StoryEditorOCM
ŽupanijaAkcija "4 do 12"

Joso Smolić: Ne osporavamo demokratsko pravo na prosvjed, ali smatramo da to nije način rješavanja stanja u ugostiteljsko-turističkom sektoru

Piše Katarina Rudan
24. rujna 2020. - 16:23

Prema riječima Jose Smolića, predsjednika HOK-a Šibensko-kninske županije, ujedno i predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, današnjoj akciji ugostitelja Splitsko-dalmatinske županije "4 do 12", nije naišla na podršku šibensko-kninskih kolega. 

Kafići i restorani u samom gradu Šibeniku, osim dva, u to su vrijeme radili normalno. Prema svemu sudeći, neke organizirane akcije za jednosatnim neusluživanjem gostiju, među šibenskim ugosriteljima nije niti bilo.

- Ne raspolažemo s informacijama da je itko od ugostitelja na našem području zatvorio svoj objekt na sat vremena u znak prosvjeda ili upozorenja na težak položaj u kojem su se našli ugostitelji zbog  posljedica korona krize. Ne osporavamo demokratsko i legitimno pravo na prosvjed, ali smatramo da u ovom trenutku to nije način rješavanja teškog i neizvjesnog  stanja u kojem se zatekao ugostiteljsko-turistički sektor zbog izravnih posljedica epidemije koronavirusa. Mjere pomoći koje su donesene za ovaj sektor rezultat su dobre suradnje HOK-a i Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika  s Ministarstvom turizma i sporta, Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava, Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje i Nacionalnim stožerom RH. Štoviše, dobra suradnja rezultirala je i najnovijim mjerama Vlade RH s ciljem očuvanja radnih mjesta do 31. prosinca 2020., novim kreditima HABOR-a i HAMAG-a za likvidnost i opstanak poslodavaca te ostalim olakšicama važnim za poslovanje obrtnika, mikro i malih subjekata u ugostiteljsko-turističkom sektoru, kazao je Smolić i dodao da se i dalje pregovara s gradovima i općinama u Šibensko-kninskoj županiji da se i na proljeće nastavi s mjerama pomoći, odnosno plaćanja obveza prema  lokalnoj zajednici.

Podsjeća da je Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a aktivno sudjelovao u donošenju preporuka i mjera za početak rada ugostiteljskih objekata nakon lockdowna na proljeće, a sve kako bi sačuvali zdravlje gostiju i djelatnika te omogućili rad u ugostiteljskoj djelatnosti i osigurali opstojnost cjelokupnog sektora.

- Smatramo da su te preporuke i mjere omogućile dobru turističku sezonu u ovakvim izvanrednim okolnostima. Kao jedna od najstarijih strukovnih asocijacija, koja okuplja oko 15 000  članova, i do sada smo prijedlozima struke i Ceha ugostitelja utjecali na Vladu pri rješavanju probleme s kojima se susreće ugostiteljsko-turistički sektor. Među ostalim, uspjeli smo prošle godine dogovoriti smanjenje PDV-a na pripremu i usluživanje hrane na 13 posto. Kao partner Ministarstva turizma i sporta i dalje ćemo insistirati na provedbi zahtjeva sektora ugostitelja, između ostalog definiranim i u zaključcima sa zadnjeg Kongresa ugostitelja, a prvenstveno se to odnosi na smanjenje PDV-a na 13 posto za kavu, pivo, vino i bezalkoholna pića, priznavanje troška reprezentacije u stopostotnom iznosu i ukidanju poreza na potrošnju, na kraju će Smolić.

 

29. prosinac 2024 02:30