Ove jeseni na šibensko-kninskom području ubrat će se i do 60 posto manje maslina u odnosu na prosječne maslinarske godine. Razloga je više, a jedan od glavnih je, kažu maslinari, obilan urod lani koji je iscrpio najzastupljeniju sortu u dalmatinskim maslinicima, oblicu. Zbog manjka ulja i rasta troškova moglo bi doći i do poskupljenja maslinovog ulja.
Urod maslina rijetko kad je bio lošiji, navode maslinari u Šibensko-kninskoj županiji.
- Prošla je godina bila izuzetno dobra i bilo je tu negdje između osam i devet tona. Ove godine će biti dvije tone, objasnio je za HRT maslinar Ivan Grozdanić.
Zakazala je oblica, sorta najviše zastupljena u šibensko-kninskim maslinicima.
- U nekim drugim dijelovima se to dogodilo i s drugim sortama. U vrijeme cvatnje došlo je do velikih pljuskova, to jest kiše, koja je sprala pelud te nije došlo do oprašivanja i zametanja ploda, naglasio je Damir Buntić, maslinar i tajnik Udruge dalmatinskih uljara.
Prerađivači ulja rade trećinom kapaciteta
Niti prerađivači neće 2023. godinu pamtiti po dobromu. Drago Laća, vlasnik uljare, kaže kako će masline "brzo preraditi, a zaboraviti je još brže".
- Ove godine radit ćemo jednu smjenu. To je možda trećina kapaciteta, dodao je.
Očekuje se poskupljenje od 15 posto.
Niska rodnost znači i manje ulja, koje će se ubuduće plaćati više - 15 posto. Maslinarima su "skočili" i troškovi proizvodnje, pa će i to, kako kažu, trebati ukalkulirati u cijenu.
- Mora rasti jer sve je išlo gore od repromaterijala i zaštitnih sredstava. Cijene su bile od 12, 13 eura, a mislim da minimum 15 moraju biti, dodao je Grozdanić.
- Imamo vrhunska ulja ne samo mi u Dalmaciji, nego i Istra, tako da na prestižnim takmičenjima osvajamo zlatne medalje i proglašavaju nas sa zemljom koja ima vrhunska maslinova ulja, zaključio je Buntić.
Maslinovo ulje je hrana, ali i lijek. Prozvali su ga davno i tekućim zlatom. Bogat će sutra biti, onaj tko ga ima.