StoryEditorOCM
ŽupanijaIŽBENIKA

Mo‘š mislit šta ideologija nije bitna!

Piše Zdravko Pilić
23. svibnja 2021. - 12:00

Može li HDZ – opet – pobijediti u gradu Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji, bez obzira što se čitava oporba – s izuzetkom Zekanovićevih Hrvatskih suverenista, koji zasad stoje sa strane – ujedinila protiv njega, i – njušeći krv – stala iza Marka Jelića u dvoboju protiv Gorana Pauka? To je pitanje svih pitanja o kojem ovih dana svi imaju svoje mišljenje, pred konačnu "majku svih bitaka", koja bi se trebala dogoditi iduće nedjelje, u drugom krugu izbora za gradonačelnika Šibenika i šibensko-kninskog župana.

Što je za HDZ sreća? Sreća što je SDP-ovac Restović u gradu Šibeniku išao u koaliciju s Radom Borić i njezinom Novom ljevicom, a Stipe Petrina s potpuno izgubljenim arheologom dr. Ivom Glavašom, kao kandidatom za gradonačelnika, koji je osvojio triput manje glasova od liste koju je vodila Iris Ukić Kotarac, pa su prepustili centar i sve oko njega dr. Željku Buriću. Da je Restović išao u centar, sada bi, u drugom krugu, na valu antihadezeovske histerije i s ujedinjenom oporbom oko sebe, koju je osokolio i pogurao Jelićev uspjeh i ulazak u drugi krug, mogli računati čak i na ono što je do jučer izgledalo nemoguće – na rušenje ne samo Pauka, nego i dr. Željka Burića.

Ovako, HDZ-ovci se mogu tješiti i nadati da je razlika iz prvog kruga ipak prevelika. Paradoksalno, ali za HDZ je čak i sreća što Burić nije prošao u prvom krugu, jer bi onda Pauk bio potpuno izgubljen. Ovako će se morati mobilizirati jedni i drugi – i HDZ u gradu, i HDZ u županiji – i strepiti do zadnjeg trena, da ne izgube sve. Isto tako, sreća im je što su i načelnik Tribunja Grubelić, i načelnik Murtera Turčinov, i Pirovca Gulam, pa i Petrina u Primoštenu, izabrani u prvom krugu, pa se mogu nadati da njihovi birači neće imati baš previše motiva izići na birališta da bi glasali samo protiv njih, odnosno Pauka.

Jedini način na koji HDZ može graditi uspjeh jest taj da preplaši svoje birače i članstvo "apokalipsom" koja će se dogoditi kad "nečastivi" dođe pred vrata Krešimirova grada i zatraži "ključeve Amruševe", odnosno županije i njezinih ureda, lučke i drugih županijskih uprava i ustanova, među kojima, dakako, ima i onih koje zvuče kao da su iz Alan Forda – Za istraživanje ruda i gubljenje vremena. – "Stipe Petrina nije Urša Raukar. Pa da očekuje mandate na raspolaganje. Bit će sretni ne budu li letjeli kroz prozor!" – komentiraju među sobom zajedničari. Zato će ga i provocirati. Marka Jelića HDZ neće napadati. Ne samo zato što nije ni on njih – Petrina je bio bad, a on good guy – nego i zato što znaju da će mu na taj način samo dizati popularnost.

Uspjeh Marka Jelića i leži u tome što je duboko ušao u HDZ-ovo biračko tijelo. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da je njegova lista u gradu Šibeniku osvojila 1727 glasova za Županijsku skupštinu, bez ikakve stranačke infrastrukture. Dobar broj tih glasova je HDZ-ovih birača, jer je njihova lista u gradu Šibeniku osvojila 6816, a ona za Županijsku skupštinu 5674 birača. To je razlika od skoro tisuću i 200 birača. Koje će HDZ pokušati uvjeriti da u iduću nedjelju postupe drukčije. Reći im da neće birati samo Marka Jelića, "kršćanina", nego i "psovača s plakata" Stipu Petrinu i Restovića "Che Guevaru" i njegovu Radu Borić. U paketu. Pa, eto, vi i dalje tvrdite da su lokalni izbori samo komunalni, a da ideologija nije bitna.

26. travanj 2024 01:00