StoryEditorOCM
Županijaobitelj fržop

‘Lavanda nam čuva masline. Sve mora biti vrhunsko i ekološko!‘: bili smo u stoljetnoj kamenoj kući u Vodicama koja je pretvorena u kušaonicu ulja

Piše Katarina Rudan
27. lipnja 2021. - 08:50

U stoljetnoj kamenoj kući u staroj jezgri Vodica, Fržopovi su konobu, u koju se ulazi s ulice, „pretvorili“ u kušaonicu maslinova ulja koja je svečano otvorena u kolovozu 2017. godine. Prva je to kušaonica ulja u turističkim Vodicama i među prvima u Šibensko-kninskoj županiji.

Na širom otvorenim vratima kušaonice uređene u starinskom duhu, s brojnim motivima maslina, priznanja i obiteljskih fotografija o zidu, starinskog namještaja i vitrinom punom boca djevičanskog maslinovog ulja, dočekala nas je Marijanka Fržop, prema svemu što nam je ispričala, trenutno glavna članica OPG obitelji Fržop. Kušaonica je, kaže, nastala kao normalan slijed nakon što se obitelj počela ozbiljnije baviti maslinarstvom, a uz to je i dio nove turističke ponude grada. U 2016. godini OPG Fržop je uz tehničku podršku LAG-a More 249 prijavilo projekt na javni poziv Ministarstva turizma za opremanje kušaonice maslinova ulja te im je odobreno 40.000 kuna.

Punionica i skladište

- Prostor je relativno mali i u njega može stati desetak ljudi. U normalnim okolnostima maksimalno petnaest ako želite da se ljudi ugodno osjećaju i poslušaju priču o maslinama i ulju. Naš je cilj prezentirati ulje na stručan način, ali ih upoznati i s vremenima kad se ulje drugačije radilo. Dobro nam je krenulo 2018. i 2019. godine i bilo je dosta organiziranih, ali i pojedinačnih posjeta. Imamo više koncepata dolaska i u tome nam pomažu turističke zajednice Županije i grada Vodica koje su nas stavile na svoje web stranice.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Naravno, ima i turista koji dolaze na odmor u Vodice i čuju za našu kušaonicu ili u nju „nalete“ slučajno. Zahvaljujući jednoj stranoj televizijskoj kući koja je usmjerena na nautičare, a čija ekipa je bila kod nas i snimila reportažu o kušaonici, često nam dolaze nautičari. Evo, prošle godine kad smo mislili da zbog korone od turizma i turista neće biti ništa, ciljano su našu kušaonicu dolazili posjetiti upravo jahtaši. Nadamo se da ćemo ove godine u suradnji s turističkim agencijama, a radimo na tomu, imati grupne posjete od desetak ljudi što će poboljšati i našu financijsku situaciju – govori Marijanka. Osim kušanja, posjetitelji mogu kupiti ekstra djevičansko maslinovo ulje u različitim pakovanjima, od decilitra do jedne litre. Kao suvenir ili za konzumaciju i tako u svoj dom ponijeti okuse i mirise vodičkih, Fržopovih maslinika. A u dogledno vrijeme posjetiteljima kušaonice ponudit će dodatni sadržaj.

- U stražnjem dijelu kuće, iza kušaonice, radi se punionica i skladište. Malo su nam se radovi zbog korone oduljili, tako da ćemo zatražiti tri mjeseca produljenja roka. Pola sredstava smo dobili i dio utrošili u kupnju male mehanizacije u masliniku, a veći dio ide za građevinske radove i uređenje prostora za skladištenje ulja i punionicu – kaže Marijanka i dodaje da bi time ciklus zaokružili.

Ekološki uzgoj maslina

Marijanka, po zanimanju bibliotekarka koja nikad nije radila u struci već se bavila poduzetništvom, je i licencirani ocjenjivač maslinova ulja i članica Udruge senzornih analitičara „Olea“ Šibenik, a OPG Fržop je član Udruge maslinara grada Vodica „Traulik“ i LAG-a More 249. Fržopovi su se maslinarstvom počeli baviti hobistički, davne 1993.godine, a prije desetak godina registrirali su OPG-e nositeljica kojeg je kći Vlatka Skelin. Među upisanim članovima OPG-e su i Marijankin suprug Ante i sin Ive, a kako su se kroz minule godine mnoge stvari u životu Fržopivih promijenile, sve je, više-manje, danas palo na Marijankina leđa.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

- Ive je uvijek bio skloniji zanatima, manje prirodi i poljoprivredi i već nekoliko godina „radi svud po svitu“… Irska, Saudijska Arabija i druge zemlje, a Vlatka je odnedavno mlada mama. Zbog zdravstvenih tegoba suprug više ne može raditi kao prije, tako da je nekako sve na meni. Uz to, ove mi je godine jako teško, jer su cijene radnika za košnju i druge poslove u masliniku jako visoke – govori Marijanka.

Lavanda među maslinama

- Problema ima, ali mi smo uporni i kako stvari stoje morat ćemo sami probijati put do te „nove“ parcele. Inače, pripremu tog projekta, analizu tla i mehanizaciju Šibensko-kninska županija nam je 2020. sufinancirala s 19.000 kuna – reče Marijanka. Na pitanje koliko u jednoj godini prosječno dobiju ulja, kaže da je to teško odgovoriti. Evo i zašto.

- Možete vi imati tone maslina, a koliko ćete dobiti ulja ovisi o radmanu, o tome koliko će plod ulja dati. Minimalno smo imali 350 litara, a najviše što smo do sada dobili bilo je 620 litara ulja. Ovo što mi radimo i imamo nisu prinosi od kojih vi možete živjeti da ulje prodajemo po ne znam kojoj cijeni. Nismo mi veliki proizvođači i neovisno što imamo OPG-e osobno smatram da je maslinarstvo kojim se bavimo i dalje hobistički – kaže Marijanka.

U ekološkom smislu išli su i korak dalje te su na lokaciji Prage između redova maslina posadili lavandu uz financijsku potporu Grada Vodica za kupnju sadnica.

- Lavanda je prirodni insekticid. S jedne strane štiti masline od nametnika, a s druge malo se probamo razvijati i u korištenju mediteranskog bilja i njegovih pripravaka. Nema tu nekog financijskog efekta, ali je dio priče o ekološkom uzgoju maslina i ekstra djevičanskom maslinovom ulju koju možete ispričati posjetiteljima u kušaonici – reče na kraju Marijanka.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
24. studeni 2024 04:25