StoryEditorOCM
ŽupanijaNastavljaju pružati pomoć

Općine Pirovac, Murter-Kornati i Tribunj već otvorile račune za pomoć pri gradnji kuća za stradale u potresu. Tisno račun otvara u ponedjeljak

Piše Katarina Rudan
2. siječnja 2021. - 16:03
 Ante Perkov, načelnik Stozera civilne zaštite iz Tribunja i njegova ekipa u Glini 30. prosinca  Jure Miskovic/Hanza Media

Na Silvestrovo su se načelnici općina Murter-Kornati, Tisno, Pirovac i Tribunj dogovorili da će svaka općina obnoviti jednu obiteljsku kuću na području Sisačko-moslavačke županije koja je 29. prosinca stradala u razornom potresu. Bila je to inicijativa načelnika općine Murter-Kornati Tonija Turčinova koju su odmah prihvatili njegove kolege Ivan Klarin(Tisno), Ivan Gulam (Pirovac) i Marko Grubelić (Tribunj).

Time je nastavljena suradnja uspostavljena dan ranije oko prijevoza prikupljene humanitarne pomoć u te četiri općine koju su za Petrinju, Sisak, Glinu i druga područja otpremili u dva šlepera. Sada idu korak dalje, uvjereni da će im se pridružiti i drugi.

– Virujem u svoje Murterine i znam svakoga u dušu koji će učiniti sve da ljude vratimo uz toplinu doma i da ćemo im na Uskrs vratiti smiješak na lice. Isto tako virujem da naše četiri općine neće ostati same u ovoj akciji i da će nam se pridružiti i ostali – kazao je Turčinov.

Četvorica "udruženih" stoga su pozvali ostale načelnike i gradonačelnike u Hrvatskoj da ima se pridrue, kako bi se na ovaj način čim prije obnovilo što više uništenih kuća.

- Sve radimo u dogovoru s Crvenim križem. Akcija prikupljanja donacija je pokazala da mali ljudi kada se ujedine mogu učiniti mnogo. Ali jednokratna pomoć, nažalost, neće biti dovoljna i stradalima će biti potrebna kontinuirana podrška u idućim mjesecima. Stoga sam predložio kolegama načelnicima da svaka općina obnovi po jednu obiteljsku kuću i na taj način iskaže konkretnu pomoć, a prioritet će imati obitelji s malodobnom djecom. Na prostoru naših općina imamo arhitekte, geodete, građevinare i donatore koji su voljni pomoći, a općine će nadodati financije potrebne za nabavu materijala i dovršetak realizacije projekata obnove. Sve općine su već otvorile posebne račune za ovu namjenu. Evo, već nam se javila  tvrtka Skelim Mont d.o.o., iz Šibenika da će pokloniti PVC vrata i prozore - kaže Turčinov.

S obzirom na to da će trebati par mjeseci dok se kuće ne sagrade, a stradalnici trebaju krov nad glavom,  u subotu su iz Murtera iz kampa  Slanica otpremljene četiri kamp-kućice za obitelji koje imaju malu djecu, te jedan kombi potrepština za bebe.

Dodajmo da, opet u dogovoru, iz ove četiri općine na par dana, u smjenama, odlaze ekipe civilne zaštite koje pomažu na terenu u razorenim područjima. Tribunjci su bili među prvima, potom su išli Tišnjani i Jezerani, njih tridesetak i vraćaju se sutra. A u Glinu sutra odlazi dvadesetak Murterina.

U nastavku evo i računa na koje se donacija za gradnju kuća može uplatiti:

Općina Murter-Kornati  otvorila je poseban račun za ovu namjenu u Hrvatskoj poštanskoj banci: 

IBAN: HR9223900011500198663-OPĆINA MURTER-KORNATI-DONACIJE.

Račun je multivalutni.

Sve uplate se mogu izvršiti sa pozivom na broj HR68 PNB7765-OIB.

SWIFT: HPBZHR2X.

Opina Pirovac:

-Vjerujem da ćemo na ovaj način najkonkretnije pomoći onima kojima je doista potrebno, a dobrodošle su i donacije u građevinskom materijalu, kao i pomoć u izvođenju građevinskih radova. Ne sumnjam da ćemo i u ovome pokazati pirovačku slogu i zajedništvo sa onima u potrebi - napisao je na Facebooku Ivan Gulam

Uplate se vrše na broj računa: HR4724840081502011814

Model: HR 68

Poziv na broj: 7765-OIB uplatitelja

Za uplate iz inozemstva se koristi SWIFT: RZBHHR2X

Općina Tribunj:

- Evo prvi korak je već napravljen, pri Općini Tribunj je otvoren poseban račun za donacije za obnovu jedne obiteljske kuće s malodobnom djecom na području pogođenim razornim potresom - piše Marko Grubelić na Facebooku.

Uplate se vrše na sljedeći način:

Model i poziv na broj: HR68 7765-OIB uplatitelja

Opis plaćanja: 7765-OIB uplatitelja

Za uplate iz inozemstva se koristi SWIFT: HPBZHR2X

Općina Tisno:

Kako doznajemo od načelnika Ivana Klarina Općina Tisno će poseban račun otvoriti u ponedjeljak, 4. siječnja i objaviti ga na službenim stranicama Općine, a dodatnu financijsku pomoć stradalim krajavima dati će i iz svojeg proračuna.

02. lipanj 2024 18:01