StoryEditorOCM
Županija13 GODINA Boli

Obitelji poginulih u kornatskoj tragediji traže istinu, a Milanovićev izaslanik im poručuje: Ne vjerujem u teorije zavjera

1. rujna 2020. - 17:29

– A šta ću vam reć? Žalibože išta govorit više! Nemaju mira ni u grobu, ni pokojnici, a ni mi koji smo ostali. Nek se jednom više sazna istina. Žalosno! Ma ljuta sam ko pas – teško je nalazila riječi Vesna Puček, dok je još jedan put iznova uređivala spomen-ploču podignutu na otoku Kornatu velom, s koje su je nijemo gledali njezin brat i otac – Ante i Ivica Crvelin.


Majka Ajka, koja je pokopala supruga i sina, nije mogla doći od tuge, a Vesnina kći Arijana, koja je u vrijeme kornatske tragedije imala samo tri godine, sjeća se samo "dede", a uju i ne pamti. Sve što joj je od njega ostalo je ta slika, a činjenica da ga nikad neće upoznati ispunjava je svaki put nanovo tugom. Koja, vele nam, ne prolazi, unatoč protoku godina.


A tuga se svaki put nanovo mijenja s bijesom što se ni nakon trinaest godina još uvijek ne zna istina od čega je i kako u jednoj vatrogasnoj intervenciji, koja je trebala biti rutinska, smrtno stradalo 12 vatrogasaca, a jedini preživjeli Frane Lučić ostao trajni, doživotni invalid.


I ne samo to, nego čitav slučaj ni do dana današnjeg nema pravosudni epilog. A bez njega nema ni krivaca, ni odgovornih za smrt vatrogasaca, među kojima je bilo i maloljetnika, poput Marka Stančića i Karla Ševerdije, ali i onih tek punoljetnih, poput Hrvoja Strikomana, čija obitelj je također u utorak došla na komemoraciju na Velom Kornatu, iznad uvale Šipnata, u kojoj su se vatrogasci iskrcali, pa nedaleko iznad nje izgorjeli u nikad razjašnjenom požaru.


– Istina nas zanima, samo to napišite. I ništa više! – rekli su nam Strikomanovi.
– I neka se s vojnih dokumenata skine oznaka tajnosti i povjerljivosti! To napišite i to poručite onima dolje, političarima. Ne trebaju nam njihova suosjećanja i vijenci. Neka rade svoj posao i omoguće da se konačno sazna istina – kazala nam je mlađa žena u crnini koja se predstavila kao "prijatelj obitelji". Koje su u većini već umorne i iscrpljene "od 13 godina istog".


I one koje su došle – njih pet ili šest – odmah su zaobišle službenu komemoraciju i misu koja je bila zakazana za deset sati ujutro, nakon što su stigli brodovi iz Vodica, Murtera i Šibenika, krenuvši odmah prema spomen-pločama i križevima podignutim na mjestu na kojim su stradali njihovi najmiliji.

Sve sami izaslanici

Vijenac u ime Republike Hrvatske kod spomen-kapelice, u ime predsjednika RH Zorana Milanovića, položio je njegov izaslanik Dragan Lozančić, u ime premijera Andreja Plenkovića glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te u ime predsjednika Sabora zastupnica Branka Juričev Martinčev. Svijeće u spomen žrtvama Kornata zapalili su i župan Goran Pauk, predstavnici grada Šibenika, Vodica, općina Tisno i Murter Kornati, NP-a Kornati i PU šibensko-kninske, županijske vatrogasne zajednice, predstavnici DVD-ova i kolege vatrogasci.


Misu za stradale predvodio je župnik Vodica don Franjo Glasnović, koji je također naglasio u propovijedi da žrtve i obitelji traže i zaslužuju "istinu, odgovornost i pravednost".
A hoće li je i dočekati, pitali su novinari predsjednikova izaslanika Lozančića, koji je tek kazao kako se jako teško obratiti obiteljima.


– Žao nam je, ljude ne možemo vratiti i naša je dužnost prema njima doći tu, na Kornat, sjećati ih se, zahvaliti za njihovu žrtvu i pokušati napraviti vatrogastvo i sustav zaštite i spašavanja, sustav Civilne zaštite, puno boljim – kazao je, među ostalim, Lozančić.


Na konstataciju novinara da su ljudi izgubili povjerenje u sustav, da govore da se neki dokumenti i prikrivaju, te može li predsjednik RH utjecati na to da se to rasvijetli, Lozančić je kazao da on ne vjeruje u teorije zavjera i da želi vjerovati da smo "svi skupa naučili neke lekcije" te da želi vjerovati "kako će se i na ovu priču staviti točka i da ćemo iz ovog izići kao bolje društvo".

Zadovoljni Tucaković

Da je obiteljima najteže, naglasio je i Slavko Tucaković, a u te je ubrojio i vatrogasnu obitelj, koja se svakog 30. kolovoza – ovogodišnja komemoracija je odgođena dva dana zbog jakog juga – suočava s velikim emocijama.


Ni Tucaković nije mogao komentirati ništa oko eventualnog skidanja oznake tajnosti s MORH-ovih dokumenata, jer nema u njih uvod. Kazao je tek da i on vjeruje da će istina na kraju doći na vidjelo.
Istaknuo je na koncu kako je nakon kornatske tragedije, ali i splitskog požara 2017., naučio "puno lekcija", te da je hrvatsko vatrogastvo iz godine u godinu sve bolje.


– Puno se uložilo, ali i doprinijelo razvoju svijesti političara o važnosti vatrogastva, što je dovelo i do donošenja novog zakona, formiranja tijela državne uprave nadležnog za vatrogastvo, koje je samostalno. Puno je vozila nabavljeno, idu i još dva projekta koja će doprinijeti operativnoj spremnosti i mobilnosti, a Hrvatska vatrogasna zajednica je pod svoju nadležnost preuzela i sustav komunikacija pa će već i za iduću godinu na Kornatima biti radiosignal kojim će se konačno moći normalno komunicirati, a Hrvatska više neće biti komunikacijska "crna rupa" – zaključio je Tucaković.

26. svibanj 2024 16:57