StoryEditorOCM
Županija‘vjetar u leđa‘

Općina Tisno dobila pola milijuna kuna: novcem iz europskih fondova uređuju prostor KUD-a Hartić

Piše KATARINA RUDAN
19. siječnja 2021. - 16:53

Općina Tisno prijavila se na natječaj tipa „Operacije 3.1.1. ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ i dobila bespovratna sredstva za uređenje prostorija KUD-a Hartić.

– Prostorije KUD-a Hartić, koji djeluje od 1927. godine, nalaze se u potkrovlju palače Katunarić i zgrade Općine. S obzirom na to da se radi o jednom od najstarijih kulturno-umjetničkih društava na području naše općine, prijavili smo projekt uređenja na spomenuti natječaj i unutar mjere 19, kroz dva projekta, Općini Tisno odobren je iznos od 500.000 kuna, kojim će se urediti i opremiti sve zajedničke prostorije, dvorana za vježbanje te pristup samom prostoru – kaže načelnik općine Ivan Klarin.

Prije nekoliko dana raspisan je postupak javnog nadmetanja i odabira izvođača radova u koje će se krenuti čim postupak bude okončan.

Vjetar u leđa

KUD Hartić danas ima oko 40 članova, a kroz ovaj puhački orkestar prošle su stotine i stotine ne samo Tišnjana, već i drugih s područja otoka Murtera i susjednih kopnenih općina.

– Uređenje prostora bit će dodatni "vjetar u leđa" Društvu koje će za šest godina slaviti stotinu godina postojanja i djelovanja, a posebno će značiti mladim članovima koji su već aktivni i onima koji će u KUD tek doći. Treba spomenuti da Tisno već osam godina ima i vlastitu Osnovnu glazbenu školu koja djeluje u prostoru Osnovne škole Vjekoslava Kaleba i u prosjeku je godišnje pohađa oko 70-ero djece iz Tisnog i okolnih mjesta. Nama je vrlo bitno da naša djeca i mladi, osim institucionalnog glazbenog obrazovanja, imaju mogućnost rada, učenja i djelovanja i u kulturno-umjetničkim udrugama, pa tako i u KUD-u Hartić - rekao je Klarin.

Uz brojne nastupe u zemlji i inozemstvu, uspjehe i priznanja na natjecanjima, KUD Hartić, čija su okosnica djelovanja Puhački orkestar i Mala glazbena škola, 2017. godine je povodom 90 godina uspješnog kulturnog rada dobilo "Nagradu Općine Tisno u obliku plakete", a prošle godine povodom Dana općine Tisno, 11. studenoga i blagdana sv. Martina, nebeskog zaštitnika općine, "Nagradu za životno djelo u obliku zlatnog grba općine Tisno" dobio je dugogodišnji predsjednik KUD-a Rajko Ćuzela Papata.

23. travanj 2024 08:07