek jest, član HDZ-a, ali to je poruka da župan više drži do HDZ-a nego do mene i birača koji su mu dali povjerenje.

Prije konstituiranja Županijske skupštine Turčinov je uvjetovao podršku Petrini tako da je od mene tražio da naša vijećnica, koja je izabrana i u OV Murtera, bude predsjednica Vijeća, odnosno da njemu kao načelniku drži stranu. Time bi joj praktično otupio oštricu, a ona bi iznevjerila svoje birače. Na tu ucjenu ni naša vijećnica ni Petrina nisu htjeli pristati

Kako uopće župan i vi komunicirate?

–​ Jelić i ja imamo pristojnu komunikaciju, mi se ne svađamo, ne vrijeđamo…

Ali se ni u čemu ne slažete?

– Ne! Ja se ne slažem s njegovom politikom jer ako netko sjedne u fotelju i odmah najavi da za četiri godine odlazi… Interno nam je rekao na početku mandata – "samo nebo je granica". Predsjednik Republike, premijer, sve on može…

Je li točna priča da se župan čudi zašto se Petrina ljuti na njega kad on odlazi u Sabor, a vama će prepustiti županiju?

– To je samo još jedna floskula koja je vjerojatno ubačena od Jelića. Da je tako, on bi sa mnom raspravljao o problemima i prioritetima županije, a Jelić i ja do danas nismo nikad sjeli niti razgovarali o tome kad ćemo realizirati naš izborni program. Tražila sam da se svi javni natječaji, ako netko zapošljava po agencijama, javnim ustanovama, stave na naše stranice i da budem obaviještena o tome.

Najveća pljuska je kad mi netko od građana kaže "još uvijek vam se zapošljavaju ljudi preko veze". Pa zašto sam ja ovdje? Župan se smatra superiornim bićem jer ima doktorat znanosti iz mikrobiologije, ali iz praktičnog života ni osnovnu školu…

Nesporan doktorat

Županov je doktorat, dakle, nesporan. Zašto ga je Petrina prozivao da se lažno titulira?

– Nije sporno da župan ima doktorat. Petrina osporava način na koji on koristi titulu profesora jer za to nije imao uvjete, ali to ostavljam Petrini da riješi s Jelićem.

Kao što je i Petrina mogao na drugačiji način sve iskomunicirati s Jelićem. Sad imate apsurdnu situaciju da ste srušili HDZ i dobili vlast, a u Županijskoj skupštini vas više ne podržavaju ni svi partneri s početka mandata.

– Ja se javno, svjesno, u cijelosti ograđujem od Marka Jelića. Nisam njegov potrčko, ja sam osoba koja je svoju političku karijeru gradila od 2009. isključivo na radu i činjenicama. Jelić i ja smo dvije odvojene figure koje su ušle u politički brak da bi realizirale politički program.

Od prvog dana naš politički brak ne funkcionira. Fizički nisam dobila "šakom u glavu", ali recimo, nekako simbolički itekako jesam. Vjerujem da ni Petrina nikad ne bi javno izišao na takav grubi način da ga Jelić od starta nije ignorirao, i nikad ga nije doživljavao kao ravnopravnog partnera. Jelić je nas doslovno iskoristio, iskoristio je birače.

Što će biti ako župan bude izabran u Sabor?

–​ Vjerujem da će radije mandat u Saboru na dvije godine zamrznuti i dati priliku zamjeniku negoli prepustiti meni županiju. Jer mu to ne bi dopustio HDZ koji je s njim u nekakvom prešutnom dogovoru. Nažalost, i dalje se sve dogovara ispod stola, nitko neće riskirati svoju poziciju za javno dobro.

Dvije godine su prošle, rezultata, barem vidljivih, nema, župan vam ne daje konkretna zaduženja, ignorira vas, kako tvrdite, pa zašto ostajete na toj poziciji?

– U dvije godine mandata bila sam dva puta pred ostavkom. Stradala mi je štitnjača, pokupila sam sve moguće boleštine. Međutim, kome bih ostavkom napravila uslugu? Jeliću i HDZ-u. Sve što se napravilo u ovoj županiji u zadnje dvije godine, i najmanja promjena, došla je od mene ili zamjenika župana Ognjena Vukmirovića.

Ulazila sam u sukobe i sa Županijskom lučkom upravom, i s Razvojnom agencijom, s AluTechom, sa svima gdje sam shvatila da nešto ne funkcionira. Da ja podnesem ostavku i NLSP ode iz ŽS-a, mi bismo samo pomogli u ostvarivanju statusa quo. Jer ja sam ta koja pokreće promjene. Već mjesecima, primjerice, pokušavam riješiti sustav Hitne medicine koji ima neadekvatne uvjete u općoj bolnici Šibenik. Župan mi je rekao da je to dugogodišnji program koji se ne može riješiti, u smislu, bolje se ostavi toga. U ovom trenutku moj, ili odlazak vijećnika NLSP, ide isključivo u prilog tomu da se još manje stvari u županiji pokreće.

Baranovićeva riba

Zašto tako mislite?

