StoryEditorOCM
ŽupanijaĆAKULA S NAČELNIKOM

Ivan Klarin, Jezeranin na čelu Tisnoga, o sebi, obitelji, hobijima, stranci i politici: Bojim se da će se SDP ugasiti; Na stolu obožavam čokoladu, a mrzim ribu

Piše Katarina Rudan
14. rujna 2018. - 16:32

Dobro jutro, načelniče. Ima li posla?
– Dobro jutro i vama. A, evo, ima sam jedan sastanak. Posla uvik ima. Izvolite?
 

Ma, znate što. Došla bih do vas, ali izvan radnog vremena. U vrime kad "niste" načelnik, nego Ivan Klarin privatno. Da malo vidimo čime se bavite, što volite, što ne volite... Vidim fotku na Fejsu, dobre su vam masline...
I tako, rič po rič i dogovorimo "sastanak" točno u podne, ali ne kod O.K. Corrala, već u njegovim "dvorima" u Jezerima. Bez obitelji jer supruga Deana nije baš za fotografiranje i novinarske priče, pa tako nije bilo ni kćerkice Mare.

– Mare je u vrtiću, dogodine će u školu, a Deana radi. Evo, uskoro slavimo deset godina braka, a zajedno smo šesnaest. To vam je ljubav iz rane mladosti. Traje još od srednje škole – reče Ivan, a na licu mu vidim ponos i sriću.

Grupa na Fejsu

Kakva vam je to knjiga u rukama?
– E, to sam pripremio da vam pokažem jer za taj moj hobi i ljubav prema starim fotografijama Jezera i Jezerana baš se i ne zna. Već dugo ih skupljam i prije tri godine nastala je fotomonografija "Jezera i Jezerani u 20. stoljeću". Narodna knjižnica Tisno izdala je knjigu u 300 primjeraka, pročulo se i nema kontinenta na koji nije poslana jer su je tražili naši Jezerani. U njoj je oko 120 fotografija po određenim temama, koje s popratnim tekstovima i kazivanjima starih ljudi prate Jezera i Jezerane od početka 20. stoljeća do Domovinskog rata. Inače volim povijest, a pogotovo svog mista. Od naših Jezerana skoro sam dvi godine prikupljao fotografije i skupio oko 500 komada. Zbog toga sam na Fejsu osnovao grupu "Jezera kroz povijest", koja je aktivna i danas.
 

To sam primijetila. Dosta ste aktivni na Fejsu. Odgovarate, komentirate, stavljate...
– Da, stavljam službene i nešto privatnih fotografija i informacija. A čujte, moramo pratiti razvoj tehnologije, no u svemu treba imati mjeru. Nisam na drugim društvenim mrežama, premda mi neki govore da je Fejs "zastario".

Masline i apartmani

Što je s maslinama? Hvalite se na Fejsu da su dobre ove godine, a tko ih obrađuje?
– Pa, ja! Ima od toga tri godine. Inače, masline je obrađivala moja pokojna baba Luca dok je bila u snazi. Kad više nije mogla, stari maslinik je bio zapušten, a otac Marijo zbog zdravstvenih problema nije u mogućnosti brinuti o njemu. Kad sam jednom šetao, a volim šetnju jer mi je to "ispušni ventil", prošao sam pored jednog našeg maslinika koji mi je u djetinjstvu bio najljepši. Sasvim je bio zapušten! Nešto me stislo i reka sam sebi – e, možeš ti to! Očistio sam ga, oškarao, i na 12 maslina lani sam dobio 300 kila ploda. E, to mi je bio poticaj, pa sam nastavio. Pošto se mati Laura, kao i mi, bavi iznajmljivanjem apartmana, ulje dođe kao lijep poklon gostima, ali i prijateljima. Zato pazimo da to bude pravo ulje, bez kemikalija, prirodno. I odma nakon branja masline idu na preradu, premda stariji gunđaju da prvo triba s njima u more. No, ja slušam struku.
 

Koliko stabala imate? Što znate o maslinama?
– Na više lokacija ima pedeset starih, a lani u zimu sam zasadio 26 novih. Najviše je sorti oblice, a ima nešto malo talijanki. Sve radim sam, do punjenja u bocu. O maslinarstvu sam učio iz stručnih časopisa, a ima i na Googlu svega. I, eto, maslinarstvo mi je postalo posebno zadovoljstvo. Lani su masline bile prerodne, ove ih je manje, ali su zdrave. Bit će dovoljno ulja za naše potrebe, a imamo i zaliha od lani. Znate, mene je učilo da onaj ko se maslinama bavi uvik mora imati lanjske zalihe jer se ne zna kakva će godina biti.

Velika spavalica

S fotomonografije, maslina i ulja otišli smo "u drugom smjeru". Na pitanje ima li određene navike, na primjer ustaje li se u istu uru, što voli jesti... slijedili su odgovori bez "celofana".
– Uh... velika sam spavalica i nisam ranoranilac. Ustajem oko osam, u Općini sam u osam i pol i obavezno kad dođem s posla, kad god mogu, odspavam uru vrimena. Od one sam "sorte" ljudi koji su aktivniji popodne, predvečer i navečer nego ujutro. Zato mi se dogodi da u Općini ostanem do pet, šest sati popodne i zaboravim da bi morao poći kući.
 

