Ono što je za Engleze ‘tea time‘, odnosno vrijeme za čaj u pet sati popodne, to je za Dalmatince – marenda. U deset uri ujutro, obavezno žlicom, i nakon nje popit dec ili dva vina! E, taj su provjereni dalmatinski ‘zen dizajn‘ odlučili u dvije Turističke zajednice – onoj Šibensko – kninske županije i grada Šibenika – ponuditi ‘urbi et orbi‘ na Maloj loži u subotu mnoštvu stranog i domaćeg svita. Koja je – treba li reći – uživala Boga svoga budući se se za spizu pobrinula dva vrhunska meštra od ‘kutlja‘ – Rudi Štefan iz konobe Pelegrini spremio je teletinu s bižima, a Grgo Bačelić iz Visianija brudet od goluba i pasa. Po pet eura svaki! Pa nije bilo malo onih koji su se mašili i za jedno i za drugo, pod motom – ‘Neće se potuć unutra!‘ A onda su to zalili vinima Vinoploda, vinarije Rak, Testamenta i Barake, također po promotivnim cijenama od dva eura.
- ‘Došli smo na ideju ovaj naš opušteni dalmatinski način života, u kojem je marenda najvažniji obrok u danu, podijeliti s ostatkom svijeta, jednom mjesečno i to u svakom drugom mjestu županije, zajedno s TZ-ovima, ugostiteljima, vinarima, turističkim vodičima. Počeli smo, evo, sa Šibenikom, a nastavit ćemo svakog prvog vikenda u mjesecu s istim konceptom – iće, piće, pisma i cviće. Iduća je u Rogoznici u nedjelju, 3. lipnja, u srpnju smo u Kistanjama, u kolovozu u Kninu, u rujnu u Betini i u listopadu i u Vodicama. To nam je koncept za ovu godinu, a ako manifestacija zaživi, da ide i cijelu godinu, u kontinuitete. Kao jedno lijepo sajamsko događanje, na koje će ljudi dolaziti iz cijele Dalmacije, baš kao i na, recimo, sajam u Benkovcu! - kazao nam je Krešimir Šakić, direktor TZ Šibensko – kninske županije.