StoryEditorOCM
ŽupanijaIzumrli (i zabranjeni) običaj

Nekad su se na mostu podno slapa Krčić prali automobili...

Piše Marko Podrug
27. srpnja 2024. - 08:48

Na rijeci Krki, na njenu slivu od sedamdesetak kilometara od izvora kod Knina najbolje se mogu uočiti prirodne mijene obilja vode i sušnih razdoblja, još iz doba kad se nije znalo za klimatske promjene.

Primjerice, ovih vrelih dana kad smo usred grada na suncu izmjerili temperaturu od 50 Celzija i na rijeci Krki vlada velika suša. U Skradinskome buku, o ovo doba prepunom turista, kojih je i po deset tisuća dnevno, na nekim mjestima voda se jedva cijedi sa sedrenih barijera.

Ali, prema fotografijama koje smo sačuvali. snimljenima još 2011.,na tom slivu kraške rijeke, kao da i tadašnje ljetne promjene nisu bile ništa neobično.

image

Slap Krčić

/Slobodna Dalmacija

Nekoliko kilometara zapadno od Knina, kraj mjesta Kovačići nalazi se glavni izvor Krke pod Krčića slapom. Tijekom godine, osobito u zimsko doba (naša slika iz 1978.) pritok Krćić napaja izvor Krke obilnim količinama vode, snagom koja impresionira.

Nailaskom zatopljenja, vode Krčića sve više slabe. Pa se ljeti pod njim, ako to žele, posjetitelji mogu i tuširati.

Vidjeli smo i pojavu drukčije vrste. Osobe koje su ondje na mostiću dolazile prati automobile!

Turistička zajednica Knina i Nacionalni park Krka, koji je zakonom Hrvatskog sabora proglašen godine 1985. to su strogo zabranili.

image

Slap Krčić

/Slobodna Dalmacija

Na tom mjestu nekoć je bili i uzgajalište riba u bazenu, pastrva i šarana uz obližnji restoran. Vodila je to tvrtka „Viribus unitis“(„Zajedniček snage“). Tako se zvao jedan veliki austrijski ratni brod potopljen u Prvom svjetskom ratu.

Taj naziv je zasigurno bio znakom zajednički napora u toj djelatnosti proizvodnje ljudske hrane u čistome vodenom resursu.

Uzgajalište (i mrijestilište) s obližnjim ribljim restoranom srušeno je ratne 1991.

I na posljetku, ovaj presahnuli izvor Krke, snimili smo ne u doba žarkoga ljeta, već polovicom sušnoga listopada 2011. godine.

 

06. listopad 2024 00:44