StoryEditorOCM
ŽupanijaŠI-RETROVIZOR

Ivo Mikuličin: Župan Marko Jelić sprema nam se u Sabor. Nova stranka - stara fora!

Piše Ivo Mikuličin
27. ožujka 2023. - 08:50

Na ironičan način svojedobno su splitski kolege parafrazirali simpatičnu dalmatinsku foru "Stara koka – dobra juha", kad je jedna kolegica u zrelim godinama odjenula novu, lijepu haljinu. Komentar je glasio: "Nova vešta – stara koka!"

Slično je reagirala većina šibenskih političara kad je šibensko-kninski župan Marko Jelić najavio utemeljenje nove stranke. Komentar je bio: "Nova stranka – stara fora!"

NIŠTA BEZ PAPIRA!

Iako je na portalima uvelike puštena u optjecaj informacija kako će Rogoznica konačno dobiti svoju dugo očekivanu sportsku dvoranu, općinska načelnica Anita Živković odbila je snimanje priloga o tom projektu za HRT. Uz obrazloženje "kako za gradnju nisu još osigurani svi potrebni papiri".

Odgovorom nisu bili baš oduševljeni djelatnici šibenskog dopisništva HRT-a, no oni koji dobro poznaju odmjerenu Anitu nisu iznenađeni takvim potezom. Posegnuli su za obrazloženjem u stilu: – Ona, poštujući neka ne baš ugodna iskustva svojih prethodnika puše kao oparena i na hladno.

ŠTO JE RIO KONTRA ŠIBENIKA!?

Zanimljivo pitanje postavio je na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća Rikard Marenzi (NLSP), poznat i kao uspješan sportski djelatnik.

– Postoji li uopće zakonski okvir da se žičare postavljaju iznad urbanih naselja i lobira li dogradonačelnik Danijel Mileta po tom pitanju kod Vlade? – pitao se Marenzi.

Jednako zanimljiv odgovor dobili smo od jednog prekaljenog šibenskog pomorca: – Žičara koja u Rio de Janeiru povezuje Glavu šećera s famoznim Kristovim spomenikom vodi preko kuća najvećega brazilskog grada i duža je barem pet puta od one planirane u Šibeniku. A što se tiče lobiranja, ja nisam nigdje na svijetu vidio političara koji se ne bavi lobiranjem.

Uostalom, u dužinu brazilske žičare osobno se, kad je izvještavao s vaterpolskog turnira u Rio de Janeiru, uvjerio i potpisnik ovih redaka. Uz iskreno priznanje: – Nikad nisam pretrpio veći strah u životu. Ne od vožnje već od pogleda prema dolje s nemale visine.

VRATIJA SE JOSO!

Poznati zagrebački Šibenčanin Josip Guberina vratio se kući. U ćakuli na sunčanoj šibenskoj obali, bivši ravnatelj "Lada", HRT-a i RK-a Zagreb istaknuo je dvije stvari.

– Nema ljepšega grada od Šibenika! I još nešto! Ne bismo toliko raspravljali o otkazanim koncertima turbofolka u Puli i Osijeku da više cijenimo svoje. Ja vam, primjerice, ne mogu dočarati kakvo su oduševljenje izazvali nastupi folklornog ansambla "Lado" u japanskoj prijestolnici Tokiju i dalekom, čileanskom Punta Arenasu. A u publici nije bilo gotovo nijednog Hrvata – otkrio nam je Guberina.

image

Ademi ne može bez Šibenika

 

Glyn Kirk/AFP

ADEMI JE, IPAK, ŠIBENČANIN

Bili su posve u pravu oni koji su tvrdili da se sjajni Arijan Ademi neće pojaviti u modrom dresu na utakmici Šibenik – Dinamo (2:1). S obrazloženjem "Ademi je otišao iz Šibenika, ali Šibenik je ostao u njegovu srcu".

Iz pouzdanih izvora doznajemo da je budući sudionik Prve kineske nogometne lige bio na dan utakmice u rodnom gradu. No nije stigao Dinamovim autobusom, već svojim osobnim automobilom. Da posjeti svoju obitelj na najmanje primjetan način.

SRAMOTNI DIO GORICE

Nema nikakve sumnje, kuća s brojem 16 u Ulici svete Luce je najsramotniji dio dobre, stare Gorice. Sa srušenim krovom te nagrizenim zidovime ne ugrožava samo stanare obližnjih kuća, već predstavlja ružnu etapu brojnim turistima koji žure do prekrasnog vidikovca na Tvrđavi svetog Mihovila. Vlasnik kuće, koji desetljećima ne stanuje na šibenskoj adresi, obećao je da će je popraviti još prije četiri godine. No to je obećanje bilo, očito, ludom radovanje.

– Mi smo cijeli problem prijavili komunalnoj inspekciji, no još čekamo na intervenciju – povjerili su nam se stanari okolnih zgrada.

OTVORENA I FOTOGENIČNA

Na kraju rubrike vraćamo se njezinu početku ili priči o šibensko-kninskom županu Marku Jeliću.

"Jelić je veliki ego i taština", "Nisam ja njegov potrčko", "Ne služim ja samo za polaganje vijenaca", "On misli da se model upravljanja Kninom može preslikati na županiju"... To je samo dio žestokih misli kojima je dožupanica Iris Ukić Kotarac počastila svoga nadređenog u razgovoru za Šibenski list.

Većina Šibenčana ju je podržala, uz komentar s lakom primjesom seksizma: – Iris je otvorena, ali i – fotogenična!

22. travanj 2024 14:15