– Na početku mandata pokrenula sam inicijativu za uređenje ribarske luke. Uvala svetog Petra ne može biti ribarska luka, ali može biti uređeni ribarski vez. Fržop me godinu dana uvjeravala da nema novca, pa sam išla gledati po njihovoj javnoj nabavi i rekla im kako se može namaknuti potreban novac. Onda su se odjednom stvorili šoldi.

Mi znamo da je kapacitet ribarske luke u Murteru popunjen, da u Rogoznici nije još ni u postupku gradnje, a ja ovdje imam Petra Baranovića koji prodaje ribu s koće na rivi. To je simpatično, ali, je li praktično, ima li higijenske uvjete… Zašto ne uredimo dva mula u uvali svetog Petra?

Nitko se nije sjetio da je u nastavku purifikacijski centar i da će sutra tamo dolaziti školjkari i iskrcavati školjke. Eto, zbog toga je nužno da ostanem ovdje, koliko god, da ne kažem, proklinjem dan kad sam pristala ući u ovu političku igru, ali znam koliko je krucijalno da makar ja uspijem napraviti barem pola svog programa, jer u protivnom dogodit će se da se izborno tijelo razočara, da više ne izlazi na izbore, da izlaze samo oni skloni ponuđenim rješenjima i mlakoj politici Marka Jelića.

Ali teško da će građani percipirati što ste vi učinili u županiji ne bude li većih promjena, a niti će reći: "Eto, da nije bilo Iris ne bi se ni to napravilo". Županijska administracija nedovoljno javno komunicira o tome što radi, pa se čini kao da vam je jedini cilj održati se četiri godine.

– To je grozno, pogotovo što moja obitelj i prijatelji dobro znaju koliko se ja grizem i što sve prolazim.

image

’Sve negativne situacije župan ne želi komentirati u javnosti da se ne bi tema reciklirala i njemu automatski stvarala štetu’

Nikša Stipaničev/Cropix

Vrijedi li toga?

– Vrijedit će ako ću nakon četiri godine moći podvući crtu i reći da sam pomakla sustav makar za nešto u odnosu na početnu referentnu vrijednost. Nipošto mi nije cilj održati se samo zbog fotelje, jer da je tako ja bih svaki dan dolazila na posao s lijepom frizurom i širokim osmijehom i doslovce me ne bi glava boljela što se događa u županiji. Da razmišljam o budućnosti na praktičan, ulizivački, prosječno pomirbeni hrvatski način, onda bih šutjela, uzela plaću i rekla – hvala vam na još jednom polaganju vijenaca, ja sam time odradila sve što sam smjela i što se od mene tražilo.

Malo tko se slaže s načinom na koji Petrina javno istupa. Zašto se identificirate s njim umjesto da čuvate vlastiti integritet, pogotovo što nekim svojim potezima Petrina sustavno gubi na vjerodostojnosti?

– Ja nemam potrebe identificirati se s Petrinom. Kad sam to rekla, mislila sam u smislu onoga što je on prošao kroz sustav, zato što je javno napadao sve strukture, i zato ga branim jer znam koliko ga je sustav ugazio. A s druge strane, vidim kako Jelić lagano i lagodno prolazi kroz sve političke vode. Netko tko je autentičan i pravi ne može ploviti kroz ovaj sustav.

Jelić je iz Knina, njemu bi trebao biti prioritet brza cesta Šibenik – ​Drniš –​ Knin, a on otkad je župan nije spomenuo nijednu točku programa.Tako da se ja grizem i za sebe, i za njega, i za birače. I onda smo mi ludi jer smo nervozni, a on je super pametan jer ide okolo i uživa sve blagodati pozicije župana. Razlika između njega i Pauka je samo u 30 centimetara visine, nažalost!

Ima dobrih Hrvata...

Kako komentirate da se župan nijednom riječju nije referirao na kolegu s liste, Tonija Turčinova, poznatog po "aferi bordel"?

– Pretpostavljam da je on znao za sve to, jer nije mogao ne znati, bio je upozoren. Sve negativne situacije župan ne želi komentirati u javnosti da se ne bi tema reciklirala i njemu automatski stvarala štetu. Poznato je da u političkom prostoru najbolje prolaze oni koji puno ne talasaju.

Žene poput mene bi nekad bile spaljene na lomači zbog iznošenja istine, a Stipe proglašen za luđaka, no činjenica je da je ono što govorimo točno. Jelić računa da će uvijek biti dobrih Hrvata koji idu u crkvu, koji vole mirne i staložene političare koji se bave protokolarnim stvarima, i da će, radi zaštite nacionalnih interesa, uvijek izabrati dobrog vjernika, Hrvata i poslati ga u Sabor…

Ima li šanse da se vladajuća većina u Županijskoj skupštini, koja se počela rasipati, održi do kraja mandata?

– Ima. Jer i vijećnici s Jelićeve liste su svjesni da Jelić griješi. Ali nitko nema petlje to reći, kamoli javno. Svi oni planiraju političku karijeru i budućnost, svima im na određeni način odgovara kontrolirano obavještavanje javnosti. Održava se forma bez sadržaja. Light teme. Mene zanima što ćemo jesti za godinu dana…

23. travanj 2024 12:15