StoryEditorOCM
Županijanije, nego!

Naša novinarka odgovorila vladajućima u Rogoznici: Jedno govorite, a onda to demantirate?! Ne stvarajte nered i nepravdu

Piše Vedrana Stočić
23. srpnja 2021. - 12:05

Općina Rogoznica ispravila je ili demantirala članak objavljen na našem portalu i u Slobodnoj Dalmaciji pod nazivom „Nevjerojatna odluka Općinskog vijeća, dozvolili gradnju nebodera 25 metara od mora...“

Upravo to je usmeno kazano na sjednici rogozničkog Općinskog vijeća, baš kao što je bivša načelnica i sada predsjednica Općinskog vijeća Sandra Jakelić istaknula da se radi o usklađivanju UPU Medine s Prostornim planom Šibensko-kninske županije.

Ono što se govorilo  i o čemu se raspravljalo na Vijeću  i što piše u Odluci o izradi ciljanih izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja ugostiteljsko-turističke zone  Medine nema stvarne veze s demantijem. Prema demantu UPU Medine usklađuje se s Prostornim planom uređenja Općine Rogoznica tim da se briše odredba- Smještajne građevine koje se nalaze u od od 25 m do 50 m od obale može biti izgrađen najviše 10 posto-. Kažu više to ne može.

To ne piše u Odluci o ciljanim izmjenama UPU Medine, ali piše doslovno ovo:

- Izmjena Odredbi za provođenje ima cilj usklađivanje odredbi za provođenje s odredbama plana šireg područja, radi kvalitetnog rješavanja ugostiteljsko-turističke zone, a posebno uređenja obalnog dijela - ma što to značilo.

Kada su već usklađivali plan nižeg reda(UPU) s planom višeg  reda (PPU) onda su trebali uskladiti sve neusklađeno, pa tako i formulaciju iz UPU Medine da je slano jezero Zmajevo oko naplavina, odnosno nekakvo naplavno područje, u Prostornom planu uređenja Općine Rogoznica pored već postojećih predlaže se traži dodatna zaštita Zmajevog oka i to kao posebnog rezervata u moru.  

Mogla se uskladiti i visina građevina što su tražili neki vijećnici, u UPU Medine dozvoljena visina hotela iznosi 24 metra, a u PPU Općine Rogoznica maksimalna visina građevina je 10, u izuzecima može iznositi najviše 13 metara, daleko  je to od 24 m. Ima toga još, ali zašto bi to radili novinari?

Ima čitava ekipa dobro plaćenih stručnjaka od Zavoda za prostorno uređenje i planiranje do nadležnog ministarstva pa nek češljaju sve nebuloze iz prostornih planova koji bi trebali urediti i urbanizirati određena područja, a ne stvarati nered u prostoru i nepravde. Ovo s nepravdama dobro je poznato Rogozničanima, znaju oni da žuta kapljica uvijek padne na dobro ciljano mjesto, pa sretniku čije je zemljište u žutom ostaje slatka briga: brojanje eura.

26. travanj 2024 02:12