Imate miran san? Ništa vas ne muči?
Ma kakvi, kad spavam, onda spavam pošteno! Imam tvrd san i ne znam da li bi me i bomba, da padne blizu kuće, probudila.
 

Znači li to da od kada ste, a ima godina dana, napustili Sabor, a još krajem 2016. i funkciju predsjednika Županijske organizacije SDP-a imate više vremena za spavanje? Što je s obitelji?
– Šalu na stranu kad je rič o mojem spavanju! Svakako da sad imam više vremena za obitelj. Jako puno smo vezani i to je bio jedan od bitnih razloga što sam napustio Sabor. U tih šest godina, dok sam bio sabornik, Mare je prve tri godine odrastala, a mene često nije bilo. To odvajanje mi je sve teže padalo i odlučio sam napustiti Sabor i sasvim se posvetiti obitelji i općini. Obitelj mi je utočište, daje mi snagu i ogromnu podršku u svemu. Tu sam najsigurniji i kad se osjećam loše. Nema lipše stvari nego s Marom prije spavanja čitati slikovnice i priče! Inače, često odlazimo na putovanja i izlete, zaletimo se do Splita, Plitvica, Slapova Krke...Tko to može platit?

Mrzim ribu!

Rekla sam da neću, ali moram vas pitati za komentar o zbivanjima u vašoj stranci, u kojoj ste obnašali vrlo važne funkcije. Može li?
– SDP se raspada! Mislio sam da će, ipak, uz ljude koji ga vode duže potrajati. Iskreno, nisam očekivao da će se raspad dogoditi tako brzo. I... nemam tomu ništa više dodati.
 

Gdje sebe vidite u toj priči?
– Ostajem u SDP-u. Do kraja, dok se ne ugasi. Daj bože da se to ne dogodi, ali bojim se da sve tomu vodi.
 

Ajmo se mi vratiti "Klarinu privatno". Koja vam je spiza najdraža, što ne volite?
– Opće je poznata stvar da ne volim sve što ima rep i peraje. Dakle, mrzim ribu! Sve drugo iz mora jedem, ali najviše volim piletinu. Mogu je jesti na sve moguće načine, tri puta dnevno. Međutim, ne da mi Deana i ona zbog toga, više-manje, vodi glavu rič oko dnevnog menija. Volim gastronomiju našeg otoka Murtera i Kornata i imamo jako dobrih restorana i kuhara. Ali opet bez "čiste" ribe. Može biti kombinacija s nečim, samo da ne vidim peraju i rep! Ali oni svi to već znaju. Da... volim slatko, ljubitelj sam čokolade, ali u zadnje vrime je ne jedem. Već su se nakupile godine, pa čovik mora misliti na zdravlje i liniju.
 

Za kraj, što još volite ili ne volite?
– Ne volim se fotografirati za novine. A vi već znate koja mi je tlaka kad Nikolina kaže stanite ovamo, stanite tamo... Dignite glavu, spustite ruku....Volim more, plivanje i svaki dan se kupam. Sritan sam što i moja Mare uživa u moru. Volim gledati filmove, i to triler, horor i drame. I idem jako, jako kasno spavati. Ne znam što bih još reka, ima još toga što volim i ne volim....


Povlačenje iz politike
Kad nešto radim, radim to s velikom dozom zadovoljstva, a kad u nečemu više ne vidim svrhu, odlazim. Sabor mi, u nekom smislu prestiža, nije ništa značio bez obzira na povlastice. Bio je to dio mojeg posla i, uz Zorana Milanovića, uspio sam riješiti neke vrlo značajne infrastrukturne projekte za općinu i otok Murter. To je bio moj glavni pokretač. Kasnije je došlo do zasićenja, sve više posla se otvaralo u općini, a – rekao sam – presudila je obitelj. Razmišljao sam o napuštanju Sabora nekoliko dana i odlučio. Ne žalim i nemam namjeru vraćati se, premda vodu drži i ona narodna "nikad ne reci nikad". Povlačenje s mjesta predsjednika Županijske organizacije SDP-a uslijedilo je odmah nakon Konvencije stranke. Poznato je da nisam podržavao Bernardića, a ni on mene (smijeh – op.a.), i to sam odmah prekinuo.


Vezan za tradiciju
Kao gotovo svi Jezerani, bio sam član KUD-a "Koledišće" i to mi je jako drag dio rane mladosti. Sada sve bivše članove za 50. obljetnicu KUD-a okuplja naš Nenad Milin. Moram reći da je to čovjek s kojim sam se najviše puta posvađao i pomirio. Desetak godina bio sam i ministrant u crkvi. Vjernik sam i danas redovito odlazim u crkvu i primam sakramente. Zapravo, jako sam vezan za tradiciju.

16. studeni 2024 12:35