StoryEditorOCM
ŽupanijaObilježavanje Rujanskog rata

Nikola Vukošić, ratni načelnik šibenske policije o značenju bitke u skradinskom zaleđu: Da je pala Velika Glava mi u Šibeniku ne bismo imali što tražiti

10. rujna 2017. - 15:17

Komemoracijom kod spomen križa u Velikoj Glavi u skradinskom zaleđu, u nedjelju je počelo dvotjedno obilježavanje 26. obljetnice Spomedana Rujanskog rata u Šibeniku. Zašto je baš u tom mjestu započelo obilježavanje slavne obrane Šibenika u Domovinskom ratu, i to šest dana prije nego što je otpočeo napad na Krešimirov grad? Značenje Velike Glave u obrani grada najbolje je objasnio Nikola Vukošić, ratni načelnik šibenske policije:

- Velika Glava bila je ključ obrane Šibenika. Da je Velika Glava kojim slučajem pala u ruke neprijatelja, mi u Šibeniku ne bismo imali što tražiti. Ona je bila strateški važna i više razloga. Prije svega štitila je izbore pitke vode, pa i sam grad Skradin- istaknuo je Vukošić i dodao:

- Velika Glava nije još dobila mjesto u povijesti koje zaslužuje, ali nadam se da hoće. Znate, obrana Šibenskog mosta imala je veliku ulogu, ali Velika Glava je bila prva, glavna i najveća stvar koju smo uspjeli obraniti od početka do kraja Domovinskog rata- rekao je nekadašnji prvi šibenski policajac.

A u Domovinskom ratu policija i vosjka uglavnom su bili rame uz rame. Tako je bilo i na Velikoj Glavi gdje su uz policajce poloćeje držali pripadnici šibenske 113. brigade. Tih teških dana, posebice 10. i 11. rujna 1991. prijestio se Danko Brzić, pomoćnik zapovjednika 2. bojne 113. brigade:

- Naša bojna došla je na položaj 9. rujna, a napad je počeo dan kasnije. Bilo je strašno, već prvog dana naše položaje neprijatelj je zasuo s oko 1000 granata. Dan poslije, 11. rujna, bilo je još gore. Tog dana imali smo trojicu poginulih i pet teško ranjenih vojnika. Izbrojali smo preko 1500 granata koje su pale ili preletjele naše položaje. Bili smo izbezumljeni od nemoći što im nemamo čime uzvratiti. Cijelo ovo područje preko Dubravica, Velike Glave, Skradina...izgledalo je kao spaljena zemlja. Čujte, 2. bojna propatila je tijekom rata kao niti jedna druga iz 113. brigade, ali ti 10. i 11. rujna 1991. bili su jedni od najtežih dana u cijelom Domovinskom ratu- kazao je Brzić.

Inače, u Velikoj Glavi na Danu sjećanja na poginule branitelje u skradinskom zaleđu položeni su vijenci i cvijeće, zapaljenje svijeća, a odražana je molitva za poginule branitelje kod križa. Također, služena je i Sveta misa kod kapele Gospe Fatimske u Dubravicama. Program je završen tradicionalnim zajedničkim objedom ispod maslina.
Ove godine, Skradin je domaćin središnje svečanosti obilježavanja Rujanskog rata koja će biti održana u subotu 23. rujna.

24. travanj 2024 12:29