StoryEditorOCM
Županijana pazaru

Drniš prodajom građevinskih terena zbrinjava mlade obitelji: cijena je 44 eura za kvadrat, ali može to biti i jeftinije!

Piše Zdravko Pilić
snimila: NIkolina Vuković Stipaničev
19. siječnja 2024. - 18:26
Novoizgradjene obiteljske kuce na području Pazara  pokraj kojih grad Drniš prodaje terene za gradnju novih obiteljskih kućaNikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Tamo gdje je nekad bio pazar, na kojem su Drnišani – a i dobar dio zagore – svakog 5. u mjesecu trgovali stokom, ali i svim drugim što je narodu trebalo, danas se trguje – nekretninama! Naime, na gradski predjel ‘Pazar‘, od kojeg je ostalo samo ime, drniška je gradska uprava dovela cestu, vodu, struju, javnu rasvjetu i svu drugu infrastrukturu i oglasila prodaju tri zemljišne, građevinske parcele za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji.

I to na javnom natječaju, koji je raspisan, 12. ovog mjeseca, a traje 15 dana, pa se dakle, svi zainteresirani imaju dovoljno vremena javiti na njega. Riječ je o tri terena, tri građevinske parcele, od kojih je prva veličine 825 druga 712 i treća 696 četvornih metara.

Početna cijena za sve tri čestice je jednaka, 44 eura po metru četvornom, što svakako nije puno za infrastrukturno opremljeno zemljište, no ono što je puno zanimljivije je da ta cijena može biti i puno niža, jer mlade obitelji zainteresirane za ove terene mogu za njih dobiti i - sufinanciranje. Kako nam je prethodno već najavio drniški gradonačelnik Josip Begonja, a to stoji podrobno objašnjeno i u natječajnoj dokumentaciji koja se može naći i na web stranici grada Drniša, maksimalna visina sufinanciranog iznosa od strane Grada Drniša je osamdeset posto ponuđene cijene od strane kupca zemljišta po m2 za ostvarenih 45 i više bodova što odgovara maksimalnom iznosu sufinanciranja u visini od 22 tisuće eura. Tako da cijena po četvornom metru terena za mladu obitelj u konačnici može ispasti i puno, puno manja.

Što znači mlada obitelj? Znači da barem jedan od bračnih ili izvanbračnih drugova nije navršio 41 godinu života na dan raspisivanja natječaja. K tome, da bi se mogli natjecati, ni jedno od njih ne bi smjelo imati u vlasništvu ili suvlasništvu obiteljsku kuću ili stan, kuću ili stan za odmor, kuću ili stan namijenjenu iznajmljivanju, da pojedinačno ili zajedno nisu vlasnici ili suvlasnici poslovnog prostora na području Republike Hrvatske.

Pored toga, potrebno je da barem jedan od bračnih drugova ili izvanbračnih drugova ima prebivalište na području Grada Drniša, najmanje šest mjeseci prije objave javnog natječaja, neovisno o prebivalištu drugog bračnog druga uz uvjet da ovaj drugi, koji nema prebivalište na području Grada Drniša priloži izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika da se namjerava stalno nastaniti u obiteljskoj kući koju će izgraditi na čestici kupljenoj, ili kupljenoj obiteljskoj kući/stanu koristeći neke od mjera pod uvjetima iz ovogn Programa. Na koncu, potrebno je i da je bar jedan od bračnih drugova ili izvanbračnih drugova zaposlen na neodređeno vrijeme ili da ima stalna primanja.

image

Gradonacelnik Josip Begonja na području Pazara, u Drnišu, na kojem niče novi gradski kvart

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Pored ova tri terena, grad Drniš će u skoro vrijeme oglasiti na prodaju, također putem natječaja, još tri terena za gradnju obiteljskih kuća, koje je potrebno infrastrukturno opremiti. Vodu i struju smo doveli, još imamo riješiti put, za što nam treba oko 50 tisuća eura – kazao je drniški gradonačelnik, ističući kako je Drniš kroz mjere koje provodi već dosad pomogao stambeno zbrinjavanje 27 mladih obitelji, što će nastaviti i ubuduće, sukladno mogućnostima.

26. travanj 2024 10:29